Witam. Posiadam magnetowid S-VHS ze złączem SCART RGB. Używam go do nagrywania gameplayów gier z konsoli XBOX360. Konsola jest podłączona kablem RGB SCART i magnetowid ładnie odbiera sygnał RGB. Teraz chciałem nagrywać z konsoli PS2 więc kupiłem kabel RGB SCART do PS2. Po podłączeniu okazało się że magnetowid odbiera tylko zwykły sygnał composite z PS2 i nie przełącza się na RGB. Na Wiki jest schemat złącza Scart i jest tam mowa o pinie 16 który przełącza na RGB gdy napięcie na nim wynosi 3V. Sprawdziłem miernikiem napięcie na pinie 16 na kablu z XBOX360 i jest 3V. Niestety na kablu z PS2 nie ma żadnego napięcia więc pewnie dlatego nie przełącza na RGB. Kombinowałem z ustawieniami w Ps2 ale to nic nie daje. W magnetowidzie nie ma żadnej opcji aby wybrać tryb RGB - wszystko odbywa się automatycznie za sprawą 16 pina.
Więc jakie mam opcje? Może da się rozebrać kabel i podłączyć do 16 pina zasilanie 3v np. z baterii?? Wolałbym prostsze rozwiązanie.
PS. Mam kabel component do PS2 oraz przejściówkę z component na SCART. Po podłączeniu obrazu brak bo i tak nie ma napięcia 3V na 16-tym pinie.
Więc jakie mam opcje? Może da się rozebrać kabel i podłączyć do 16 pina zasilanie 3v np. z baterii?? Wolałbym prostsze rozwiązanie.
PS. Mam kabel component do PS2 oraz przejściówkę z component na SCART. Po podłączeniu obrazu brak bo i tak nie ma napięcia 3V na 16-tym pinie.