Prędkość Internetu w Europie: gdzie plasuje się Polska ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
[FONT=&quot]Prędkość Internetu w Europie: gdzie plasuje się Polska ?

[FONT=&quot] [/FONT]
[/FONT]
[FONT=&quot]Mała mapa krajów europejskich według prędkości łącza szerokopasmowego, aby dowiedzieć się, kto ma największą (prędkość).[/FONT]
[FONT=&quot]
[FONT=&quot]Witryna cable.co.uk niedawno opublikowała dokument Worldwide Broadband Speed ​​League 2019, zawierający listę średnich prędkości szerokopasmowych połączeń internetowych we wszystkich krajach świata. Dane te zostały wykorzystane przez Statista do przedstawienia wykazu skupionego na Europie.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
Polska w ogonie stawki
[/FONT]
[FONT=&quot] [FONT=&quot]Dowiadujemy się, że generalnie kraje skandynawskie, a w szczególności Szwecja (z szybkością 55 Mb / s) są na szczycie rankingu. Hiszpania, Szwajcaria i Belgia docierają wtedy z przyzwoitą prędkością powyżej 35 Mb / s. Francja ma średnią z szybkością 20-24 Mb / s, a za nią nie wiele już innych....
[/FONT][/FONT]

[FONT=&quot][FONT=&quot]
[/FONT][/FONT]

[FONT=&quot] [FONT=&quot] Avcesar[/FONT]
[/FONT]

[FONT=&quot][FONT=&quot][FONT=&quot]
photo_ombre_moy.jpg
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]

[FONT=&quot]

[/FONT]

brodacz

Active member
Bez reklam
Skąd pewność, że chodzi o łączą szerokopasmowe? Nawet w Polsce nie istnieją taki, które miałyby prędkość niższą niż 50Mb/s.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Mam DSL-a.

Szerokopasmowy dostęp do internetu – usługa polegająca na łączeniu z internetem za pomocą szybkiego łącza lub medium o dużej przepustowości. Połączenie wykorzystuje szerokie pasmo częstotliwości wytwarzane przez modem. Najczęściej do tego celu wykorzystuje się technologie z rodziny DSL (xDSL), WiMAX, PON, DOCSIS lub inne podobne.

Asymmetric Digital Subscriber Line, ADSL (z ang. asymetryczna cyfrowa linia abonencka) – szerokopasmowa technologia cyfrowa pozwalająca użytkownikowi połączyć się z siecią komputerową, np. z Internetem, umożliwiająca odbiór danych z szybkością większą niż ich wysyłanie, czyli asymetrycznie[1].

Neostrada to tez szerokopasmowy dostep do internetu.

radioaktywny

New member
Koniec 2020 roku.
Miejscowość Trzciniec - 2 kilometry od granic Bydgoszczy.
Dostęp do internetu możliwy tylko z Orange. Umowa maksymalnie na 10mbit/s z czego realna szybkość nigdy nie przekracza 2mbit/s.
Telefonia komórkowa: aby rozmawiać trzeba wyjść z domu bo w budynku zasięgu brak. VoWiFi itp. nie działa bo internet stacjonarny za wolny. Internet z sieci komórkowej - niestabilnie działa 2G.
Kiedyś w miejscowości był maszt TMobile. Stał chyba tylko 5 lat. Zdemontowali nadajnik bo oszczędności.
Na szczęście ja tam nie mieszkam.

janunio

New member
Bez reklam
U mnie na wsi na wąsko pasmowym LTE to mamy w nocy 15-25 Mbps. Wtedy oglądam YT i NETFLIX. Za dnia ok. 3-5 Mbps. Dlatego staram się spać w dzień.
Kabla ci u mnie nie ma i nigdy nie będzie. Gmina przez ostatnie 12 lat zbudowała 850 metrów drogi asfaltowej.

Spili

Member
Wróciłem tydzień temu z motocyklowego objazdu Europy i spaliśmy praktycznie codziennie w innym hotelu.
Francja i Hiszpania - tragedia internetowa w hotelach. Porażka jakaś... Chyba na telefonie EDGE szybciej działa niż hotelowe wifi w tych krajach.
Super było w Belgii, Szwajcarii i Austrii. Czechy też ok...

iT!T

Member
Wróciłem tydzień temu z motocyklowego objazdu Europy i spaliśmy praktycznie codziennie w innym hotelu.
Francja i Hiszpania - tragedia internetowa w hotelach. Porażka jakaś... Chyba na telefonie EDGE szybciej działa niż hotelowe wifi w tych krajach.
Super było w Belgii, Szwajcarii i Austrii. Czechy też ok...

Jakość łączy internetowych w hotelach zazwyczaj ma się nijak do odbiorców indywidualnych. Dzieje się tak po pierwsze z takiego powodu, że każdy podłączony użytkownik ma wydzielony mały procent łącza dla siebie, tak aby pasmo kilkadziesiąt Mbit obsłużyło na raz kilkaset urządzeń. Drugi powód jest taki, że hotele nie inwestują w jakość, Wifi ma być, nie ważne jakie, byle było. Tym bardziej, że to zazwyczaj budynki z setkami pomieszczeń i tysiącami ścian, czego radio nie lubi. Część hoteli ma usługę wifi premium, gdzie lejek jest trochę rozsądniejszy ale to raczej rzadkość.

Co do ogólnej sytuacji dostępu do Internetu, to wszyscy mieszkający na "bezdrożach" doczekają się rozsądnych usług, niedługo po tym jak Musk i Bezos wystrzelą komplet swoich satelit jak Starlink i podobnych. Wtedy się pewnie Orange i podobni lekko zdziwią. :grin:

Do góry