Projektor 720p cena/jakosc

matkol

New member
Mam do wyboru cztery projektory 720p :
OPTOMA HD700X
INFOCUS X9
Acer H5350
EPSON EH-TW420
ceny ich sa podobne w granicach 2200-2400zl, jednak nie mam mozliwosci testowania tego, wiec jesli ktos moze napisac cos ciekawego to prosze o info.

Glownie interesuje mnie glosnosc tych projektorow bo mam obsesje odnosnie tego :)
Zrodlo to bedzie glownie laptop z materialem HD 720p/1080p, zaciemnione pomieszczenie, ekran o podstawie 200cm, montaz to sufit w odleglosci do 380cm od ekranu.

Druga sprawa to projektory 1080p :
InFocus X10
Sanyo PLV-Z700
Optoma HD800X
cena od 4300zl za InFocus i 4900zl za Sanyo i Optome.

Pytanie podobne plus to czy material hd z laptopa bedzie faktycznie lepszy niz na projektorze 720p, nie bede ogladal n-ki czy orginalnych BR, a czesto nawet najlepszy material 1080 pozostawia wiele do zyczenia.

Z gory dzieki i przepraszam za nowy temat ale jest to wlasciwie takie podsumowanie tego co jest atualnie dostepne na rynku, a na forum glownie benq w500 :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
jeśli nie dostaniesz odpowiedzi - napisz do steeze - on Ci podpowie, bo się tym zajmuje.

timonek

Member
Bez reklam
Ostatnio czytalem test tego sanyo i nie zabardzo dobtrze wypadl, i pytanie do ciebie a w jakim sklepie w takich cenach dostaniesz te projektry bo sam sie zastanawialem nad niektorymi z tych co wymieniles.

matkol

New member
Ceny jak zawsze ze sklepow niemieckich, wysylka i gwarancja jest w cenie, w polsce teraz ceny sa z kosmosu, chyba dystrybutorzy lekko przesadzaja z marzami siegajacymi nawet ponad 100% ceny zakupu hurtowego u producenta.

wiatrak

Active member
Bez reklam
Moje typy (jakość obrazu):
720p - kolejność wyboru taka ja podałeś.
1080p - Optoma 800X / InfocusX10
Sanyo.

Z głośnością już gorzej, najcichsze jest Sanyo, pozostałe nie są ciche. Ale Skalmen na Audiostereo zamieścił post z opisem porównania wymienionej Optomy z Sanyo Z5 (także katalogowo bardzo cichy model) i: "Acha i jeszcze jedno
głosnosc projektora, według danych sanyo ma 22 db a optoma 27 db , jednak na żywo okazało sie ze praktycznie glosnosc obu jest bardzo podobna co dziwniejsze mimo ze z5 był zamontowany 2 metry nad naszymi glowami a optoma stala na stole przed nami glosnośc była ta sama. Potwierdza to tylko tezę że dane techniczne sobie a zycie sobie, mitsubishi hc 910 mimo ze 25 db był w porównaniu do tych dwóch praktycznie niesłyszalny"
http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=47456&all=1

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
zgadzam sie z <wiatrakiem>
jestem posiadaczem tej optomy, nad infocusem rowniez sie zastanawialem -to rowniez niezly wybor (oczywiscie w normalnych a nie polskich cenach ;))
tez obawialem sie glosnosci sprzetu wiec zwracalem na to uwage przy wyborze, oczywiscie proj jest slyszalny w czasie projekcji w cichych scenach dialogowych ,ale naprawde nie jest to ani specjalnie glosne ani uciazliwe, a wisi mi nad glowa w odleglosci troche ponad 1.5m
co do jakosci obrazu- znajdz na forum audiostereo fotki <skalmena> jest tam screenshot z "wladcy pierscieni" w DVD...to odzwierciedla mniej-wiecej co mozna uzyskac

wiatrak

Active member
Bez reklam
To wystaw ogłoszenie na Allegro, lub umieść posta w dziale Sprzedam... :p

Ostatnia edycja:

matkol

New member
Aktualnie wybor zawezil sie do trzech modeli:
OPTOMA HD700X
INFOCUS X9
EPSON EH-TW420

Jednak nadal glowny problem dla mnie to glosnosc tych projektorow, obawiam sie ze moze byc to denerwujace.
Obraz bedzie na ekranie optoma 92", mysle ze standart 720p bedzie wystarczajacy do tej wielkosci ?

Epson jest dostepny w pixmani za 2599zl, wiec dosc przystepna cena w porownaniu do 3000zl w naszych sklepach.

timonek

Member
Bez reklam
Wiesz rozdzielczosc co do wielksoci to nie tak ze taka czy inna wystarczy jak sam wiesz ze im wiekszy obraz to tym bardzije lepiej wyglada obraz w wiekszej rozdzielczosci, jest jescze kwestia w jakiej odleglosci bedziesz ogladal. A dlaczego nie bierzesz pod uwage np. optomy hd65, mitsubishi hc1100, 1500.

matkol

New member
timonek napisał:
Wiesz rozdzielczosc co do wielksoci to nie tak ze taka czy inna wystarczy jak sam wiesz ze im wiekszy obraz to tym bardzije lepiej wyglada obraz w wiekszej rozdzielczosci, jest jescze kwestia w jakiej odleglosci bedziesz ogladal. A dlaczego nie bierzesz pod uwage np. optomy hd65, mitsubishi hc1100, 1500.

Nie biore pod uwage bo sklep gdzie mam zamiar kupic ma tylko te trzy modele, ktore wymienilem, no i jednak najbardziej atrakcyjna cena.
Jakos malo zachecajace jest wydawac ponad 3 tysiace za projektor 720p jak ceny 1080p spadaja stabilnie i juz w neimczech mozna wyrwac infocusa za 4300zl :???:

Ogladac bede z odleglosci ~3,7m, material glownie 720p/1080p z laptopa, projektor bedzie montowany na suficie, dlatego pytam o szum bo wiem ze to moze byc nie do zniesienia.

mat74

Well-known member
Bez reklam
matkol napisał:
Jakos malo zachecajace jest wydawac ponad 3 tysiace za projektor 720p jak ceny 1080p spadaja stabilnie i juz w neimczech mozna wyrwac infocusa za 4300zl :???:

wiec dozbieraj do 4300 zl......
co do szumu- jesli projektor bedzie wisial w odleglosci okolo 2 m od ciebie - to napewno nie bedzie dokuczliwy, no i przeciez nie bedziesz ogladal filmow bez dzwieku...;)

matkol

New member
Latwo napisac trudno zrealizowac, zwlaszcza jak do przekonywania jest osobista pani minister finansow, ktora twierdzi ze 2500zl za kolejna zabawke to duzo :)
1080p dla mnie narazie to przyszlosc, no i trzeba wziasc pod uwage ze te najtansze modele moga nie robic szalu w porownaniu do calkiem przyzwoitych 720p.

No i chyba jednak decyzja podjeta, kupie Epson EH-TW420 ze wzgledu na cene i wygode zakupu ( pixmania 2599zl ).
Nie mam jak sprawdzic efektu teczy i obawiam sie o halas, a jakies drobne recenzje tego modelu sa dosc dobre.

Ciekawe czy dam rade osiagnac z 3,3m szerokosc 203cm bez zoomu, ktory pdoobno pogarsza jakosc obrazu ?

Ostatnia edycja:

Tidus1024

New member
Bez reklam
matkol: nawet najzwyklejszy1080p do kina domowego łatwo pobije większość 720p, a już na pewno te, które wymieniasz.

Ostatnia edycja:

matkol

New member
Nie jestescie pomocni... odwlekam zakup narazie, moze sie trafi jakas dobra cena :)

Projektory 1080p to narazie strasznie glosny InFocus i Optoma, a Sanyo to wydatek 5300zl, ciekawe czy ceny beda sie utrzymywac czy cos drgna ale tego nikt nie wie.

Wpadlem wlasnie na projektor SONY VPL AW10, z opisu wyglada super bo bardzo bardzo cichy, 3LCD, 720p, przystepna cena, drugi to SONY SONY VPL-EW5, tylko ponownie pytanie czy daja przyzwoita jakosc ?

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
jesli skupiasz sie tylko na glosnosci to kup mitsubishi 5500 - jest najcichszy
i nie oczekuj ze ktos powie ci ze proje 720p daja taka sama jakosc obrazu jak 1080p - bo tak nie jest , no chyba ze chcialbys kupic sim2.....- no ale to troche inne pieniadze...

matkol

New member
No tak, roznice miedzy 720p i 1080p to ja znam, mecze pytaniami dlatego ze nie znam jakosci obrazu z projektorow.
Problemem tez u mnie jest ze nie mam jak w bardzo duzym pomieszczeniu 3,6x8m wygospodarowac miejce na ekran, dlatego tez bede mial ekran 92" optoma i jedynie 3,3m do obiektywu i jakies 3,4m od oczu, bede siedzial pod projektorem i dlatego to cale halo na temat halasu :(

W gre wchodza tylko ciche LCD dajace rade wyswietlic te 92" z odleglosci 330cm i za max 3000zl.
Z tego co widze z calculatora to projektory HD wymagaja wiekszej odleglosci od ekranu, wiec to jest przyszlosc powiazana z remontem, jak widac problem nie maly :)

mat74

Well-known member
Bez reklam
no ....tak to tylko w erze....
nie masz raczej szans zeby znalesc proja do 3000tys, ktorego nie bedziesz slyszal wiszacego ci nad glowa....
albo zmienisz ktorys z warunkow albo mozesz sie nie trudzic z szukaniem....

matkol

New member
Dlatego pytalem o Sony Bravia VPL-AW10 bo w testach podaja ze jest nieslyszalny i te 20dB jest faktycznie.
Jednak nie moge nigdzie trafic na jakis sensowny opis jakosci tych projektorow, no i juz lekko problem z zakupem.

Ostatnia edycja:

timonek

Member
Bez reklam
Co do tego ze projektor fulhd bedzie zawsze lepszy mial obraz od 720p to nie jest zadna prawda przeciez to jest tylko roznica w rozdzielczosci a jakosc obrazu nie zalezy tylko od rozdzielczosci , a sanyo z 700 z testu jaki czytalem nie za ciekawie wypadl tak samo infocus x10 bo jest na chipie 1 wiec projektor 720p na lepszym chipie np.2 lub 3 bedzie mial lepszy obraz i eni musi to byc zaden sim2.

Do góry