poszukiwania telewizora za 4500-5000 PLN

mikecheck

Member
Witam serdecznie,

jak w większości tego typu wypadkach bywa, jako nowy użytkownik - jeszcze mało ogarnięty, szukam rady na temat zakupu telewizora. Zależy mi na rzetelności, dlatego zwracam się do was :)

jako laik w tym obszarze i po przeczytaniu licznych dyskusji na forach, testach, zagranicznych artykułach, rozbolała mnie w końcu głowa i mam nadzieję, że w końcu skończą się moje dylematy.

Czego oczekuję:
- nieskazitelnego obrazu :D (jestem nieco wybredny, zwłaszcza jeśli chodzi o grubszy wydatek)

warunki:
- budżet od 4500-5000 PLN
- 46 cali
- 3m do telewizora
- obsługa najnowszych formatów typu mkv z DTS, dobrze gdyby obsługiwał napisy (ewentualne podłączenie laptopa bez utraty jakości i płynności byłoby cudnie)
- oglądam przeważnie filmy oraz sport (F1 i tenis)
- nie mam zamiaru kupić i sprzedać telewizor za 3 lata, więc liczę na coś co będzie służyć i bawić oko
- mam nieco podstarzały zestaw głośnikowy 5.1 (creative inspire 5700) - może nie jest to jakieś cudo, ale pewnie lepiej będzie grało niż standardowe głośniki telewizora
- telewizja będzie cyfrowa (nie zdecydowałem jeszcze jakiego dostawcy)

mam nadzieję, że znajdę radę i odpowiedź :)

pozdrawiam

Simbad

New member
Witam,
Również borykam się z podobnym "problemem";) tyle że, w moim przypadku,sugerując się testami/opiniami biorę pod uwagę 3 modele:
Samsung ue40c8000, Philips 40PFL9705 oraz LG 47le8700(EU8500).
A może, ktoś mógł by mi doradzić...z góry dziękuję.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
zacznijmy od tego że wielkość powinna być 46" przy tej odległości.A do potrzeb w klasie cenowej wykorzystałbym prezentację w domu. Do prezentacji brałbym "płynne" modele:
Sharp 46LE 830
Toshiba 46 VL748
Panasonic 46G 30

mikecheck

Member
no tak, dziękuję za propozycje. Widzę że w tej klasie cenowej te modele są najbardziej rozchwytywane. Czym się właściwie różnią oprócz ceną. Generalnie oglądałem Sharpa w Saturnie i wydawało mi się, że na prezentacji HD miał lekkie lagi. Czy może to być spowodowane, że sygnał był dzielony z innymi telewizorami?
Dla mnie najistotniejszym aspektem jest płynność i ostrość i tak jak wspomniałem wcześniej poszukuję sprzętu, który sobie poradzi jak podłącze ewentualnie laptopa lub usb.
Gdybym miał wybierać między Sharpem a Toshibą? Co przemawia za jednym, a co za drugim, czy to tylko kwestia wykończenia, estetyki lub to, że ekran w Sharpie jest matowy. Bo jeśli chodzi o Panasonic 46G 30, to plazma, czy warto?

mikecheck

Member
masz absolutną rację, jeśli chodzi o prezentację. Zdania są zawsze podzielone jeśli chodzi o ocenę telewizorów i każdy sam powinien za siebie decydować. Myślę, że się wybiorę w weekend na mały rekonesans i popytam o Sharpa 830 oraz GT30.

Do góry