problem z podłączeniem WiFi

yipyip

New member
Posiadam internet UPC 2MB przez router Wifi NETGEAR WPN824v2. Komputer jest podłączony kablem do routera a drugi komputer (laptop) jest podłaczony przez Wifi. Problem jest taki:
Po włączeniu PS3 wybieram Internet Connection Settings, a następnie po kolej:
Wireless / Scan / NETGEAR(moja sieć) / WPA-PSK/WPA2/PSK / wpisuję hasło / adress settings - wybieram Easy i wyskakuje mi okno z wyborem: IP Address Setting. Myślałem, że wszystko ustawi automatycznie. Więc wybieram Automate i dalej DHCP - Do not set, DNS - Automatic, MTV - Automatic, Proxy - Do not use, UPnP - Enable.

Robię test i : OBTAIN IP ADDRESS: FAILED.

Nie wiem co robię źle, może ktoś ma podłączone PS3 przez WiFi w UPC i wie w czy problem.
PS3 model 40GB.

Z góry dziękuję za pomoc

webi

New member
A próbowałeś ręcznie wpisać wszystkie dane ?? Znajdz na necie adresy dns do UPC. IP musi być ip routera. Może UPC przypisuje konto tylko do jednego aresu MAC ?? W tym wypadku musisz dac w routerze klonowanie adresów MAC (czy jakoś tak). Albo może frewall (w routerze) blokuje konsole ??

yipyip

New member
próbowałem wpisywać dane ręcznie, w routerze nie znalazłem klonowania MAC, a drugi komputer podłaczony przez WiFi działa mając inny MAC niż ten wpisany w routerze i przypisany pierwszemu komputerowi i nadal NIC!

W umowie z UPC dla tej opcji (2Mb) jest napisane, że tylko jeden komputer można podłaczyć, a przy wyższej (4 Mb) już trzy. Czy to może mieć na to wpływ i czy mogę mieć pewność że jak zmienie pakiet to ps3 będzie działać???

I jeszcze jedno: nie rozumiem w takim razie dlaczego działa laptop (czyli drugi komputer)??

Booze

New member
Jeśli masz net przez kablówkę-ten numer nie przejdzie.A dlaczego? Bo jak podłączałeś net'a do kompów, musiałeś wpisać login i hasło uwierzytelniające zaraz po połączeniu z net'em.

Jak dodatkowo wykupisz w kablówce dodatkowe ip(?) tzn zapłacisz -chyba 10-15 pln żeby dopisali MAC karty z soniaka to wtedy nie ma sprawy-powinno pójść

A jakbyś miał net'a z Netii TP itp. wtedy tylko przepuszczasz MAC przez router, czy modemo-router i się cieszysz

Ostatnia edycja:

szakal9999

New member
A dodałeś mac ps3 do listy maców w routerze?? może masz włączone blokowanie nieznanych maców. Skoro masz router, to operator nie ma tu nic do gadania.

Booze

New member
@yipyip

1."W umowie z UPC dla tej opcji (2Mb) jest napisane, że tylko jeden komputer można podłaczyć, a przy wyższej (4 Mb) już trzy. Czy to może mieć na to wpływ i czy mogę mieć pewność że jak zmienie pakiet to ps3 będzie działać???"

Jeżeli masz tylko na jeden komputer to nic nie zrobisz- możesz używać w danej chwili tylko jednego.

Możesz spróbować tylko włączyć PS 3, ale po restarcie router'a.Żadnych innych komputerów nie włączaj.

Czyli wyłączam stacjonarny, laptop, restartuję router i po restarcie routera podłączam PS3 ( na tej samej zasadzie co laptop)-sprawdź.

szakal9999

New member
no ale to jest router. po drugiej stronie nie widać ile sprzętu korzysta z netu. jak się ma mieć tylko jedno urządzenie podpięte, to się poprostu blokuje przekazywanie dalej pakietów przez urządzenia. Jak już jest router, to może być sprzętu ile się da. no chyba, że ten router to nie jest router.

Booze

New member
To jakimś cudem mu zablokowali dostęp do router'a(?) i może używać tylko jednego kompa.Zresztą, wyraźnie napisał, że ma umowę na jednego kompa i tyle.Jakoś go blokują i cudów nie ma.Niech zrestartuje router, i wtedy podłączy ps3 na wi-fi może się uda.

Do góry