Prośba(laika) o pomoc w wyborze Samsung UE40ES5500/Philips 40PFL5007K/Toshiba 40RL838

mureklos

New member
Witam,
szperam po internecie od jakiegoś już czasu i dostaję już krótkich spięć patrząc na literko-cyferki modeli ;)
Doszedłem do momentu w którym stoję przed wyborem między następującymi TV, troszkę ogranicz mój ruch finansowanie rat 40x0% w pewnym sklepie, muszę takowe wybrać ze względu na niewystarczającą ilość środków ;) a tylko niektóre modele tak można kupić.
Poza tym wydają mi się to całkiem fajne telewizorki:
Samsung UE40ES5500
Philips 40PFL5007K
Toshiba 40RL838
Na oczy widziałem tylko ten pierwszy, ładnie świecił jak na moje oko. Philipsa niestety nie widziałem bo w sklepie się spsuł, może za kilka dni pójdę znowu.
Co prawda nie zależy mi bardzo na funkcjach internetowych ale skoro w tej cenie Philips to ma - jest to na pewno plusem. Czytałem że Philips nie czyta polskich znaków w napisach, ale mam nadzieję że wypuszczą jakiś poprawiony firmware (?)
W sklepie stwierdzili, że Philipsy mają słabo intensywne kolory, czy to prawda? Bo w tych sklepach mówią cokolwiek. A nie chciałbym takiego szaroburego TV.
Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc!!!

Oto ankieta:
1. odległość od ekranu? ok. 2m
2. jak słońce świeci w pokoju? Okna od pólnocy, po lewej stronie za telewizorem będzie okno. Słońce nigdy pada bezpośrednio.
3. Jak duży jest pokój: bodajże 12x3m
4. Preferowana technologia: LCD/LED
5. jaki masz obecnie telewizor? stary CRT dwadzieścia kilka"
6. jakie programy najczęściej oglądasz? rozrywka, wiadomości , film
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnia i wieczory
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Trochę tak i trochę tak
9. wolisz obraz ostry czy łagodny? Raczej ostry
10. matryca błyszcząca czy matowa? Nie mam zdania
11. preferowana wielkość telewizora? 40-42"
12. preferowana marka? Samsungu, Lg, Toshiba, waham się co do Philipsa
13. czego nie lubisz w telewizorach? różnych zakłóceń i dziwacznych efektów, złego odwzorowania barw , czyli ogólnie złej jakości obrazu, braku płynności
14. jakie urządzenia będą podłączone? dekoder HD PVR z Vectry, czasem laptop ew pendrive
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 90% TV, 10% inne
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? na wprost i pod niewielkim kątem
17. czy ważne jest wifi ? Niekoniecznie, aczkolwiek jeśli będzie to się nie obrażę
18. czy będziesz korzystać z widgetów? zależy jakie będą dostepne
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? raczej nie
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? być może
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Tak
22. ma mieć 3D? nie!
23. ma mieć slot na karty SD ? Niekoniecznie
24. ma mieć tuner DVB-S? nie wiem
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? wybaczcie ale nie wiem jak podłącza się tą Vectre z PVR, jeszcze jej nie mam i się nie znam :/
26. Jaki masz sygnał: jw. Vectra około 90 kanałów SD,10 HD
27. ile programów HD? 10
28. ma stać czy wisieć? stać
29.Rozdzielczość: FULL HD
30.Dvb-t: ?, DVB-C: nie wiem :/
31.Na czym najbardziej Ci zależy: dobra jakość obrazu i dźwięku, niezawodność, energooszczędność
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 3 – w weekendy ok 5h
33.Sugerowana cena ? 1800-2500zł

mureklos

New member
Dziękuję za odpowiedź,
a mogę zapytać dlaczego lepszy byłby Samsung? Jest w tym sklepie o 100zł droższy a nie ma wifi.
Obraz jest lepszy? Bo recenzja Philipsa brzmi bardzo dobrze.
Dzięki

P.S. Przepraszam za dublowanie tematu, jakoś nie zauważyłem że ktoś już o to pytał, a nie mówiłem ze już mi się cyferki mieszają :)

Ostatnia edycja:
Do góry