Problem z podświetlaniem matrycy - TX-32LX85

YarOslaf

New member
Witam serdecznie,

Kilka dni temu w moim Panasie pojawił się nielada problem... objawia się on na zasadzie dwóch poświat bieli w obu dolnych rogach ekranu.... jest to bardzo widoczne podczas ciemnych scen oraz oglądania filmu ze słynnymi "czarnymi paskami" u góry i na dole... poniżej zamieszczam zdjęcie, co by przybliżyć cały ambaras :p

my.php

Wydaje mi się że ów problem pojawił sie po wyczyszczeniu ekranu... swoją drogą zastanawiam się czy matryca w tym modelu jest aż tak czuła ponieważ wycierając ekran nie dociskałem aż tak mocno

Czy ktoś może mi pomóc w jaki sposób temu zaradzić? Na gwarancję czy może jakis inny trick?

YarOslaf

New member
z masowania nici, probowalem juz nie raz :(
co istotne, kiedy lekko dociskam reką przednią powłoke matrycy biala poświata znika... jak puszczam pojawia się znowu... :-|

mam dziwne wrazenie jakby w tych dwoch miejscach na dole ekranu przednia powloka sie odkleila, a to z racji tego że poświaty ułożone są symetrycznie i wygladaja niemal identycznie

Co o tym myslicie? Czy na prawde nie da się tego jakos 'naprawic'?

Telewizor kupilem w hurtowni więc prawdopobonie nie bede mogl go tam wymienic go na nowy... na gwarancje jesli dac to pewnie tylko poprzez autoryzowany serwis lub skorzystać z E-Gwarancji Panasa

Oddanie na gwarancję to dla mnie na prawde ostatecznosc bo jak mniemam mialbym telewizor z glowy na dobry miesiac jak nie dluzej... :-?

Ostatnia edycja:

medvet

New member
YarOslaf napisał:
Co o tym myslicie? Czy na prawde nie da się tego jakos 'naprawic'?

Ale i tak będziesz musiał skorzystać z gwarancji.
Może spróbuj wezwać technika do domu.
Najprawdopodobniej wystarczy poluzowanie matrycy.

Pozdrawiam.

arezolt

New member
Właśnie może ktoś napisze jak się skończyła u Was ta sprawa? Ja mam tv od ok miesiąca i wczoraj zauważyłem przebijające białe podswietlenie matrycy w prawym dolnym rogu (wcześniej było ok)widoczne szczególnie wieczorem i na ciemnych scenach. Zastanawiam sie co z tym dalej robić, zwłaszcza że kupiłem go w sklepie internetowym i raczej wymiana na nowy w punkcie zakupu nie wchodzi w gre.

skylla1

Member
Bez reklam
Jesli to tylko delikatna poswiata powodująca, że w ciemnosci naroznik wydaje się nieco jaśniejszy, to raczej norma, zdarza się we wszystkich modelach wszystkich producentów i nie ma się czym przejmować. Jesli jednak światło jest wyraźne a zwałaszcza ukierunkowane w jakimś wąskim kierunku, to może to być wada, którą należy reklamować.

Hen56

New member
Witam !
Zaobserwowałem u siebie podobne zjawisko jak na podanym przez YarOslafa opisie i zdjęciu.
Rzecz ma miejsce zaraz po włączeniu LCD-ka (37LX85) – w obydwu dolnych rogach pojawia się właśnie taka podobna poświata. Na szczęście, po kilku minutach problem znika sam i do wyłączenia odbiornika (po ok. 5-6 godz.) nie pojawia się już nic niepokojącego.
Wcześniej tego nie dostrzegałem – zresztą, ta poświata jest widoczna u mnie jedynie przez krótki okres czasu, bo ok. 5 min i tylko wtedy, kiedy obraz jest nadawany z czarnymi pasami.
Koledzy – jak jest u Was ? Czy poświata jest „obecna” przez cały czas oglądania TV czy również tylko przez jakiś okres np. do chwili „rozgrzania” telewizora ?
Na razie nie przejmuję się tym, a może powinienem :roll:

senior45

New member
u mnie nic nie ma.Jedyne co to jasna matryca.Najlepiej widac po przelaczeniu na HDMI1 i wylaczeniu N-box kiedy jest tylko napis HDMI1 i "czarny" ekran.

kourei

New member
Witam. Telewizor zakupiłem jakiś miesiąc temu i przedwczoraj u mnie również pokazała się taka biała poświata w prawym dolnym rogu ekranu jak u kolegi Yaroslaf. Masowałem szmatką i jakby trochę się zmniejszyła jednak wciąż jest. Mam pytanie do pozostałych jak poradzili sobie z tym problemem i czy faktycznie wystarczy poluzowanie matrycy czy bawić się w reklamacje eech

sl@veq

New member
Witam.
Czekałem na jakieś konkrety z Waszej strony dotyczącej załatwienia sprawy opisanej w tym wątku przez serwis Panasa. Przypomnę - poświata z lewej i prawej strony u dołu ekranu.
Wczoraj wieczorem napisałem zgłoszenie reklamacyjne przez stronę WWW Panasa (formularz zamieszczony na stronie). Opisałem co jest nie tak.
Dziś ok. 15 otrzymałem emaila z potwierdzeniem przyjęcia zlecenia przez firmę z Wrocławia - Promex - i potwierdzenie przyjazdu kuriera DPD jutro po godzinie 16:00. TV ma być spakowany w oryginalny karton, plus ksero dowodu zakupu. Myślę, że kurier zostawi mi potwierdzenie odbioru? Bo z TV zostanie mi tylko pilot i dowód zakupu.
Zobaczymy co będzie dalej. Jeśli Was nie zanudzam, postaram sie w miarę rozwoju sytuacji opisywać postępy w naprawie.
Pozdrawiam.
SK.

razorleaf

New member
Oczywiście, że nie zanudzasz ;)
Takie info się przyda... szczególnie, że mam ten sam telewizorek... póki co wszystko ok.
Jestem mega zadowolony z jakości gier PS2 włączanych przez komputer (po kablu DVI), filmy z peceta też magicznie fajne ;)

sl@veq

New member
Witam.
Dzisiaj ok. g 16:30 przyjechał kurier z DPD i zabrał TV. A że miał być po 16, więc wszystko OK. Zostawił dokument potwierdzający odbiór TV i tyle. Oczywiście zaraz po tym wysłałem emaila do Promexu.
Tak więc jak na razie wszystko OK. Byle tak dalej (odpukać).
Pozdrawiam.
SK

YarOslaf

New member
Witam ponownie po dluzszej nieobecnosci i jednoczesnie przepraszam za zwloke

Zanim zdecydowalem sie zglosic owy problem na WWW Panasa, pelen determinacji szukalem rozwiazania sam do spolki ze szmatka :mrgreen:

Tak oto z pomoca pana szmatki masujac rozne obszary ekranu telewizora zauwazylem ze poswiaty zanikaja kiedy masuje go w miejscu gdzie styka sie powloka ekranu z obudową po lewej i prawej stronie :) postanowilem to wykorzystac i metoda prob i bledow doprowadzic ekran do nalezytego stanu...
ehhh dosc zmudna robota musze przyznac, zwlasza ze kiedy masowalem zalozmy lewy bok przy krawedzi i osiagalem oczekiwany efekt czerni to jak na zlosc "mgielka" pojawiala sie w innym miejscu (czasem u gory czasem gdzies na dole etc) w zaleznosci jak i gdzie dociskalem masując... po dluzszym czasie udalo mi sie osiagnac stan zblizony do tego od nowosci :smile: oczywiscie mozna sie doszukac pewnych nierownomiernosci w podswietlaniu matrcy patrzac w roznych katow na ekran, lecz nie widac tego zupelnie podczas uzytkowania telewizora nawet w nocy kiedy jest jakas "ciemna" scena uff ;)

Minus to czyszczenie ekranu a w zasadzie jego brak... nie podejmuje sie tego z obawy ze podczas czyszczenia preparatem "rozmasuje" ekran i "mgla" opanuje mą matryce na nowo :p jedynie zmiatam kurz za pomoca delikatnego pedzla - nic poza tym

Mimo wszystko mocno zastanawiam sie nad zgloszeniem tej userki puki moj LCD obejmuje gwarancja bo obawiam sie ze na dluzsza mete moze byc ciezko... tak wiec z wielkim zainteresowaniem bede sledzil sytuacje sl@veq'a oraz przebieg zgloszonej reklamacji! Jestem na prawde ciekawy jaki bedzie jej dokladny przebieg oraz efekt koncowy zgloszenia ;)

3mam kciuki!

Ostatnia edycja:

kourei

New member
Do mnie w poniedziałek przyjeżdża technik z serwisu Panasa i się okaże co z tego wszystkiego wyjdzie. Oczywiście poinformuje wszystkich o wynikach wizyty :) Co jak co ale nie może być tak że człowiek będzie z podniesionym ciśnieniem czyścił matryce w obawie czy biały duszek nie pokaże się znowu-tak nie powinno być ale jak widać jest to częsta wada tych tv :hmm:

sl@veq

New member
Witam.
Dzisiaj zadzwonił do mnie Pan z serwisu, że TV jutro jedzie do mnie. Ale niestety - d..a blada. Serwis nie uznał tego podświetlenia za wadę czy w ogóle za coś co wymagałoby naprawy. Opis będzie dołączony do TV (tak przynajmniej powiedział Pan z serwisu). No szkoda. Firma P.......c już nigdy nie zarobi na mnie złotówki.
Teraz pozostają tylko domowe sposoby.
Pozdrawiam:( .
SK.

skylla1

Member
Bez reklam
Cóż, z lektury forum wynika, że żadna firma nie uznaje za wadę jakichkolwiek nierówności podświetlania. Więc o ile to nie było jasne światło tylko delikatna poświata, sprawa była od początku bez szans. A co do firmy Panasonic. Mam trochę jej produktów i wszytsko działa latami bez problemu, czego nie mogę powiedzieć o paru innych, zatem nie spieszmy się z deklaracjami...

YarOslaf

New member
sl@veq a czy ten problem z matryca był podobny albo przynajmniej zbliżony w nasileniu do tego ktory zaprezentowalem w pierwszym poscie na zdjeciu?

Ogolnie rzecz biorac nieciekawie... wychodzi na to ze szkoda zachodu z takimi zgloszeniami... choc jeszcze zobaczymy co powiedza w przypadku opisanym przez kourei'a...

Do góry