Problem z dostępem do ROM monitora Realteka

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Pisałem o tym w wątku z konkretnym sprzętem, ale może na ogólnym foum sprzętowym trafi się ktoś obeznany z tematem.

Otóż podczas zabawy ze zmianą boot loadera w Noontecku A6 (klasyczny sprzęt na Realteku, bez HDD, jest mnóstwo podobnych), w ramach eksperymentu zastosowałem firmware z nowym boot loaderem od Emtec N20, który zmieniał boot np. w Arive. Po tym eksperymencie Noontec zatrzymuje się na logo Emteca i nic więcej się nie da zrobić.

Rozkręciłem urządzenie, podłączyłem do złącza serial na płycie kabel DKU-5 i z pomocą Hyperterminala chciałem się dostać do rom monitora, aby wyczyści flash i załadować inny firmware. Niestety, rozczarowanie: owszem, połączenie mam, ale klasyczne wciśnięcie ESC w termnalu nic nie daje i system ładuje się do końca. Ustawienia terminala są sprawdzone i na pewno OK. Kable też, bo wszystko w terminalu widać, natomiast za cholerę nie da się wystopować ładowania systemu i dojść do linii poleceń.

Nie wiem, co to może być, terminal nie reaguje też na spację i TAB - na forach podają, że też działają.Próbowałem też innych emulacji (niż TTY) i innych ustawień (klasycznie to 115200, 8,N,1,N) i nic. Podłączenie do seriala na płycie klasyczne: GND, TX, RX.

Tutaj est plik z pełnym zapisem bootloga, może ktoś coś z tego wywnioskuje i pomoże.
http://www.bskmedia.pl/komunikat.txt

Do góry