Problem z konfiguracją amplitunera Onkyo TX-SR606

kpest

New member
Witam

Stałem się posiadaczem amplitunera jak w temacie. Jest to mój pierwszy amplituner, który należy samemu poustawiać (wcześniej miałem jednoczęściowy zestaw z kompletem "kolumienek").
Szukam posiadacza takiego modelu i mam pytanko - problem. Podłączyłem 5 głośników do ampka - frontowe prawy i lewy, centralny i surround prawy i lewy. W ustawieniach sprzętu tak też zaznaczyłem (brak suba i tylnych surround - 6 i 7). Gdy wchodzę do menu i chcę ustawić głośność poszczególnych głośników, sprawdzając po kolei działanie kanałów okazuje się, że kanał lewy front działa normalnie, prawy front i centralny również działają normalnie, natomiast jak chcę ustawić surround lewy i prawy to przy ustawianiu lewego działają (szumią i lewy i prawy) to samo dzieje się przy ustawianiu prawego (szumią i lewy i prawy). Wnioskuję, że oba głośniki surround działają na jednym kanale (podłączone są prawidłowo zgodnie z instrukcją do gniazd L i R). Wydaję mi się, że powinny one działać oddzielnie jako kanał lewy i prawy - niezależnie.

Mam pytanie, czy jest to normalne zjawisko, czy u was działa to tak samo, czy może gdzieś w ustawieniach przeoczyłem jakieś istotne ustawienie głośników

Pozdrawiam

jaco.37

Member
Bez reklam
Na bank źle podłączyłeś kolumny.Surround back-wpisujesz w ustawieniach ampli-none,a kolumny podłączasz pod surround,no i w opcjach ampli odblokuj surround.Zrobiłeś to po prostu odwrotnie.

kpest

New member
Dzięki za radę.
Sprawdziłem gniazda podłączenia kolumn i są one na pewno podłączone poprawnie - do gniazd surround L i R - gniazda surround back są wolne. W ustawieniach ampli mam surround back - none. Co masz na myśli przez odblokowanie surround bo nie za bardzo wiem o co chodzi - może tu jest pies pogrzebany.

Whiplash

New member
Bez reklam
Napewno tylne glosniki masz podlaczone pod wyjscia Surround ? W manu amplitunera ustaw fronty, central ,surround na YES a Subwoofer i Surround back na NO/NONE. Crossover dla tylnych i centrum ok 80 Hz ,fronty na large reszta small.

kpest

New member
Na pewno tylne głośniki są podłączone do wyjścia surround. Przed chwilą to po raz n-ty sprawdziłem.
Co więcej przy ustawianiu głośności w menu w zakładce Level calibration podczas testu i aktywowania do ustawiania frontów i centralnego słychać szum tylko w głośniku, który jest aktywny. Natomiast w momencie aktywowania do regulacji któregokolwiek kanału surround (po odłączeniu obu głośników surround) czy to L czy R, i wtykaniu kabla z odłączonego głośnika do każdego z kanałów surround - lewy, prawy, lewy back i prawy back - słychać szum w głośniku i można regulować głośność. Wygląda na to, że wszystkie cztery wyjścia kanałów surround są w jakiś sposób zmostkowane. Z drugiej strony, testując każdy z kanałów surround jest szum w podłączonym (gdziekolwiek w gniazdach surround) głośników i regulacja głośności danego kanału działa i pozostaje w pamięci.

Jaco, niestety nie posiadam mikrofonu kalibracyjnego, który ułatwiłby kalibrację, ale myślę, że kalibracja nie wyeliminuje problemu :(.

jaco.37

Member
Bez reklam
Miałem kiedyś ten amplituner.Tak nie może być.Mikrofon ewentualnie by wykluczył twój błąd w ustawieniach w ampli gdyż przy robieniu autokalibracji wykluczył by twój błąd w ustawieniach w amplitunerze ponieważ sam on "wyszukuje" kolumny.No ale ty go nie masz...
To co piszesz że ktoś zmostkował te wszystkie tylne kanały wydaję się być wręcz nieprawdopodobne,a skąd ty go w ogóle wziąleś? Czy to pewne źródło?Ale chyba nie bo brak mikrofonu...
Jeżeli w zakładce Speaker Configuration masz aktywowane Surround na np.Full Band ,i prawidłowo połączyłeś kolumny to powinno wszystko działać.Chyba że poprzedni właściciel coś w nim "grzebał".A plomby z tyłu to pewnie też nie ma?

Do góry