proporcje obrazu w 37xv635d ?

p0gr0m

New member
witam
panowie mam taki klopot ze za bardzo niewiem jak ustawic toske zeby ladnie wygladal obraz tzn. zeby nie byl ani obciety ani wydluzony/skrocony itp.
sygnal idzie z cyfrowej vectry przez hdmi i na jednych kanalach jest ok na innych obraz za bardzo rozciagniety ze np. logo kanalu wychodzi po za ekran jeszcze na innych wszyscy maja grube tylki itp. czy ktos moglby mi powiedziec jak najlepiej w opcjach toski to ustawic ? bo w dekoderze mam ustawione jak powinno byc czyli 1080i max co daje dekoder i 16:9 i do tego rozciagniecie ekranu (dla 4:3) , no ale w tosce nie widze nigdzie chyba opcji 16:9 ? a z trybow ogladania jest tam tryb :
szeroki kat
4:3
superlive
kinowy
natywny

i z tych trybow chyba najlepiej wyglada natywny ? dobrze mysle ? wogole co to jest za tryb natywny ? no i czemu tu nie ma opcji 16:9 bo np w sharpie 37xl8e ktorego tez posiadam jest opcja 16:9 i panoramiczny, a tu w tosce nie widze albo nie potrafie znalezc . moglby ktos cos podpowiedziec ?

hrabia_83

New member
p0gr0m napisał:
witam
panowie mam taki klopot ze za bardzo niewiem jak ustawic toske zeby ladnie wygladal obraz tzn. zeby nie byl ani obciety ani wydluzony/skrocony itp.
sygnal idzie z cyfrowej vectry przez hdmi i na jednych kanalach jest ok na innych obraz za bardzo rozciagniety ze np. logo kanalu wychodzi po za ekran jeszcze na innych wszyscy maja grube tylki itp. czy ktos moglby mi powiedziec jak najlepiej w opcjach toski to ustawic ? bo w dekoderze mam ustawione jak powinno byc czyli 1080i max co daje dekoder i 16:9 i do tego rozciagniecie ekranu (dla 4:3) , no ale w tosce nie widze nigdzie chyba opcji 16:9 ? a z trybow ogladania jest tam tryb :
szeroki kat
4:3
superlive
kinowy

natywny

i z tych trybow chyba najlepiej wyglada natywny ? dobrze mysle ? wogole co to jest za tryb natywny ? no i czemu tu nie ma opcji 16:9 bo np w sharpie 37xl8e ktorego tez posiadam jest opcja 16:9 i panoramiczny, a tu w tosce nie widze albo nie potrafie znalezc . moglby ktos cos podpowiedziec ?

opcja 16/9 to w tośce szeroki kąt
jeżeli program jest nadawany w 16/9 to tv powinien się automatycznie przestawić na 16/9
jeżeli program jest w 4/3 a chcesz go oglądać na całym ekranie to do tego właśnie służy tryb superlive.
Tryb Natywny - TV wyświetla obraz w takiej postaći w jakiej wysyła go twój tuner tv kablowej bez żadnego skalowania obrazu

p0gr0m

New member
hm no to wlasnie jakos dziwnie to jest w tosce, bo szeroki kat daje obraz poszerzony ze wszyscy maja szeroki tylki. w sharpie moge wybrac panoramiczny tryb i tez tryb szeroki przy czym ten tryb panoramiczny wyglada duzo lepiej bo nie poszerza tych tylkow.

Tomek Koko

New member
Bez reklam
W mojej toshibie używam trybu kino1 i superlive1 jedno stosuje do programów nadawanych w 4/3 a drugie do 16/9. NIe pamietam teraz dokłdnie kóre do czego bo jestem w pracy i nie mam jak sprawdzic. Tryb szeroki kąt używam dla kanałow hd .

hrabia_83

New member
kosztowiok napisał:
A czy mógłbyś napisać jak działa to autoformatowanie?
dobiera tryb obrazu w ten sposób byś obraz miał zawsze na pełnym ekranie. Jeżeli dodatkowo masz jakiś film DVD czy coś w tym rodzaju gdzie są czarne pasy u dołu i góry ekranu a chcesz je zniwelować to masz jeszcze dwa tryby- Kino i Napisy które poprzez rozciągnięcie obrazu usuną czarne pasy, ale żeby były zachowane proporcje obrazu obednie ci trochę bocznego planu. Tak więc reasumując da sie pozbyć czarnych pasów zarówno u góry i dołu ekranu jaki i po bokach, tylko czy jest jakiś sens rozciągania obrazu by pozbyć się ( mi nie przeszkadzających ) pasów musisz sobie sam odpowiedzieć

Do góry