problem z jakoscią sygnału

jarula29

Member
problem z jakoscią sygnału w nboxie

witam wszystkich!

dwa dni temu bylem jeszcze (nie):grin: szczęsliwym posiadaczem cyfrowego polsatu. postanowilem zmienic ta sytuacje i zakupiłem nboxa. i niestety juz drugi dzien nie moge ustawic jakosci sygnału. siła 75-80 a jakość 0. panowie pomóżcie plz bo juz fioła dostaję! nie moge oglądać HD! korzystam z konwertera i anteny PC. poza tym jakos nie moge sparwdzic polaryzacji na dekoderze (setup,żółty, 7,3,8 i te..sprawy..)
pozdrawiam

Ostatnia edycja:

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Witam
Z tego co napisałeś zrozumiałem że jeszcze nie aktywowałeś Nki. W setup wybierz ustawienia ,dalej ustawienia anteny.Jeżeli ; dużo ; kręciłeś anteną to podłącz jeszcze raz Polsat ,aby ustawic antenę na H.Birda .Gdy będzie wszystko bezproblemowo działac podłącz w miejsce Polsatu Nkę , następnie w przypadku braku poprawnego sygnału przekręcaj antenę w milimetrach powoli cały czas sprawdzając mierniki sygnału(po każdym ruchu anteną odczekaj parenaście sekund , aby był czas na pokazanie wartości na mierniku nboxa).Możesz też lekko przekręcic konwerter w uchwycie wyśięgnika anteny.

jarula29

Member
otóż:
1. niestety nie mogę uruchomić klawiszem opcji setup, dekoder nie reaguje, tak więc o ustawieniach anteny z opcji menu mogę zapomniec,
2. jutro bedę dalej próbował moze z dekoderem canal+
3. i jak sądzę nie moge aktywowac nki dopóki antena nie bedzie sprawnie dzialać?

pozdro

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Odłącz dekoder z gniazda 230V na parę minut , jeżeli dalej nie będzie reakcji (sprawdzałeś pilota ?-baterie), zabierz cały zestaw do sklepu i go wymień. Nki nie zdołasz aktywowac nie mając na ekranie komunikatu o możliwości odbioru sygnału z H.Birda.

marecki6

New member
Bez reklam
ze sie tak podepne pod temat ... a jak jest z ustawieniem od cyfry ?? chodzi o to cyz jak podepne dekoder Nki pod antene od cyfry ktora jest prawidlowo ustawiona to bedzie ok czy bedzie trzeba dzwonic po fachowca zeby przestawic antene ? i tak jeszcze zapytam czym mozna podzielic sygnal N na dwa tv ?

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Cyfra, Polsat i Nka biorą sygnał z tego samego satelity Hot Birda , ale Nka potrzebuje naprawdę dobrego dostrojenia .Dobry odbiór zapewni większa antena 80-90cm, a przy 60cyfry przy większych opadach możesz miec trochę kłopotów z prawidłowym odbiorem.Możesz jedynie uzyskac te same programy na dwóch tv.

marecki6

New member
Bez reklam
wlasnie wydaje mi sie ze czytalem gdzies na forum ze jest opcja podzialu przez jakis splitter i wtedy dziala niezaleznie na dwoch tv

Do góry