Projektor Aaxa M2 czy warto??

halford232

New member
Witam, od jakiegoś czasu zamierzam kupić projektor. Zdecydowałem że będzie to projektor z lampą led (żywotność lampy, mały pobór prądu, mniej się grzeję itp.)
i teraz staję przed dylematem czy to ma być Acer k11 (takie same parametry jak Lg hs200g tylko tańszy o jakieś 300zl) czy firmy bliżej mi nie znanej Aaxa model M2 różnice między tymi projektorami są następujące:

Acer :200ANSI-Lumens Aaxa:110ANSI-Lumens
Acer:Rozdzielczość podstawowa: SVGA (858x600) Aaxa:Native Resolution:XGA(1024x768)

Czy 90ANSI-Lumens to duża różnica i czy widać różnicę w rozdzielczości XGA a SVGA?
cena: Acera k11 to około 1290zl a Aaxa to na eBay: około 1000zl + przesyłka 75zl

Który wybrać??

P_M_

New member
Z tych 200 lumenow da sie od biedy wycisnac te 40 cali, ale chyba lepiej kupic normalny tv 32cale. zalezy, co zamierzasz z nim robic.

Ostatnia edycja:

halford232

New member
Chciałbym filmy oglądać.
Dysponuję ciemnym pomieszczeniem w oknach mam rolety jak je opuszczę to w pokoju nie ma ani grama światła.

gatar

Active member
Bez reklam
Witaj.
Moja opinia. Nie warto żadnego z nich.
Nawet w ciemnościach obraz zapewne będzie słaby.
Z 200 ANSI lumenów trudno coś konkretnego zrobić.
40 cali to lepiej LCD ew. plazma.
Jeśli projektor to "normalny" i obraz ze 100 cali.

halford232

New member
zamieszczam ciekawy test projektora led LG HX300g
youtube.com/watch?v=GiW3xSHsB9U&feature=related
jak by ktoś miał wątpliwości czy projektor led jest godny uwagi technologia ciągle się rozwija no i oczywiście żywotność lampy 7,5 razy dłuższa niż tradycyjnych.
Tylko zastanawiam się czy to już ten moment ażeby kupić sobie jeden z modeli dostępnych na rynku.
Jakie modele możecie polecić?

P_M_

New member
zamieszczam ciekawy test projektora led LG HX300g
youtube.com/watch?v=GiW3xSHsB9U&feature=related
jak by ktoś miał wątpliwości czy projektor led jest godny uwagi technologia ciągle się rozwija no i oczywiście żywotność lampy 7,5 razy dłuższa niż tradycyjnych.
Tylko zastanawiam się czy to już ten moment ażeby kupić sobie jeden z modeli dostępnych na rynku.
Jakie modele możecie polecić?
Rozsadna wielkosc ekranu dla tego projektora to okolo 50cali. Za te pieniadze dostaniesz calkiem znosna plazme. 50 cali wlasnie.
Jak myslisz, co wygeneruje lepszy obraz?

halford232

New member
No niestety muszę cię zmartwić bo za około 2200zl a tyle kosztuję ten projektor skapiec.pl/site/cat/19/comp/1015703 a jak bym chciał sprowadzić z USA to jakieś 1900zl ( z przesyłką )
plazmy za te pieniądze 50cali to ja nie kupię

halford232

New member
A podobno potrafisz korzystac ze skapca - Telewizory plazmowe 50 cali cena - Porównanie cen w sklepach

PS. Sciagnij sobie plazme z USA.
PPS. Kupowanie szajsu, bo jest trendy jest bez sensu.

Bardziej był bym zadowolony gdyby twoja wypowiedz była poparta jakimiś sensownymi argumentami.
Np. na LG HX300g można wyświetlić obraz o przekątnej 100cali a nie jak piszesz 50cali po drugie taki projektor jest mobilny i nie zajmuję dużo miejsca po trzecie koszt przesyłki takiego projektora z USA jest bardzo mały w porównaniu do takiej plazmy która waży około 35 kg i gabaryty ma o wiele większe.
Tu YouTube - LG HX300 vs Optoma EP1691 masz porównanie optomy EP1691 z LG HX300g na którym różnic jeśli chodzi o jakość obrazu nie widać zbyt dużych a kolory nawet na LG są moim zdaniem lepsze. A tu rzetelny test projektora LG HX300g YouTube - Jak urządzić mini-kino domowe na Mundial?

P_M_

New member
Widzialem je w akcji. Podziekuje wiec. 100cali? Oczywiscie da sie, ale 100% zaciemnienie i kiepska jakosc. Ten projektor wyglada ciekawie tylko na folderach. Sam mialem ochote go kupic.

Filmy z YT sa wysoce pogladowe, jesli zwazyc ich jakosc i rozdzielczosc. Jednak nawet na YT widać, ze projektor nie daje rady, bo mecz jest mocno niewyrazny i 'blady'.

Przesylka z usa jest tania tylko, jesli ktos przywiezie, bo liczenie na to ze szlabany sie nie zainteresuja i nie nalicza cla nie jest ciekawe. A co z gwarancja?

Ta technologia wciaz raczkuje i radzilbym poczekac. Jesli juz chcesz projektor to kup raczej w600+. Nawet 3D wyswietla.

Ostatnia edycja:

raus

New member
Ten LG do kina nie ma sensu z co najmniej dwóch powodów
-rozdzielczość i aspect ratio - rozsądne minimum to HD-ready (1280x720 i wszystko w okolicach), 16:9. Ten nie dość że ma 1024x768, to jeszcze jest 4:3 co znaczy że film w 16:9 wykorzysta tylko część przetwornika obrazowego (576 pikseli czyli praktycznie nigdy nie użyjesz aż 200), a w 2,35:1 (kinowym, popularnym), jeszcze mniej (ok. 435 czyli czasami nie użyjesz aż 330 pikseli)
-bardzo niska jasność, wymagająca dużego zaciemnienia albo powodująca dużą stratę jakości obrazu (takie są wszystkie tanie projektory LED-owe - poniżej 30 tysięcy)

Więc lepiej dołóż do jakiegoś niedrogiego HD-ready, (np. takiej Optomy za 2 tys. Projektor Optoma HD600X - porównanie cen w sklepach internetowych ) albo rozejrzyj się za używanymi

halford232

New member
A taki Vivitek Qumi rozdzielczość ma 1.280 x 800 czyli hd-ready idzie spokojnie.
Jeśli chodzi o zaciemnienie to nie ma problemu mam wolny pokój w domu w oknach mam rolety jak je zasunę to ani grama światła niema, ciemniej niż w bardzo pochmurną noc. Odległość projektora od ściany jakieś 3m.

Do góry