Problem z dźwiękiem LG OLED i DENON

Lechuso

New member
Cześć,
Przeorałem tony internetu i nie znalazłem opisu podobnego problemu, może ktoś z was się z czymś takim spotkał:

zakupiłem Państwa telewizor LGOLED55BX3LB, podłączyłem go do posiadanego kina domowego którego centrum jest amplituner DENON AVX-X2700H. Dodatkowo do amplitunera podłączony jest dekoder TV kablowej INTEK HD-C63CX oraz Apple TV 4K. Dekoder TVCAT i Apple TV 4K są podłączone do wejść HDMI w amlitunerze, a TV LG jest podłączony do wyjścia 4K amplitunera.
Po uruchomieniu całego zestawu dźwięk i obraz z dekodera TVCAT był przesyłany bez problemu, dźwięk jest wzmacniany przez amplituner a sygnał wysyłany do kolumn a obraz przesyłany jest przez wyjście HDMI do TV LG. Problem pojawia się gdy uruchomi się Apple TV. Po powrocie do oglądania TVCAT obraz jest przesyłany natomiast nie słuchać dźwięku. Apple TV wysyła obraz i dźwięk bez problemu. Gdy jest ustawione oglądanie TVCAT jak pisałem obraz wyświetla się bez dźwięku, po wypięciu kabla HDMI z telewizora powoduje, że wraca dźwięk no ale nie ma obrazu. Zmiana portu wejściowego HDMI na telewizorze przywraca dźwięk z dekodera TVCAT do momentu gdy nie uruchomi się Apple TV 4K. Tak samo dzieje się, gdy zrobi się reset pełny telewizora.
Dziwnym jest fakt, że gdy podłączy się Apple TV bezpośrednio do telewizora a dźwięk przesyłany jest do amplitunera kanałem zwrotnym ARC to przełączanie pomiędzy TVCAT a Apple TV działa bez problemu. Problem pojawia się gdy do amplitunera podłączy się oba urządzenia. Przy poprzednim telewizorze Sony nie było takiego problemu, wszystkie urządzenia video wchodziły do amplitunera i sygnał był wysyłany jednym kablem HDMI do telewizora. Czy możecie mi państwo pomóc co należy ustawić w portach TV żeby powrócić do ustawienia pierwotnego, tj TVCAT i Apple TV są podłączone do amplitunera i jednym kablem wychodzą do telewizora a dźwięk jest dekodowany przez amplituner.
Żeby przy pierwotnej konfiguracji pojawił się i obraz i dźwięk z dekoderaTVCAT trzeba zresetować telewizor.

Do góry