Problemy z napisami - Cyfra + HD

cactus

New member
Witam,
mam kilka pytań odnoście napisów na Cyfrze. Ponieważ nie znalazłem odpowiedzi w istniejących wątkach zbieram je do kupy tutaj:

1. Canal + HD (kanał 21.) – brak aktywnej opcji napisy. Mogę zmienić dźwięk na oryginalny (zwykle w filmach jest to DD 2.0 lub 5.1), ale napisy są nadal nieaktywne. Oczywiście ten sam film jednocześnie emitowany na kanale 20. ma taką możliwość, ale cóż mi po obrazie SD i dźwięku stereo ? Wszyscy tak mają czy to wina mojego dekodera (Philips DSR 6201) ?

2. TVN (kanał 4.) – podobnie. Gdy nadają film w DD 5.1 pojawia się napis „oglądasz TVN cyfrowo – masz wybór lektora lub napisy”. U mnie oczywiście opcja napisy nieaktywna, więc albo pozostaje stereo z lektorem, albo 5.1 ale w oryginale. Czy zatem ta opcja dotyczy tylko „własnej” platformy TVN’u czyli N, czy jak w punkcie powyżej jest to mój problem z dekoderem ?

3. I pytanie odnośnie wszystkich kanałów filmowych Canal + (20., 22.,23.) – często mam wrażenie opóźnienia w wyświetlaniu napisów – niewielkiego, pewnie rzędu 1 -2 sek., ale dokuczliwego jeśli nie jest to idealnie zgrane z oryginalnymi dialogami. Znów to samo pytanie – tylko ja tak mam czy taki urok technologii C + ?

Do góry