Prośba o pomoc w wyborze TV do 4300 46"-47"

badgerman

New member
Witam. zaczniemy może od wzorca ;)

1. Odległość od ekranu? 2,5-3,5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Słońce zza TV (ale pokój mało słoneczny więc nie przeszkadza). W razie potrzeby rolety nie przepuszczające światła
3. Jak duży jest pokój: 5,5 x 3,5 m
4. Preferowana technologia: LED (wyłącznie)
5. Jaki masz obecnie telewizor? Kineskop Daewoo 29"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Filmy, programy przyrodnicze, PS3 i jako monitor do komputera (WoT)
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: Czasem dzień i do późna w nocy
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Raczej bez (ew słabe światło górne)
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Bez różnicy (glossy u mnie chyba będzie lepsza, ale nie robi mi różnicy)
11. Preferowana wielkość telewizora? 46 - 47" (no chyba że do takiej kubatury nieodpowiedni)
12. Preferowana marka? Samsung, ew. LG (aczkolwiek Żona preferuje Samsungi z cieniutką ramką)
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Grubej ramy wokoło ekranu
14. Jakie urządzenia będą podłączone? DVB-T, DVB-S (opcjonalnie jeśli telewizor będzie miał - może mieć a nie musi), PS3, PC (filmy, gry etc.)
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 70% TV, 30% inne
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Na wprost i lekko po bokach
17. Czy ważne jest wifi? Nawet jak będzie to nie będzie użyte bo router jest 30 cm pod telewizorem
19. Czy chcesz serfować w Internecie z poziomu telewizora? Dobrze by było lecz również niekoniecznie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Raczej tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Niekoniecznie ale gdyby była taka możliwość to byłoby fajnie
22. Ma mieć 3D? Dobrze by było
23. Ma mieć slot na karty SD? Nie musi mieć, lecz jak będzie to OK
24. Ma mieć tuner DVB-S? Jak będzie to ok, ale nie jest to konieczne
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI, dobrze by było jakby był D-Sub i ew CI+
26. Jaki masz sygnał? DVB-T, DVB-S
28. Ma stać czy wisieć? Wisieć (koniecznie)
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Na czym najbardziej Ci zależy: Jakość wyświetlanego obrazu, niski pobór prądu
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4-10 godzin
32. Sugerowana cena? Do 4300zł z 3D, do 3100 bez 3D

I teraz kilka pytań- Żona uwielbia telewizory z ładną czernią i cieniutką ramką wokół matrycy (zakochana w D6500, ES6800 i seriach nowych 7000 i 8000). Ja z kolei lubię funkcjonalność. Ostatnio zauważyłem że w telewizorach LG została dodana funkcjonalność Dual Play (co w wypadku grania na PS3 w 2 osoby byłoby efektowne). Zastanawia mnie czy telewizory Samsunga to mają też (konkretnie czy seria 6000 to ma, bo doczytałęm że 7000 i 8000 na pewno). Koniecznie musi być 46" (w LG 47").

Główne modele jakie rozpatrywaliśmy z Żoną to UE46D6500, UE46ES6800. Oba widzieliśmy w neo24.pl za ok 4200 (a nawet poniżej tej kwoty jak potem poszukaliśmy dokładniej).
Z telewizorów bez 3D przetestowaliśmy serię 5500 (teściowie mają UE32D5500) i też wypadł nieźle pod kątem obrazu i SmartTV. Zdaje się że obecnie te telewizory to UE46ES5500 iUE46EH5450
.
Z LG nie rozglądaliśmy się za bardzo ale widzę żę na przykład te funkcje ma LG 47LM660S (choć jest tylko Dual Play Ready - czyli pewno trzeba dodatkowo dokupić okulary)

Nie ukrywam że najlepiej pasowałby mi Samsung
z opcją Dual Play i cienką ramką :p Czy ktoś może potwierdzić występowanie tej funkcji w wymienionych TV Samsunga ? Moze jakieś inne (od razu powiem że do Philipsa jakoś nie mam przekonania)?

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Reklamy Samsunga robią swoje... :)
Tak czy siak, polecam Ci trochę poczytać opinie niektórych ekspertów z tego forum - myslę że dość szybko przestaniesz mieć tak pozytywną opinię o tych dwóch firmach.

Jeśli interesuje Cię świetna jakość obrazu, to masz do wyboru kilka firm, które dbają o to w wielkim stopniu - Panasonic, Sony, Toshiba, Sharp, a ostatnio też Philips.

Z tego co nam podałeś, postaram się polecić Ci kilka naprawdę fajnych modeli.

Sony HX750 46" - Świetny TV, bardzo dobre kolory i paleta barw, smart tv nawet większe i lepsze niż na samsungach, do tego dobrze radzi sobie ze światłem - matryca pół matowa. Technologia 3D aktywna - brak okularów

Sharp LE830 46" - Quattron, matowa matryca, bardzo duża paleta barw i świetny kontrast. Jeden z najlepszych TV na rynku, pomimo dość przystępnej ceny. Technologia 3D aktywna - 2x okulary, o ile wierzyć informacjom z sieci, bo w katalogu nic takiego nie podają.

Panasonic ET50 47" -kolejny bardzo fajny TV, jednak cena już trochę przekracza limit. 3D aktywne, bez okularów w zestawie. Wiele osób uznaje też, że ten TV ma mało przyjazny użytkownikowi pilot.

Toshiba VL963 47" - telewizor który naprawdę może imponować - niemal bezramkowy, matrycą na całej powierzchni telewizora, bardzo ładnie wyglądający. Do tego bardzo fajne kolory i płynność ruchu. 3D pasywne z 4sztukami okularów w zestawie.

Philips 5507 - telewizor, który mnie do siebie nie przekonał, ale ma bardzo pozytywne opinie, nie tylko na tym forum. Ma bardzo fajny wygląd - stylowa ramka przypominająca aluminium. C do jakości obrazu - kiki w swoim teście nie miał większych zastrzeżeń. 3D aktywne - 1x okulary w zestawie.

badgerman

New member
Z ciekawostek z czata z Samsung Polska:

Kod:
Paweł witam - zastanawiam się nad zakupem telewizora 46"wybór pomiędzy UE46D6500 a UE46ES6800
tylko nurtuje mnie pytanie -
ponieważ posiadam PlayStation
widziałem u konkurencji opcję Dual Play
 czyli w odpowiednich okularach jest możliwośc grania na konsoli w 2 osoby
tak , że każda widzi cały ekran jako swój ekran gry (czyli ja widzę swój, drugi gracz swój)
tak ma LG i Philips
12:02 pm pytanie - czy Wasze telewizory również mają tę funkcję ?
 Maciej KotaskiProszę Pana, nasze TV nie mają takiej funkcji.
 Paweł a seria 7000 ?
albo inaczej -
czy taka funkcja jest w opracowaniu ?
 Maciej KotaskiŻaden z naszych TV nie ma takiej opcji.
 Paweł link do filmu na YT w którym gość pokazuje na UE55ES8000 opcję DualPlay <-- tu jest ta opcja na serii 8000
 Maciej KotaskiTak jak wcześniej wspomniałem TV dystrybuowane przez Samsung Polska nie mają takiej mozliwości.
Wnioski z tego proste - jak zawsze na nasz rynek idzie seria jakaś nie takaś :p

W związku z powyższym zastanawiam się nad sensownością 3D w telewizorze :/
W sumie ograniczałoby się to tylko do gier na PS3 (a gram nie za często), no chyba ze zadziałałaby konwersja 2D do 3D przy grach z komputera...

A jest taka Toshibka jak podawał Karpaj ale bez 3D ? bo tam bezramkowość mnie deko urzekła. A jak z jakością obrazu w tej Toshibie ? Jest gdzieś tu test takiego cuda ?

Ostatnia edycja:

badgerman

New member
Znaczy test jest czy jeszcze nie ma? mocno korci mnie ta opcja dual play... ale i Toshibka ladna. w sumie kupowac bede za ok miesiac dwa, ale juz teraz wole wiedziec czego ceny obserwowac. a jetst jakis z dobrym obrazem cieniutenką ramką i dual playem?

Do góry