Problem z cyfrowym dźwiękiem aplituner Denon 2308 + nbox recorder

Nukite

New member
Problem z cyfrowym dźwiękiem amplituner Denon 2308 + nbox recorder

Witam,

Posiadam amplituner Denon 2308 i próbuję połączyć go z nbox recorderem.
W chwili obecnej posiadam kolumny 2.1 ale w związku z tym że kupiłem używany amplituner chcę kilka rzeczy przetestować.
Przy połączeniu analogowym amplituner odtwarza dźwięk z nbox-a. Niestety nie mogę uzyskać dźwięku przez hdmi ani przez s/pdif - oczywiście na amplitunerze wybieram odpowiedni rodzaj dźwięku HDMI lub Digital. (Moje połączenie nbox(HDMI)->amplituner(HDMI)->TV(HDMI) + nbox(s/pdif)->amplituner(optical))
Sam amplituner zdaje się wykrywać sygnał cyfrowy co też wyświetla na panelu - DIG. Jeżeli któryś program nadaje sygnał dolby i wybieram w opcjach programu język dźwięku na dolby to na amplitunerze też wyświetla się informacja o dolby.
W ustawieniach nbox-a mam ustawiony dźwięk Dolby Digital na TAK.

Przy dźwięku cyfrowym albo mam ciszę w głośnikach albo szum (w zależności jak zmieniam ustawienia amplitunera stereo/5.1 ...) - nawet jeżeli mam tylko 3 kolumny to coś chyba powinno grać ?

Czy ktoś wie co może być nie tak z tym dźwiękiem cyfrowym ?

Będę wdzięczny za pomoc.

Ostatnia edycja:

DOMEL9

New member
Bez reklam
czyli reasumując amplituner dostaje sygnał ? no jak analog działa to powinny być tylko opcje w ampli albo w nbox do poprawienia ewentualnie coś "nie abla" w samym nboxie - poszukaj na forum nhdtv bo tam mieli podobny problem

Nukite

New member
Wygląda na to że sygnał do amplitunera dociera. Są tam z tyłu 3 we coaxial, 2 we optyczne i jedno wy optyczne. Kiedy do któregoś z tych wejść podłączony jest sygnał i na amplitunerze wybrane jest źródło do którego przypisane jest to wejście to widać że wyjście optyczne zaczyna świecić. Wygląda na to że sygnał dociera bo oprócz potwierdzenia na panelu widać odzew z tyłu.
W amplitunerze skończyły mi się już pomysły na kolejne ustawienia (przecież nie może to być nie wiadomo jak skomplikowane), przywróciłem też ustawienia fabryczne i nic. Na nboxie natomiast jest chyba tylko jedna pozycja do zmiany, ten Dolby Digital na TAK.
Generalnie problem nie dotyczy tylko połączenia z nboxem (niestety nie mam zbyt wielu źródeł dźwięku cyfrowego które mógłbym przetestować) ale generalnie dźwięku przez s/pdif. Zrobiłem test z telewizorem który ma wyjście coaxial, włączyłem telewizję naziemną i efekt jak z nboxem :(

Niestety natknąłem się na pewien wątek:

<nie mogę zamieścić linku, ale konkluzja prowadzi do uszkodzonej płytki DSP>

co mnie niepokoi.

Podsumowując kiedy przełączam na źródło cyfrowe słychać szum w prawej kolumnie. Wcześniej byłem skupiony na czym innym ale zauważyłem też że nie gra subwoofer (na pewno sprawny), niezależnie czy cyfra czy analog :(

Jak ktoś ma jakieś pomysły to chwycę się wszystkiego.

Pozdrawiam.

DOMEL9

New member
Bez reklam
no to podłącz nboxa do tv bezpośrednio i zobaczymy czy na TV będzie dzwięk z nboxa po hdmi albo po optyku jeśli masz wejscie optyczne- a ten test to wypusciłeś dzwięk na ampli z tv po coaxialu ? bo może jeszcze się uda podłączyś te głośniki do tv i z tv puscić dzwie na głośniki i w ten sposób potestować aby znależć wadliwy element zestawu - może masz jeszcze kompa do którego można podlączyć te głośniki:banned:

Nukite

New member
Głośniki są w porządku, tak samo z połączeniem nbox-(hdmi)-tv. Problem leży albo w sposobie kodowania/dekodowania tego sygnału na amplitunerze (w co trochę wątpię bo gdyby sygnał był nieobsługiwany to wtedy by go pewnie nie wykrywał i nie pokazywał informacji na przednim panelu), w samej konfiguracji amplitunera (ale tu mi się już skończyły pomysły, no i w defaultowych ustawieniach też nie śmiga) lub po prostu uszkodzona jest płytka DSP (ale nie wiem jak to sprawdzić).

MKa11

New member
ale po analogu działa? Jeżeli padła płytka DSP z linka to objaw może taki być, jeżeli ampli był używany to może dlatego się go ktoś pozbył.

Nukite

New member
Wygląda na to że padnięty, ktoś opisał dokładnie te same objawy które mam

Denon 2308 - brak dzwieku na wyjsciu - czy warto naprawiac - Kino domowe - Audiostereo.pl

Człowiek od którego go kupiłem sprzedaje używany sprzęt audio na allegro, ma chyba z 800 komentarzy i 100% pozytywnych. Twierdzi że testował go z CD połączonym optykiem i na każdym źródle był dźwięk.
Koleś z linku pisze że po paru miesiącach kiedy znów włączył amplituner to przez chwilę wszystko działało ale po chwili znów szumy. Więc jestem skłonny uwierzyć że podczas transportu trochę ten mój amplituner wytrzęsło i efekt widać - przypuszczam że były jakieś zimne luty i coś nie styka.

W każdym bądź razie będę reklamował.
Dzięki za zainteresowanie.

jarkuw

New member
Witam. zastanawiam się nad kupnem takiego amplitunera AVR 2308. Czy przesyła on dźwięk i obraz po HDMI w trybie czuwania (STANDBY)

Do góry