Porty USB nie wyłączają się w SONY BRAVIA

Damaran

New member
Temat nie jest nowy, ale chciałbym zebrać informacje do kupy:

- czy problem nie wyłączających się portów USB (po wyłączeniu telewizora), dotyczy jedynie wybranych modeli czy wszystkich telewizorów SONY z AndroidTV?
- czy z tego powodu ktoś utracił dysk (został uszkodzony, nie można odczytać z niego danych, przestał całkiem działać, został częściowo uszkodzony?

Od Supportu Sony od ponad roku otrzymuję informacje, że porty USB działają prawidłowo. Czyli zgodnie z założeniami, jednak to działanie jak dobrze wiemy nie jest normalne. Urządzenia USB podłączone do większości sprzętów, podlegają automatycznemu wyłączeniu w przypadku bezczynności. Ale nie w TV SONY z Androidem.

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Zapytałem sąsiada jak u niego to działa i stwierdził że na XE9005 dysk podłączony do usb 3.0 cały czas się ; kręci ; . Nie stwierdził nieprawidłowości w nagrywaniu/odtwarzaniu , ogólnie działaniu dysku WD...500 GB.

Damaran

New member
Cały czas się kręci czyli że... działa. W sensie że nie jest zepsuty. Czy że pracuje non stop 24h na dobę nawet przy wyłączonym telewizorze?

Mam W755C, m.in. z tego powodu dobiłem 2 dyski twarde że były podłączone pod telewizor. Podłączony miałem też adapter do pada od xbox360 i także pracował całą dobę. Dziś testuję porty USB telewizora podłączając adapter kart SD z diodą i widzę, że oba porty po pewnym czasie wygasają a więc gaśnie i dioda. Więc pytanie czy jednak coś się zmieniło, czy to tylko złudne wrażenie bo podłączyłem coś innego niż sam dysk.

Obiło mi się coś o uszy że port USB REC mimo wszystko potrafi się sam wyłączyć po pewnym czasie bezczynności...

milekp

New member
porty USB w moim 65W855c, po wyłączeniu TV działają "z czapy".
Tak, jak w poprzednim TV (samsunga) zrobiłem sobie pseudo-ambilight, naklejając na tył TV taśmę LED podpiętą pod gniazdo USB. Wcześniej, wyłączając TV, wyłączały się też LEDy. Obecnie tak nie jest - po wyłączeniu TV, LEDy świecą jeszcze kilkanaście minut i gasną. To byłoby do zaakceptowania ale po jakimś czasie (mimo wyłączonego TV) same się włączają, trochę świecą, znowu się wyłączają, migają raz na jakiś czas.
Czyli port USB dostaje ni z gruchy ni z pietruchy zasilanie raz na jakiś czas.

Damaran

New member
Chyba pisałeś o tym na forum SONY. Ja podłączyłem adapter do kart z diodą, chociaż nie gapię się na niego cały czas, też mam odczucie, że pomimo wyłączonego telewizora, faktycznie dioda po pewnym czasie gaśnie po czym znów po kolejnych kilku godzinach odpala się. Telewizor nie był w tym czasie włączany. Pytanie czy to samo dotyczy wszystkich portów w tym HDD REC czy tylko wszystkich poza HDD REC. Bo z informacji z sieci wynika że HDD REC jednak się wyłącza prawidłowo, ale... SONY nagle mi wczoraj odpisało na maila że nie, że porty USB pracują stale.

No jest to bubel nie da się ukryć i zdecydowanie pendrive to najlepsza opcja do nagrywania. Albo jakiś dysk sieciowy z niezależnym sterowaniem lub ostatecznie hub z wyłącznikiem, no ale mamy 21 wiek. Ma być prosto i SMART a trzeba kombinować.

Ostatnio układałem kable w ramach porządku i tak się zastanawiam - 21 wiek, wszystko bezprzewodowe i w ogóle ahh i ohhh a kabli od zaje*ania. 10 zasilaczy i ładowarek, głośniki, głupie słuchawki na kablu bo przecież BT nie obsługuje ich, no masakra. Tyle dobrego że pilot jest bezprzewodowy ale... wystarczy butelka piwa na stole czy skaczące dziecko i już nie działa. Nie wiem jak oni go zrobili że wystarczy głupi statyw od aparatu (jak np. nagrywam coś) który ma 1 cm szerokości, stoi 1 m od telewizora, ja jestem 3 metry od telewizora i dupa. nie ma pilota.

juzeg76

Member
porty USB w moim 65W855c, po wyłączeniu TV działają "z czapy".
Tak, jak w poprzednim TV (samsunga) zrobiłem sobie pseudo-ambilight, naklejając na tył TV taśmę LED podpiętą pod gniazdo USB. Wcześniej, wyłączając TV, wyłączały się też LEDy. Obecnie tak nie jest - po wyłączeniu TV, LEDy świecą jeszcze kilkanaście minut i gasną. To byłoby do zaakceptowania ale po jakimś czasie (mimo wyłączonego TV) same się włączają, trochę świecą, znowu się wyłączają, migają raz na jakiś czas.
Czyli port USB dostaje ni z gruchy ni z pietruchy zasilanie raz na jakiś czas.

U mnie taka sytuacja na 49wd757 rowniez podlaczylem sobie diody i zanim je kupilem bylem przekonany ze wylaczenie tv spowoduje rowniez natychmiastowe wylaczenie diód . W rzezczywistosci mam tak

- wylączam Tv, diody gasna po okolo 10 sek
- nastepnie po okolo minucie same sie zapalaja na okolo minute - swieca i w koncu gasna
- właczenie TV powoduje natychmiastowe zapalenie diod

Tez nie wiem w czym rzecz tak jakby gniazda USB po wylaczeniu TV jeszcze sie po chwili wzbudzaly i dopiero po okolo 2 min calkiem nie podawaly napiecia . Czy to jest normalne to nie wiem .....

Do góry