problem z połączniem

michalpodols

New member
Mam problem z połączeniem mojego zestawu:

Dekoder cyfrowy HD ADV-5810CD
Kino domowe LG HT355SD
Telewizor samsung UE32C4000

Linków niestety nie mogłem załączyć przez ograniczenie liczby postów.

Obecnie telewizor podłączony jest za pomocą kabla hdmi z dekoderem. Dekoder natomiast podłączony jest za pomocą eurozłącza z kinem. Oglądają normalnie telewizję z dekodera obraz działa normalnie i dźwięk też (i z telewizora i kina jak je włączę) Nie mogę natomiast Oglądać nic z kina domowego (usb/dvd). Po prostu nie mogę wybrać obrazu. Dopiero jak przełączę eurozłącze i będzie połączenie telewizor -> kino to wtedy mogę oglądać normalnie z kina. Przy tym podłączeniu niestety oglądając kablówkę nie mam dźwięku z kina. Czy miałby ktoś jakiś pomysł jak mogę to podłączyć aby uniknąć ciągłego przepinania kabli.

Disto

New member
Bez reklam
Dopiero jak przełączę eurozłącze i będzie połączenie telewizor -> kino to wtedy mogę oglądać normalnie z kina. Przy tym podłączeniu niestety oglądając kablówkę nie mam dźwięku z kina. Czy miałby ktoś jakiś pomysł jak mogę to podłączyć aby uniknąć ciągłego przepinania kabli.
Przy tak zwanym pełnym scarcie [w tv] czyli działającym w obie strony wyjście/wejście, dźwięk powinien być przekazywany do kina. Może ten scart działa tylko jako wejście [IN].
Oglądając dvbt z tv też nie ma dzwięku ? Opcje wyboru żródła audio w kinie masz wybrane właściwe: scart,AUX,...

michalpodols

New member
Wszystkie opcje na pilotach mam przetestowane i nie działa. A może jakimś innym kablem podłączyć kino do telewizora?

A jak sprawdzić czy scart działa w obie strony?

Ostatnia edycja:

Disto

New member
Bez reklam
Możesz kino połaczyć z gniazdkiem słuchawkowym telewizora>AUX w kinie, ale wtedy głośniki telewizora zamilkną. Nie ma innej opcji bo kino nie posiada wejścia optycznego.

michalpodols

New member
ale zamilkną tylko dla kina czy normalnej telewizji z dekodera też? Będę miał wtedy dźwięk przestrzenny przy takim podłączeniu czy tylko stereo?

Disto

New member
Bez reklam
To kino nie posiada wejścia wielokanałowego/cyfrowego, a więc jakbyś nie połączył ze źródłem zewnętrznym, zawsze będzie stereo. Może w jego ustawieniach jest jakiś virtual/symulacja czy inna opcja np. pro logic, która rozprowadzi dźwięk na wszystkie głośniki.

Do góry