Porównanie modeli TX-P42V10E, TX-P42G10E, TX-P42S10E

nowwoj

New member
Witam

Mam prośbę do kogoś "kto się zna" :), aby w skrócie wyjaśnił mi najważniejsze różnice pomiędzy wymienionymi modelami Panasonica. Jestem zdecydowany na telewizor plazmowy 42", na 90% będzie to Panasonic. Po wejściu na strone Panasonica można zobaczyć dość długi i szczegółowy spis funkcji każdego z modeli, ale dla człowieka nie śledzącego ostatnich trendów jest on mało pomocny. Stąd moja prośba, czy ktoś mógłby przybliżyć mi najważniejsze różnice między wymienionymi modelami.
Oczywiste jest, że różnią się ceną, zauważyłem też różnice w zużyciu energii (co ciekawe im droższy tym więcej zużywa). Prosiłbym zatem o krótką charakterystyke wpomnianych modeli z naciskiem na porównanie zalet/wad.

Z góry dziękuje za pomoc

12345a12345b

New member
G10 ma, w przeciwieństwie do niższego S10 panel NeoPDP (klik), kontrast statyczny 40.000:1 w miejsce 30.000:1 oraz ulepszoną wersję systemu IFC (Intelligent Frame Creation - system upłynniający) z poprawionymi wadami zeszłorocznej wersji (umieszczonej w S10), objawiającymi się np. w postaci zaniku płynności podczas piłki na tle trybun podczas meczu i rzekomo pozwalający na uzyskanie ruchomej rozdzielczości w poziomie we wszystkich 1080 pikselach równocześnie (w S10 i zeszłorocznych PY85/800 było to 900 linii).

V10, w stosunku do G10, ma system dodatkowo upłynniający materiał 24p, czyli ten odtwarzany z blu-ray. Jest też cieńszy. Ma również "Cyfrowe Barwy Kina", czyli jest zdolny do odtworzenia bogatszych kolorów na specyficznie nagranym materiale. Ma też certyfikat THX, czyli tryb wyświetlania, w którym barwy są bardzo dokładnie ustawione, zgodnie z jakimiś tam referencyjnymi ustawieniami :). No i ma dostęp do internetu (czyli do YouTube oraz Google Picassa i Bloomeranga), oraz możliwość bezprzewodowego odtwarzania zdjęć/divXów z komputera.

Modele różnią się też oczywiście designem, tzn. V10 od G10 i S10, które wydają się dosyć podobne :). Pewnie jak poszukać, to jeszcze są jakieś drobne różnice - w każdym razie te podstawowe i najważniejsze wymieniłem.

slimak

New member
Bez reklam
12345a12345b napisał:
G10 ma, w przeciwieństwie do niższego S10 panel NeoPDP (klik),

A jak popatrzymy się z tyłu przez dziurki w obudowie to zobaczymy ze mają takie same panele.
42G10 -> MC106F16T12
42S10 -> MC106F16T12
Widoczne różnice w obrazie:
http://www.hdtv.com.pl/forum/showpost.php?p=444023&postcount=1525

(umieszczonej w S10) objawiającymi się np. w postaci zaniku płynności podczas piłki na tle trybun podczas meczu

Z oprogramowaniem v1.213 i v1.215 nie zauważyłem takich problemów.

oraz możliwość bezprzewodowego odtwarzania divXów z komputera.

Tylko przewodowa sieć LAN i tylko w max rozdzielczości SD 720x576. Przy kombinowaniu z napisanym przez zapaleńców PS3MS czasami udaje się puścić filmy HD.

Ostatnia edycja:
Do góry