Problemy z hd podczas współpracy projektora z dvd

efilo

New member
Mam problem z połączeniem projektor - dvd.

Sprzęt wygląda następująco: Projektor panasonic AE-900 DVD Denon 1920 połączenie kabel HDMI.

Wszystko powinno być w najlepszym porządku - oba urządzenia hd ready, oba obsługują 720, ale niestety przy włączeniu tej rozdzielczości pojawiają się problemy z, nazwijmy to, połączeniem. Obraz, mimo że od początku idealny zaczyna mrugać, tzn. projektor wyświetla film po czym przerywa pojawia się czarny ekran, po czym z powrotem jest film itd. wszystko z częstotliwością co 2,3 sekundy. Tak jakby nie mógł się ustawić. Czasem jak się przełączy na dvd na 480 i z powrotem na 720 to załapuje i można do końca obejrzeć spokojnie film. Niestety nie zawsze taki "myk" działa - ostatnio w ogóle odmówił posłuszeństwa i musiałam zostawić go na 480. Poza tym to nie jest "normalne", więc i tak szukam jakiegoś sensownego rozwiązania.

Najbardziej martwi mnie to, że nie wiem czy to wina dvd czy projektora, czy też takiej pary. A może da się temu jakoś zaradzić. :roll: Spotkał się ktoś z Was z czymś takim wcześniej? Może ktoś dysponuje takim zestawem, co by to sprawdzić?

Czytałam trochę na forum na ten temat, ale najczęściej jest tak że któreś z urządzeń po prostu nie obsługuje tej rozdzielczości i wyświetla obraz nie do obejrzenia. U mnie obraz jest żyleciasty. Tylko co jakiś czas... :(

drosophilia

Active member
Bez reklam
przyczyn moze byc pare:
- sprawdz czy przewod łączący jest dobrze "wetknięty" zarówno do projektora jak i DVD,
- sprawdz ustawienia w menu projektora i DVD odnosnie sygnalu HD,
- byc moze przewod HDMI jets uszkodzony.

efilo

New member
Dzięki za odpowiedź. Wersja dot. mechanicznych aspektów połączenia jest dla mnie najmniej prawdopodobna, ze względu na specyfikę tej usterki. Pojawia się wyłącznie przy "dogadywaniu" się tych dwóch urządzeń. Jeśli już oba załapią to potem projektor może nadawać i 5 godzin film bez mrugania. (Nie mówiąc o tym, że podświadomie nie biorę takiej ewentualności pod uwagę - kuć te 10 metrów ścian??? ;) )

Na dvd nie ma już co więcej ustawiać - a przynajmniej ja nie bardzo wiem co jeszcze mogłabym zrobić. Do przełączenia rozdzielczosci wystarczy nacisnąć przycisk na przedniej ściance - nawet do menu nie trzeba wchodzić.

Co do ustawień projektora to przydałyby się jakieś konkretniejsze informacje. Bo, wierz mi, zanim tu napisałam to się wcześniej nasprawdzałam co nie miara.

drosophilia

Active member
Bez reklam
hmm, to szczerz pisząc nie wiem co to może być, szukałem w necie instrukcji do tega panasonica, ale nie mogę znaleźć.
mam nadzieję, że uda Ci sie rozwiązać ten problem
p.s. jak już sobie poradzisz, to mam małą prośbę o napisanie jakie są Twoje wrażenia na temat obrazu, byłbym wdzięczny o przesłanie mi na meila parę fotek z projekcji : domino.warta@interia.pl

sam posiadam projektor epsona emp-tw 10 h i mysle własnie o zamianie na tegoż panasonica
pozdrawiam
drosophilia

efilo

New member
Z fotkami nie będzie problemu. Napisz co dokładnie chciałbyś. Nie wiem tylko jak to będzie z czasem naświetlania w takich ciemnościach. A na stop klatce na pewno obraz jest inny. No chyba że nie?

Nadal szukam kogoś kto natrafił na podobny do mojego problem albo ma taką konfigurację sprzętu.

drosophilia

Active member
Bez reklam
pokombinuj jakies fajne fotki z projekcji filkmów w Hd i Pal, czas naswietlania poustawiaj rozny, zobaczymy co wyjdzie

moze musisz ustawic w menu Panasonica progesywne skanowanie na "on" i wtedy wszystko bedzie ok.

drosophilia

Active member
Bez reklam
ja mialem podobny problem przy podlaczeniu PS2 do Epsona, rowniez obraz mi wskakiwal , a pozniej znikal, ale okazalo sie ze to byla wina przewodu łaczącego ps 2 z projektorem

moim zdaniem musisz pogrzebac w menu ustawien zarowno DVd jak i Projektora.

Do góry