Problem z firewire IEEE-1394 w canon hv30

kretosss

New member
Witam, mam problem z kamera canon dv30. Postaram się opisać problem jak najdokładniej.
Zakupiłem tą kamerę w sklepie mix electronic tydzień temu. Tak jak zawsze sprawdzam wszystko czy działa, i tu pojawił się problem z firewire.
Ale zaraz do tego wrócę napisze o sprzęcie – Windows xp sp3, dokupiłem kartę firewire Nec Ieeee 1394 zgodny z OHCI (przepisane z menadżera urządzeń), bo wcześniejsza wbudowana w płyte główną jak stwierdził informatyk była popsuta.
Więc podpinając kabelek firewire do komputera włączyłem auto-odtwarzanie
,wyszukiwało mi kamerę i zainstalowały się sterowniki poprawnie. Jednak w windowsie owa kamera nie była nigdzie widoczna. Poszedłem z tym fantem do komputerowego ale oni też nic nie wiedzieli… Twierdzili że to potrzebne jest oprogramowanie. Więc przyszedłem do domu i pościągałem wersje trial sony Vegas pro, Pinnacle. Więc próbując odpaliłem na początek w Windows movie maker ale przy przechwytywaniu obrazu wyskoczył mi błąd a potem cały czas komunikat – nie wykryło urządzenia przechwytywania video. Sprawdź czy urządzenie jest podpięte itd.…
W innym programach w ogóle nie widziało kamery. Poczytałem na różnych forach i przeczytałem że może być to wina kabla. Kupiłem drugi kabel, poszedłem do znajomego który posiada firewore. Zadziałało!! . Zostawiłem to na następny dzień bo byłem zbyt zmęczony sprawdzać to w domu. Następnego dnia sprawdziłem kabel w domu i nie zadziałał. Komunikat że nie wykryto urządzenia i przy okazji błąd. Więc poszedłem jeszcze raz do znajomego u którego dzień wcześniej zarybiło na tym kablu znów kabel nie działał. Poszedłem po 3 kabel ale tez nie dział. Oddałem za okazaniem paragonu. Myślałem że to może wada systemu. Przeinstalowałem i nic…Dalej to samo… Poszedłem do mix i oddałem na gwarancje -napisałem taką treść „brak komunikacji z komputerem przez gniazdo hdv/dv – nie przechwyta obrazu”

Możecie mi doradzić co jest z tym bo ja już wymiękłem
Nowa kamera i tyle problemów, bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam ciepło

Ostatnia edycja:
Do góry