Probleb z componentem (ciemny obraz)

Rafalone

New member
Witam
Mam problem z componentem. Po podłączeniu DVD (Emperor III) z TV (LCD LG 37LC2R) kabelkiem componentowym obraz na TV jest znacznie ciemniejszy niz powinien być.Kabelek sprawdzałem i jest ok. Wczesniej mniałem podłączony sprzet poprzez SCART i było dobrze, ale z tego co wyczytałem na forum poprzez component obraz powinien byc znacznie leprzy niż przez SCART. Proszę o pomoc, co moze być przyczyną ciemnego obrazu.
Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
już miałem raz taki przypadek na LG . Nie wiem jaka jest przyczyna . Ale sprawdź czy duża jest różnica jakości po euro . Jesli nie zauważalna - zostań przy eurozłączu / ja tak zrobiłem/.

arsenal

Moderator
VIP
Sprawdź w Mancie jaki rodzaj sygnału masz ustawiony. Jeśli jest RGB to zmień na YUV lub YPbPr component(różnie opisywane). Jeśli nadal obraz będzie ciemny, no cóż, tańsze odtwarzacze DVD nie zawsze trzymają standardy i takie rzeczy się zdarzają.

Rafalone

New member
Dzieki za rady, ale wszystkie ustawienia juz sprawdzałem ( na DVD progressiv scan i YUV) i nic nadal ciemny. Na SCARCIE wszystko ok, obraz jasny ładny (choc na componencie mimo ciemnego obrazu ostrość jest leprza. Wiec chyba bede musiał zaopatrzec sie tylko w dobrej jakosci kabelek SCART.
Pozdrawiam

Do góry