Problem z kablem dvi-hdmi

kaziorfcb666

New member
witam ... mam problem z podlaczeniem kompa pod lcd kablem dvi-hdmi ... karta graficzna to geforce FX5700 a lcd to panasonic 32lx80 ... po podlaczeniu czy przez klona czy singiel na tv jedyna dzialajaca rozdzielczosc to 1280x768 a tv ma opcje 1360x768 , i na dodatek z kazdej ze stron "zjada" mi po kawalku obrazu i litery sa troszke niewyrazne ... moj komp widzi moj tv jako "panasonic tv" niewiem moze potrzebne sa jakies sterowniki czy cos podobnego , moze mam podlaczyc tylko sam tv bez monitora , probowalem juz naprawde wszystkiego ... kabel hdmi mam podlaczone pod wejscie hdmi2 , gdzies wyczytalem ze to wejscie najlepiej pasuje pod pc --- prosze Was forumowiczow o pomoc ( jezeli ktos ma jakies pytania co do telewizorka lcd Panasonic Viera 32lx80 to chetnie pomoge ) .. z gory dziekuje za pomoc

ivf

New member
jest to możliwe. a dokładniej, to nie wina DVI bo tu możliwe są wszelkie rozdzielczości, tylko telewizor przez HDMI może nie wszystkie przyjmować. sprawdź w instrukcji TV jakie rozdzielczości są możliwe do uzyskania przy wykorzystaniu tego właśnie złącza

Sych

New member
Tylko też dosyć często, telewizory przyjmują większą rozdzielczość niż jest napisane w instrukcji. Sporo zależy od kabli i od "mocy" komputera.

ivf

New member
do tego wszystkiego wydaje mi się, że stery nvidii co jakiś czas są zwalone.. w ostatnio zainstalowanych nie mogę ustawić żadnej niestandardowej rozdzielczości uzywając złącza HDMI. wydaje mi się, że poprzednio mogłem tylko nie używałem..

Sych

New member
darkmajin napisał:
jak podłaczysz takim od prodiża to nic nie przejdzie :)

mocy magicznej chyba :mrgreen:

:)
Pisząc w cudzysłowie "moc" komputera miałem na myśli jego wydajność i możliwości, wynikające z parametrów podzespołów:D Myślałem, że się domyślicie;)
A powiedz mi, że nie zależy od tej "mocy" i od jakości kabli, przejściówek. Spróbuj nawet na GF7600 128mb, P IV 2.0, 1024Gb ramu, zasilacz 350W (konfiguracja mojego poprzedniego sprzętu), zarzucić na monitorze podłączonym przez DVI jakąś wyższą rozdzielczość. U mnie od razu się wieszał. Zmieniona karta grafiki, działało ok.

Do góry