Problem z rozdzielczością projektora

archaikone

New member
Witam,
mam mały problem z projektorem i laptopem
Dane:
Projektor: Sharp PG F255W 1280 x 800(natywna)/do 1600 x 1200
Laptop:
PorBook 6570b z Intel HD Graphics 3000, widnows 7 prof.
Możliwe rozdzielczości: 800x600, 1024x768, 1366x768(natywna)

Przy podłączeniu kabla od projektora do laptopa(na laptopie ustawiałem pokolei trzy możliwe rozdzielczosci każdą z tych rozdzielczości testowałem na różnych ustawieniach w opcjach grafiki- skalowanie wymiarów, rozciągnięcie i wysrodkowanie) przy każdym ustawieniu przełącza się rozdzielczość na inna niż ustawiona i powraca i tak w kółko, towarzyszy temu komunikat:
Powiadomienie o optymalnej rozdzielczości
To nie jest optymalna rozdzielczość ekranu podstawowego urządzenia wyświetlającego
Optymalna rozdzielczość to 1366x768"
"
następny komunikat taki sam tylko pisze
""Optymalna rozdzielczość to 800x600"
"
I tak przełącza się cały czas aż nie wyciągnę kabla vga. Proszę o informację czy musiałbym zainstalować jakieś inne sterowniki czy ogólnie nie jest możliwe zgranie tych dwóch urządzeń ?

mastek81

New member
z tego co wiem to rozdzielczość ustawia się do najwyżej jaka możliwa jest w danym urządzeniu, ale podstawowe pytanie czy obraz wyświetlasz tylko na projektorze czy na obu

jeżeli na obu to ustawi się najwyższa wspólna z obu urządzeń i w twoim wypadku 1366x768
jeżeli zrobisz aby obraz wyświetlany był tylko na projektorze powinno wyskoczyć 1600 x 1200

archaikone

New member
Obraz musze mieć na obu urządzeniach,
Sytuacja wyglada tak:
przy wszystkich rozdzielczościach jakie ustawie na laptopie np 800x600 podłączam kabel od projektora i co się dzieje:
1. Na projektorze pojawia się obraz, na laptopie pojawia sie czarny ekran(w tym samym czasie)
2. Na laptopie pojawia sie obraz na projektorze czarny ekran(w tym samym czasie)
3. Na projektorze pojawia się obraz, na laptopie pojawia sie czarny ekran(w tym samym czasie)
4. Na laptopie pojawia sie obraz na projektorze czarny ekran (w tym samym czasie)
i tak w kółko.
Na laptopie przy tych przejściach z czarnego ekranu na obraz za każdym razem zmienia się rozdzielczość z komunikatem
Powiadomienie o optymalnej rozdzielczości
To nie jest optymalna rozdzielczość ekranu podstawowego urządzenia wyświetlającego
Optymalna rozdzielczość to .....różnie...."
tak jakby windows 7 chciał ustawić najlepszą rozdzielczość jednak nie pasowało mu że rozdzielczości nie są identyczne na komputerze i projektorze

mastek81

New member
a spróbuj najpierw ustawić rozdzielczość 800x600 na laptopie i następnie podłączyć projektor, może w projektorze na innych proporcje obrazu będziesz miał inne rozdzielczości.

Ostatnia edycja:

archaikone

New member
Próbowałem wszystkie rozdzielczości jakie można ustawić na laptopie i sytuacja jest cały czas taka sama. Wydaje mi się że albo w windows 7 trzeba coś ustawić żeby win 7 sam nie zmieniał rozdzielczości albo doinstalować jakieś sterowniki do grafiki gdzie będzie można ustawić na laptopie rodzielczość taka jaka na projektorze.

Do góry