Problem z dźwiękiem cyfrowym

zen28

New member
Witam
Muszę połączyć dekoder (wyście coaxial) i zestaw kina (wejście optyczne) aby dżwięk z dekodera szedł przez głośniki kina. Służył mi do tego konwerter (coaxial in - optical out) i wszystko działało cacy. Do czasu.... Nie wiem co robić, wymieniłem konwerter na nowy i nic. Dekoder i kino na 100% sprawne. Kable chyba nagle się nie zepsuły? Czy jest jakiś inny sposób na połączenie tych sprzętów? Te konwertery nie wyglądają solidnie...
Pozdrawiam

wiatrak

Active member
Bez reklam
Wypróbuj konwerter z innym sprzętem z wyjściem koaksjalnym (dvd, komputer).

Skoro twierdzisz iż "Dekoder i kino na 100% sprawne" to musiałeś mieć możliwość ich połączenia z innymi sprzętami: z wyjściem optycznym i wejściem koaksjalnym. Przy tej okazji możesz też sprawdzić swoje kable...

zen28

New member
będę sprawdzał jutro, ale pewnie rewelacji nie będzie. Kino sprawne bo ma dwa wejścia optyczne (na drugim działa połączenie z laptopem) a dekoder dopiero co miałem wymieniany (i na starym i na nowym ten sam problem)

zen28

New member
No i podłączyłem odtwarzacz dvd z tym kinem domowym i też dźwięku nie było. Więc albo kable, albo konwerter. W kable nie chce mi się wierzyć, trzeciego konwertera nie chce kupować. Macie jakieś inne propozycje połączenia?

KF2008

New member
Jak masz coś takiego aukcja.onet.pl/show_item.php?item=532503187 to ja miałem z tym wielkie problemy do momentu dokonania lekkiej przeróbki. Trzeba rozkręcić konwerter i przylutować równolegle do gniazdka RCA rezystor 75 omów. Jego brak jest ewidentnym błędem projektowym (powoduje powstawanie odbić sygnału, które go zniekształcają w sposób uniemożliwiający dekodowanie). Po tej przeróbce działa mi to IDEALNIE nawet z kablem 7,5 m (!) i mechanicznym przełącznikiem sygnału coaxial (!). Ważne jest też by kabel coaxial był specjalnie do tego przeznaczony tzn. miał też impedancję 75 omów. Nie musi być drogi. Za te 7.5 m dałem, o ile pamiętam, około 40-50PLN...

KF2008

New member
Ten ma na wejściu rezystor 75 omów, więc, przynajmniej pod tym kątem patrząc, powinien być OK.

zen28

New member
Jezu, jak mnie to już wkurza!!! Nawet dekoder wymieniłem, kable dobre, konwerter też, kino i dekoder również. O co chodzi??? Dałbym duże pieniądze za rozwiązanie tej zagadki

Do góry