Z tego co się dowiedziałem w centrum cyfry+ (infolinia) od gościa który sprawiał wrażenie kompetentnego i wysławiał się dosyć fachowo to w uproszczeniu chodzi o to ,że niektóre kanały HD są na jakieś częstotliwości a inne wykorzystują inny zakres i dlatego czasami brakuje kilku programów Hd a inne są...
co do paska siły sygnału to ten pasek mierzy siłę wykorzystując częstotliwość kanału nr 1 czyli TVP1
po zmianie dla transpondera 11278 siła sygnału się traci (wtedy korzysta się z innej częstotliwości odpowiadającej kanałom canal+ i innym)
poziom sygnały z czujnika w dekoderze jest często mylący może oszukiwać co do siły na + jak i na - .
Moim skromnym zdaniem ustawienie precyzyjne anteny jest najważniejsze polecam stronę dishpointer.com gdzie można uzyskać bardzo szczegółowe informacje ustawienia samej anteny , wystarczy podać lokalizację bardzo dokładnie państwo ,miasto,ulica ,doprecyzować na podstawie zdjęć satelitarnych dokładne położenie anteny sat. wybrać satelitę
np.Hot Bird i na dole mamy ustawienia:
np. dla Łodzi na jakiejś tam ulicy
Your Location Satellite Data Dish Setup Data
Latitude: 51.7604° - długość /szer. geogr
Longitude: 19.4563°
Name: 13.0E Hot Bird 6, 8, 9 - satelita
Distance: 38573km dystans
Dish Elevation:
Elevation: 30.5° -ustawiamy jako 1 nachylenie w pionie
Azimuth (true): 188.2° -jako 3 kierunek dla anteny
Azimuth (magn.): 183.9°
LNB Skew : 5.1° -jako 2 kont obrotu konwertera według podziałki na nim (na stronie jest napisane czy zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara czy w przeciwna)
wszystkie ustawienia podane z pozycji zza anteną.
Mam nadzieje, że to co tu nabazgroliłem pomoże taż miałem ten problem i jak tak zrobiłem pomogło