Problem z przełączaniem źródeł dzwięku w amplitunerze

tiger1981

New member
Witam, mam problem z prostym przełączaniem źródła dźwięku w amplitunerze między dźwiękiem z TV i dźwiękiem z PC.
Jeśli w TV mam włączoną opcje HDMI-CEC to w momencie jak włączę amplituner z wybraniem źródła dźwięku TV/CD to dźwięk znika z głośników TV i leci przez amplituner. (Czyli jak na razie wszystko OK). Natomiast jeśli przyłącze źródło dźwięku z TV/CD na PC to mam dźwięk z PC natomiast TV nie włącza swoich głośników.
Czyli nie mogę mieć równocześnie dźwięku z PC przez amp i z TV przez głośniki z TV.
Żeby osiągnąć ten efekt muszę opcję HDMI-CEC w TV wyłączyć.
I teraz jeśli w TV mam wyłączona opcje HDMI-CEC to w momencie jak włączę amplituner, wybiorę źródło dźwięku PC to dźwięk z PC leci przez amp a dźwięk z TV leci przez głośniki TV. (Czyli na razie jest ok) Natomiast jeśli przełączę źródło dźwięku z PC na TV/CD to TV bez grzebania w ustawieniach i bez włączenia HDMI-CEC nie widzi amplitunera i nie reaguje na zmieniane w nim źródła dźwięku.

TV,AMP oraz PC połączone są przy użyciu dwóch kabli HDMI:
AMP -(kabel HDMI)- TV (1 wejście HDMI)
PC -(kabel HDMI)- AMP (5 wejście HDMI)

TV to Sharp LC-60LE652E, kino Onkyo TX-NR626.

Co zrobić żeby uprościć przełączanie dźwięku do dwóch guzików na pilocie? (TV/CD i PC)?

Ostatnia edycja:

werf

Active member
Bez reklam
Jeśli zależy ci na poleceniach cec oraz kanale zwrotnym arc to zawsze będzie wybierał TV audio
Taki ma ustawiony priorytet i jest nie zmienne

Twój telewizor ma wyjście optyczne więc to nie problem wykorzystać światłowód

tiger1981

New member
Jeśli zależy ci na poleceniach cec oraz kanale zwrotnym arc to zawsze będzie wybierał TV audio
Taki ma ustawiony priorytet i jest nie zmienne

Twój telewizor ma wyjście optyczne więc to nie problem wykorzystać światłowód

Jednak moja wina podałem zły model TV.
Mój model to LC-60LE652E.
Nie widzę tam wyjścia optycznego tylko coaxialne jak pisałem wcześniej.

Ostatnia edycja:

werf

Active member
Bez reklam
Sorki rzeczywiście jest tylko koaksialne nie na ten model popatrzyłem
Ale amplituner powinien mieć takowe
Wtedy tylko spróbuj przypisać wejście w menu powinna być taka możliwość

Ostatnia edycja:

tiger1981

New member
Tak sprawdziłem w instrukcji jest możliwość przypisania wejścia coaxial w amplitunerze jako TV.
Jeśli dokupię kabel coaxial jak byś mógł opisz jak będzie wyglądało teraz przełączanie źródła dźwięku.
(HDMI -CEC mam mieć włączone czy wyłączone?)

Pytanie 2 .
Żeby uzyskać dzwięk z PC przez amp muszę sklonować obraz lub rozszerzyć pulpit windowsa. Jeśli dokupię również coaxial do podłączenia PC i amplitunera to amp będzie widoczny dla PC bez tej zabawy z pulpitem?

werf

Active member
Bez reklam
Tak sprawdziłem w instrukcji jest możliwość przypisania wejścia coaxial w amplitunerze jako TV.
Jeśli dokupię kabel coaxial jak byś mógł opisz jak będzie wyglądało teraz przełączanie źródła dźwięku.
(HDMI -CEC mam mieć włączone czy wyłączone?)

Wyłączone w przeciwnym razie wracasz do punktu wyjścia Operujesz tylko pilotem od amplitunera

Pytanie 2 .
Żeby uzyskać dzwięk z PC przez amp muszę sklonować obraz lub rozszerzyć pulpit windowsa. Jeśli dokupię również coaxial do podłączenia PC i amplitunera to amp będzie widoczny dla PC bez tej zabawy z pulpitem?

Wyłączone w przeciwnym razie wracasz do punktu wyjścia Operujesz tylko pilotem od amplitunera

Amplituner jest sieciowy więc po jakiego diabła podłączać go kablem audio i coś klonować odtwarzasz po Dlna bezproblemowo w lepszej jakości

Stefano-it

New member
Podpinam się.
Jak lepiej podłączyć komputer?

1. Komputer -> [HDMI] -> TV (wizja + audio) -> [Optyk] -> Ampli (audio)

czy

2. Komputer -> [HDMI] -> Ampli (wizja + audio) -> [HDMI] -> TV (wizja) ?

z góry dzięki za odpowiedź.

Do góry