Problem z "n"

grzessiek

New member
Witam,

jestem nowym abonentem telewizji "n" i od razu mam problem. Złapałem sygnał powyżej 80% dla siły i jakości, ale niektóre programy (w tym wszystkie TVNy, Eurosport) nie chcą poprawnie działać.

Po przełączeniu na taki kanał działa on poprawnie przez ok. 1 minutę. W tym czasie słabnie jakość i siła sygnału (z początkowych 80/80) by w końcu zaniknął obraz i pojawił się komunikat "sprawdź czy poprawnie podłączyłeś tuner".

Tuner jest sprawny, wymieniony na drugi - na obu objawy identyczne. W infolinii powiedzieli mi że może to być wina konwentera i powinienem kupić nowy. I tu jest problem - mój konwenter ma ok. roku i nie wiem czy to może być jego wina. A nawet jeżeli tak to jaki kupić żeby nie okazało się że wymiana na nowy nic nie dała?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie - może da się coś w tunerze ustawić, sprawdzić? Ewentualnie, jaki konwenter kupić żeby mieć pewność że zadziała. Za;eży mi zwłaszcza na Eurosporcie bo do niedzieli puszczają Roland Garros i właśnie dlatego kupiłem Nkę.

pozdrawiam, grzessiek

prosper5250

New member
a czy nie łatwiej zadzwonić do firmy która profesjonalnie zajmuje się montażem anten? zapłacisz niewiele za usługę a będziesz miał pewność że zadziała... w końcu zaraz zbliża się transmisja...

grzessiek

New member
diana napisał:
Zresetuj najpierw nboxa , a jaką masz wartośc BER na tych ; uciekających; kanałach?
waha się między 7 -3 a 9 -3 - na infolinii powiedzieli że to bardzo dobry sygnał. ale potem zmniejsza się wraz ze spadkiem sygnału i jakości. po ok. 30-50 sekundach obraz zanika. Ostatecznie spada do Siła: 30, jakość 0, BER 0

grzessiek

Ostatnia edycja:

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Może to byc faktycznie wina konwertera , tak na marginesie jakiej firmy , pojedynczy czy Twin posiadasz i jakiej wielkości masz antenę. Osobiście posiadam antenę Triax 100 i dwa konwertery ( zez na Astrę) Quad i Twin Golden Interstar i żadnych problemów w odbiorze , na podstawowym transporderze Nki ( kanały 20 , 60 )siła 80-85 , jakośc 95-100%, BER 1.9-2.6 -3. Na Eurosporcie HD siła 75-80 , jakośc 100 , ale tu BER wynośi 4.8- 6.0.

SinNameOn

New member
Mam podobny problem, jednak dotyczy on tylko TVN HD. Eurosport HD, Filmbox HD, Discovery HD i nSport chodzą extra. TVN HD gubi sygnał :(

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Jeżeli tylko TVN ; hd; to spróbuj lekko skręcic ( w odwrotną stronę do ruchu zegara) konwerter , można też próbowac zbliżając lub oddalając konwerter od lustra czaszy.

grzessiek

New member
już wszystko OK

zmieniłem konwenter na nowy - Golden interstar Platinum X i wszystko jest OK. Dziękuję za pomoc.

pozdrawiam, grzessiek

SinNameOn

New member
diana napisał:
Jeżeli tylko TVN ; hd; to spróbuj lekko skręcic ( w odwrotną stronę do ruchu zegara) konwerter , można też próbowac zbliżając lub oddalając konwerter od lustra czaszy.

Zrobiłem. Siła, jakość i BER podskoczyły, ale nagle na kanałach HD zaczałem mieć problemy z przerwami w dzwięku. Teraz nie potrafię wrócić do poprzednich ustawień i mam gorszy obraz :(. Chyba jednak zmienię durszlak na antenę z prawdziwego zdarzenia.

Ostatnia edycja:

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Witam
Jeżeli masz antenę od Nki to kup nową najlepiej od 85-90 , a jak masz możliwośc to zainstaluj 100 i masz po kłopocie.
Ustawiaj po milimetrach i cały czas sprawdzaj parametry a na pewno dostroisz najlepsze wartości na jakie pozwoli Ci antena .

Ostatnia edycja:
Do góry