Prośba o pomoc w doborze TV 85' do 10k

jariq

New member
Witam.

Bardzo proszę o pomoc w wyborze TV - przeprowadziliśmy się do nowego domu z dużym salonem i mój stary Philips 55' po powieszeniu na ścianie wydaje się malutki ;) Początkowo myślałem nad Philipsem 75PUS8807 (kiedyś powiedziałem sobie, że w przyszłości tylko Philips ze względu na Ambilight), ale jak szaleć, to szaleć- nie zmieniam często TV, więc myślę nad 85' a może i 98 - przy tej wielkości ambilight nie jest konieczny... Fajnie byłoby, żeby TV pracował pod AndroidTV/GoogleTV. Po przeanalizowaniu wielu tematów na forum wytypowałem trzy modele do 10k:

1. TCL 85C845 MINILED​

2. TCL 98P745 LED​

3. PHILIPS 86PUS8807/12​

Główne pytania to jak philips będzie wypadał jeśli chodzi o jakość obrazu w porównaniu do TCL 85C845 i czy jeśli porównać 85C845 z 98P745 to będzie przepaść na korzyść tego pierwszego.

Poniżej ankieta:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 40m2 (ściana TV ma 4,5m długości i 2,8 wysokości, szafka RTV pod TV ma 240cm)
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost narożnik + pod kątem 45' stół
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? słońce nie doświetla ściany z TV
7. Jaki masz obecnie telewizor? Philips 55PUS7509
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Satelita + Xbox
10. Jakie urządzenia? brak
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 6h
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? nie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Piłka nożna + konsola
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry? TAK
16. Preferencje co do marki? Tak - zwracam uwagę, rozważam głównie TCL/Philips/Sony
17. Preferencje co do wielkości? Głównie 85', zastanawiam się też nad 98'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Clouding (występował w poprzednim philipsie) + wolno działające menu
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? w tygodniu wieczorem, weekendy cały dzień (np. granie, bajki z dziećmi)
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 10k
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? rzadko, tego nie planuję zmienić przez długie lata
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? tak - youtube i netfilx
23. Tv Ambilight: nie jest konieczne- są alternatywy typu Govee

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Do takich warunków ta 98" została stworzona. Nie ma się nad czym zastanawiać.
Można debatować w nieskończoność nad jakością poszczególnych tv, a nic nie zastąpi porównania w praktyce.
Wpuść rodzinę, znajomych, załącz dzieciakom konsole i odpal 98" w dużym salonie, szczególnie z 5m.
Ja mam 4m przy 98" i już spowszedniał, do filmów to dalej za mało, ale już do konsoli idealny stosunek odległości do przekątnej (chociaż przy szybkich grach lepsza imersja jest przy 3.5m).

Do góry