Witam wszystkich
1 post także proszę o nie zjedzenie mnie..
Od ok 2 tyg próbuję się zdecydować na tv (1 plazma) i mam zagwostkę.
Zacząłem od 50st60 ale po przeczytaniu kilku różnych serwisów doszedłem do wniosku że warto trochę dopłacić do wersji gt.. Byłem już prawie zdecydowany aż tu nagle cena vt poszła o 1k w dół.
Jeśli chodzi o design bardziej mi odpowiada vt oczywiście ale do rzeczy
Pokój 12m2 odległość 2 -2,5 m
Max kasa 6,5k.
Oglądanie i granie na konsoli 40% w ciągu dnia, 60% wieczorem
od czasu do czasu dvbt (2 tv w domu) ale chodzi głównie o wieczorne lub weekendowe popołudniowe seanse blu ray, mkv
Pokój z oknem zachodnim telewizor na południowej stronie, na wieczór dostaje troszkę słońca największy problem w lato - długi dzień, dużo słońca..
Przeczytałem specyfikację obu telewizorów i zastanawiam się:
1. Na ile wiatraki w vt60 (brak w gt60) mogą być uciążliwe przy podanej przeze mnie odległości oglądania
2. Czy Vt60 nie będzie zbyt ciemny do podanych przeze mnie warunków i spowoduje bardzo niski komfort użytkowania
3. Czy przy podanej przekątnej 50 cali jest sens brać VT - podobnież jego przewagę odczuwa się przy wyższej wielkości a przy tej nie czuć różnicy w stosunku do gt
Poprostu decydując się na tv w tej kwocie (jest to dla mnie spory wydatek) chciałbym najlepszą możliwą jakość obrazu ale jednocześnie wielofunkcyjności nie ograniczając się tylko do nocnych seansów
Jednocześnie priorytetem jest dla mnie jakość obrazu - urwanie szczęki itd
Większe przekątne nie wchodzą w rachubę bo 55vt jest jeszcze zbyt drogi
vt można dostać juz za ok 5900 a gt za 4850. Czy warto dołożyć ten 1000..
Nie wiem na ile odczuję 30 stopni gradiacji vs 24 i dci 98% color space vs jego brak
Za wszelkie konstruktywne odpowiedzi bardzo dziękuję i proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam
I tak na koniec ostanie pytanie
Panasonic żegna się z plazmami - czekać do stycznia/lutego na ew. obniżki jak to bywa na rynku telewizorów czy brać póki jeszcze są - w ciagu ostanich 2 tyg zauważyłem tendencję do coraz niższych cen..
1 post także proszę o nie zjedzenie mnie..
Od ok 2 tyg próbuję się zdecydować na tv (1 plazma) i mam zagwostkę.
Zacząłem od 50st60 ale po przeczytaniu kilku różnych serwisów doszedłem do wniosku że warto trochę dopłacić do wersji gt.. Byłem już prawie zdecydowany aż tu nagle cena vt poszła o 1k w dół.
Jeśli chodzi o design bardziej mi odpowiada vt oczywiście ale do rzeczy
Pokój 12m2 odległość 2 -2,5 m
Max kasa 6,5k.
Oglądanie i granie na konsoli 40% w ciągu dnia, 60% wieczorem
od czasu do czasu dvbt (2 tv w domu) ale chodzi głównie o wieczorne lub weekendowe popołudniowe seanse blu ray, mkv
Pokój z oknem zachodnim telewizor na południowej stronie, na wieczór dostaje troszkę słońca największy problem w lato - długi dzień, dużo słońca..
Przeczytałem specyfikację obu telewizorów i zastanawiam się:
1. Na ile wiatraki w vt60 (brak w gt60) mogą być uciążliwe przy podanej przeze mnie odległości oglądania
2. Czy Vt60 nie będzie zbyt ciemny do podanych przeze mnie warunków i spowoduje bardzo niski komfort użytkowania
3. Czy przy podanej przekątnej 50 cali jest sens brać VT - podobnież jego przewagę odczuwa się przy wyższej wielkości a przy tej nie czuć różnicy w stosunku do gt
Poprostu decydując się na tv w tej kwocie (jest to dla mnie spory wydatek) chciałbym najlepszą możliwą jakość obrazu ale jednocześnie wielofunkcyjności nie ograniczając się tylko do nocnych seansów
Jednocześnie priorytetem jest dla mnie jakość obrazu - urwanie szczęki itd
Większe przekątne nie wchodzą w rachubę bo 55vt jest jeszcze zbyt drogi
vt można dostać juz za ok 5900 a gt za 4850. Czy warto dołożyć ten 1000..
Nie wiem na ile odczuję 30 stopni gradiacji vs 24 i dci 98% color space vs jego brak
Za wszelkie konstruktywne odpowiedzi bardzo dziękuję i proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam
I tak na koniec ostanie pytanie
Panasonic żegna się z plazmami - czekać do stycznia/lutego na ew. obniżki jak to bywa na rynku telewizorów czy brać póki jeszcze są - w ciagu ostanich 2 tyg zauważyłem tendencję do coraz niższych cen..