Problem z dźwiękiem przez amplituner

krishd

New member
Do tv mam podłączony po hdmi dekoder i konsole oraz po ARC amplituner. Jak włączę aby tv grał przez amplituner to nie ma dźwięki Pilotem jak daje głośniej lub ciszej pokazuje na pasku ale dźwięku nie ma.
Gdzie będzie problem?

Natapatalkane z z5

krishd

New member
TV 55XD8505 i ampi Pioneer 527
Wcześniej na innym tv maiłem inaczej podłączone, wszystkie sprzęty do ampi i ampi po ARC do TV. Teraz musiałem pominąć ampi ze względu że nie przepuszcza 4k i tylko chcę nim puścić dźwięk, do czasu jego zmiany a taki który przepuści sygnał 4k

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Ale czy w tej konfiguracji co masz to dźwięk był i zniknął czy nie było od początku ?
Może kabel hdmi tv-ampli podłączyłeś nie tak jak trzeba albo w tv może trzeba przestawić tryb odtwarzania dźwięku ?

krishd

New member
Nie mam od początku. Próbowałem w różne gniazda hdmi dawałem ale pod ARC działa jak pilotem daje głośniej ciszej to pogłaśnia się na tv i w ampi, ale dźwięku nie ma. W tv jest albo dźwięk z tv lub z zewnątrz i jak przełączę na zew to nawet sam ami się załączy ale cisza z głośników.

DrWredman

Active member
Jeśli dobrze rozumiem to każde urządzenie masz podłączone do telewizora oddzielnym kablem HDMI. Jeśli tak jest to aby oglądać kablówkę musisz wybrać w TV ten port HDMI, który jest połączony z dekoderem. W tej sytuacji ARC na drugim porcie HDMI raczej nie zadziała. Pozostaje podłączenie dekodera przez optyk do amplitunera lub lepiej optykiem połącz TV i amplituner. Pozostaje jeszcze ustawić wyjście audio z telewizora na optyczne i wszystkie dźwięki które trafiają do TV będą wychodziły na amplituner. Obawiam się jednak, ż pilot od TV nie będzie sterował głośnością w amplitunerze.

DrWredman

Active member
Nie mam od początku. Próbowałem w różne gniazda hdmi dawałem ale pod ARC działa jak pilotem daje głośniej ciszej to pogłaśnia się na tv i w ampi, ale dźwięku nie ma. W tv jest albo dźwięk z tv lub z zewnątrz i jak przełączę na zew to nawet sam ami się załączy ale cisza z głośników.

A do jakiego wejścia w ampli masz podłączne to HDMI z telewizora?

DrWredman

Active member
Jak to w poprzedniej konfiguracji skoro pisałeś, że nigdy nie działało ;)

W opcjach HDMI w amplitunerze masz włączoną obsługę ARC?

krishd

New member
Pisałem również że na wcześniejszym na innym TV tylko inaczej podłączone i działało, ale kabel do tv nie zmienił gniazda. To Sat to jest wejście więc nie powinno działać. ARC było zawsze włączone, bo bez tego by nie działało w poprzedniej konfiguracji.

DrWredman

Active member
Zatem w TV szukaj opcji włączenia ARC oraz włączenia sterowania przez HDMI. Skoro działało na starym to i na nowym powinno, zakładając że kable HDMI masz te same.

krishd

New member
Nie wiem jak ale działa. Coś przełączyłem w polocie od ampi i zaskoczył. Kabli nie ruszałem. Dzięki za podpowiedzi.

Do góry