Potrzebuję porady ws. projektora do kina domowego na poddaszu (budżet 2-3 tys. zł)

Cześć wszystkim!

Mam poddasze, które przerobiłem na prowizoryczne kino domowe. Obecnie korzystam z budżetowego projektora, ale chciałbym coś lepszego, w budżecie do 2-3 tys. zł. Szukam czegoś bez zbędnych bajerów, bo mam dużą swobodę ustawienia sprzętu – mogę umieścić projektor w dowolnym miejscu na poddaszu.

Kilka szczegółów:

• Nie potrzebuję wbudowanych głośników, portów USB itp. Cały sygnał idzie z Chromecasta lub odtwarzacza przez amplituner, więc to wszystko mogę pominąć.
  • Chodzi mi tylko o to, żeby projektor dawał możliwie najlepszy obraz w tej cenie.
  • Ekran, jaki mogę zmieścić, ma wymiary maksymalnie 340x150 cm, obraz będzie wyświetlany na ścianie.
  • Używam kina 1-2 razy w tygodniu do oglądania filmów, czasem jakiś mecz.
  • projektor nie musi być super cichy, ale jednocześnie nie chciałbym, żeby chodził głośno jak odkurzacz.
Mam też pytanie o ekran. Czy lepiej zrobić go bezpośrednio na ścianie, tj. wygładzić ją i pomalować specjalną farbą, czy zainwestować w gotowy ekran? Zastanawiam się też nad inną opcją – widziałem tu na forum, że ktoś miał ekran zrobiony z czarnej płyty meblowej, frezowanej w środku i malowanej farbą dobraną do projektora. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Mam kilka zdjęć poddasza, które mogę załączyć, żeby dać lepszy pogląd na przestrzeń.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie i porady!

Attachments

• IMG_20241024_120549.jpg
    IMG_20241024_120549.jpg
    3,1 MB · Wyś: 18
  • IMG_20241024_120557.jpg
    IMG_20241024_120557.jpg
    2,7 MB · Wyś: 20
  • IMG_20241024_120605.jpg
    IMG_20241024_120605.jpg
    2,5 MB · Wyś: 21

lobo77

Member
Szukasz nowego projektora czy może być też używany?
W zasadzie każdy projektor w trybie Eco będzie na tyle cichy,że nie będzie przeszkadzał w oglądaniu.
Co do ekranu możesz iść w DIY i wymalować go na ścianie, na pewno wyniesie Cię to taniej niż gotowy ekran.

Używka też wchodzi w grę, przy nowym mam taki plus, że wrzucam na firmę i odliczę vat :D
ale generalnie, dla mnie projektor może mieć tylko 1 wejście HDMI i wejście na zasilanie - wykorzystam to tylko, do tego, by dał obraz, żadne smarty, żadne androidy google tv, nie chcę tego po prostu. Ma wyświetlać obraz, bo w zasadzie do tego jest stworzony :)

lobo77

Member
Pozostaje jeszcze kwestia wymiarów ekranu. Rozumiem,że mają być proporcje 16:9.
Z kalkulatora wychodzi,że dla formatu 16:9 i wysokości maksymalnej 150 cm jego szerokość wynosi 267 cm co daje przekątną 120,5 cali.
Jak byś chciał wykorzystać maksymalną możliwą szerokość 340 cm,to wysokość musiałaby wynosić 191cm i wtedy przekątna wyniesie imponujące 153,6 cali.
Chyba,że mają być proporcje 21:9 wtedy robisz ekran o wymiarach 340cm x 143cm i uzyskasz w takim przypadku przekątną 145,3 cali.

Hmm, a można po prostu zrobić ekran 340 x 150 i wyświetlić na tym zarówno 16:9 jak i 21:9? To będzie zbrodnia gdybym tak zrobił? :)
jeszcze pytanie o projektor - chciałbym chyba raczej coś używanego i tak myślę czy np. używkę Epson EH-TW6700 znaleźć jakąś czy poszukać używanego Sony Vpl-Hw55?

lobo77

Member
Takiego Epsona już nawet za 1500 zł kupisz i jest to naprawdę super projektor. Sony,to półka wyżej i na pewno będzie lepszy od Epsona pod względem kontrastu.

lobo77

Member
Hmm, a można po prostu zrobić ekran 340 x 150 i wyświetlić na tym zarówno 16:9 jak i 21:9? To będzie zbrodnia gdybym tak zrobił? :)
Oczywiście,że możesz zrobić taki ekran jaki Ci się podoba ,ale ja bym zrobił ekran 16:9 z wymalowanymi czarnymi borderami,bo proponowane projektory właśnie w tym formacie wyświetlają.

Do góry