Pomoc w zakupię

Darek_88

New member
Witam muszę kupić teściowi odtwarzacz blue ray, a kompletnie się na tym nie znam. Poradźcie proszę , któy z wymienionych modeli jest wg was najleszy i czemu. Z góry dziękuję za pomoc.

Panasonic BD75
Sony BDP-S280
LG BD660
Samsung D5300
Samsung C5500

dragon79

Member
Jaki ma TV? Czego oczekuje od odtwarzacza blu-ray? Czy ma to być odtwarzacz 3D? Czy potrzebne są dodatki typu widgety, aplikacje, odtwarzanie z sieci, z USB itp. itd. Zastanówcie się chwilę i sprecyzujcie swoje preferencje.

Darek_88

New member
Ogolnie nie dodałem, że ma to byc prezent i nie za bardzo moge konsultowac za bardzo z tesciem cokolwiek. Tv to 40 cali Lcd sharp. Odtwarzacz ma sluzyc tylko to oglądania filmów z płyt ewentualnie z dysku zewnetrznego i moze w przyszlosci połączenie wifi ale to nie koniecznosc. Nie znam się na tym więc proszę was drodzy forumowicze o poradę.

Darek_88

New member
Ok zawęziłem poszukiwania do 3 modeli:

LG BD660
Samsung D5300
Panasonic BD75

Cały dzień czytam i porównuję i już mam taki mętkik w głowie, że nie potrafie się zdecydować. Bardzo proszę o wasze typy i uzasadnienia. Interesuje mnie ogolnie jakość obrazu, dźwięku, jakość wykonania i jak najniższa awaryjność. Z góry bardzo dziękuję za rzeczowe komentarze.

dragon79

Member
Jeśli chciałbyś w bliższej przyszłości korzystać z WiFi, to lepiej teraz dołożyć i kupić odtwarzacz z wbudowaną bezprzewodową kartą sieciową - takie rozwiązanie jest tańsze niż dokupowanie dedykowanej karty sieciowej USB.
Może to być model:
LG BD670 od 520 zł
Panasonic DMP-BDT210 od 580 zł chwalony na Panasonic DMP-BDT210 review from the experts at whathifi.com

W cenie do 400 złotych mogę polecić:
LG BD660 od 350 zł (odtwarza też Blu-ray 3D)
Samsung BD-D5300 od 320 zł
Panasonic DMP-BD75 od 330 zł

Wszystkie powyższe odtwarzacze spełnią Twoje oczekiwania (obsługa DLNA, dysków twardych USB, odtwarzanie DivX HD, MKV, AVCHD, mp3, jpg), ale żeby w pełni wykorzystać ich możliwości podłącz je do domowej sieci i Internetu.
Z racji ceny i obsługi standardu 3D najciekawszy w cenie do 400 zł wydaje się napęd LG BD660, który posiada dodatkowo 2 lata gwarancji producenta.

edit:
W sprzęcie tej klasy nie zauważysz różnic w jakości obrazu czy też dźwięku (pomijam przypadki trafienia na uszkodzony / niesprawny fabrycznie model). Wszystko może się popsuć - zwróć uwagę na długość gwarancji producenta (wiem, że jest jeszcze rękojmia sprzedającego): Samsung daje na BD-D5300 jeden rok gwarancji, tyleż samo daje Panasonic na DMP-BD75, a LG na BD660 daje dwa lata. Najlepiej zbudowany wydaje się LG, jest też najcięższy z tych trzech...

Ostatnia edycja:

Darek_88

New member
Kurcze byłem dziś w kilku sklepach i co sprzedawca to ine recenzje. Ogólnie to już się muszę zdecydować między LG a Panasonic. Kilka osób twierdziło, że Panasonic to lepsza firma niż LG (lepsze wykonanie, dłuższa żywotność itd). Bardzo was proszę o opinie ponieważ ja ogólnie nigdy nic nie kupiłem firmy LG, a z tego co wiem to ma lepsze parametry. Bardzo was proszę o porównanie tych odtwarzaczy i co wg was przeamawia na +. Dodam, że nie potrzebuję 3D.

dragon79

Member
Kilka osób twierdziło, że Panasonic to lepsza firma niż LG (lepsze wykonanie, dłuższa żywotność itd). Bardzo was proszę o opinie ponieważ ja ogólnie nigdy nic nie kupiłem firmy LG, a z tego co wiem to ma lepsze parametry.

Moim zdaniem w sprzęcie z tej kategorii cenowej to cena wyznacza jakość. Nie ma się co spodziewać cudów. Panasonic jest na rynku od wielu dekad i kiedyś ta nazwa to był synonim jakości, ale dzisiaj i tak prawie wszystko produkowane jest na dalekim wschodzie. 20 lat temu jeszcze nikt nie słyszał o marce LG, a dziś jest to czołowy producent sprzętu RTV i AGD. Ta pozycja nie bierze się z powietrza. LG jest po prostu dobre i tanie.

Osobiście z tych dwóch wybrałbym LG BD660 (elegancki, dobra jakość wykonania - miałem okazję macać w sklepie, ale nie widziałem jak odtwarza), chociaż jak zobaczysz w moim podpisie posiadam Samsunga BD-D5300 (kraj produkcji Rumunia). O moim wyborze zdecydowała cena oraz możliwości jakie oferuje ten sprzęt (najlepsze na rynku funkcje Smart, 2 gniazda USB, obsługa dysków twardych i prawie wszystkich możliwych formatów wideo). Ja też nie potrzebowałem 3D, bo mój TV tego nie obsługuje. Jak do tej pory jestem zadowolony z wyboru.

Jeśli wybierzesz Panasonica to też pewnie będziesz zadowolony z wyboru.

adamuadamu

New member
witam,
chciałbym dołączyć się do tematu
interesuje mnie jakiś niedrogi blu-ray z funkcjami sieciowymi, czyli poza samym odtwarzaniem potrzebuję:
- ipla, iplex
- radio internetowe (shoutcast)
- pozostałe serwisy typu yt, pogoda zakładam, że ma praktycznie każdy odtwarzacz z gniazdkiem RJ-45
- serwer samby (widziałem, że lg reklamuje się, że bd660 "ma" CIFS, czyli jak rozumiem, odtwarzacz widzi udostępnione dyski w otoczeniu sieciowym, ale bardziej przydałaby mi się funkcja możliwości dostępu do podłączenego do blu-raya dysku przez sieć) - czy w ogóle którykolwiek odtwarzacz ma taki ficzer?

- NIE potrzebuję wbudowanego wifi

w ogóle to gdzie znaleźć informacje, jakie dokładnie serwisy internetowe odtwarzają poszczególne odtwarzacze? na stronach producentów jest tylko sieczka marketingowa lub lakoniczne info, że są: yt, pogoda, fejs i "serwisy lokalne"

z góry dzięki

dragon79

Member
interesuje mnie jakiś niedrogi blu-ray z funkcjami sieciowymi, czyli poza samym odtwarzaniem potrzebuję:
- ipla, iplex

Na chwilę obecną, wg mojej wiedzy, tylko urządzenia Samsunga i Panasonica obsługują te dwa serwisy.

radio internetowe (shoutcast)

Samsung obsługuje tuba.fm.

- serwer samby (widziałem, że lg reklamuje się, że bd660 "ma" CIFS, czyli jak rozumiem, odtwarzacz widzi udostępnione dyski w otoczeniu sieciowym, ale bardziej przydałaby mi się funkcja możliwości dostępu do podłączenego do blu-raya dysku przez sieć) - czy w ogóle którykolwiek odtwarzacz ma taki ficzer?

Wydaje mi się, że to działa tylko w jedną stronę, tzn. odtwarzacz może odtwarzać media z udostępnionych (np. na komputerze) zasobów. U Samsunga nazywa się to allshare).

w ogóle to gdzie znaleźć informacje, jakie dokładnie serwisy internetowe odtwarzają poszczególne odtwarzacze?

Najprędzej na forach i ulotkach reklamowych produktów. Na ulotkach jest naprawdę dużo takich informacji. Ulotki znajdziesz w marketach typu Media Markt, Saturn, Electro World.
Ulotka odtwarzaczy Blu-ray Samsunga jest w tym temacie (nie miałem możliwości zeskanowania, jest tylko zdjęcie): http://www.hdtv.com.pl/forum/blu-ray/73742-samusng-bd-d5100-czy-bd-d5300.html

adamuadamu

New member
Na chwilę obecną, wg mojej wiedzy, tylko urządzenia Samsunga i Panasonica obsługują te dwa serwisy.

Samsung obsługuje tuba.fm.

Wydaje mi się, że to działa tylko w jedną stronę, tzn. odtwarzacz może odtwarzać media z udostępnionych (np. na komputerze) zasobów. U Samsunga nazywa się to allshare).

Najprędzej na forach i ulotkach reklamowych produktów. Na ulotkach jest naprawdę dużo takich informacji. Ulotki znajdziesz w marketach typu Media Markt, Saturn, Electro World.
Ulotka odtwarzaczy Blu-ray Samsunga jest w tym temacie (nie miałem możliwości zeskanowania, jest tylko zdjęcie): http://www.hdtv.com.pl/forum/blu-ray/73742-samusng-bd-d5100-czy-bd-d5300.html

dzięki za odpowiedzi
niestety, chyba poczekam z zakupami - brak mi shoutcasta do słuchania ulubionych radyjek i dodatkowo chyba musiałbym przebudować sieć w domu - mam obecnie dysk z muzyką/filmami podpięty do odtwarzacza na realteku 1073dd i w sumie chciałbym, aby dalej można było kopiować dane na niego / z niego w dalszym ciągu bezprzewodowo. musiałbym sprawić sobie router w funkcji AP z USB i udostępniać filmy po LANie... pytanie, czy transfery na poziomie 10Mbit/s wystarczą w przypadku filmów? (full HD niekoniecznie, raczej męczę mkv 720p/divxy SD)

ps. allshare samsunga to chyba wyłacznie DNLA, czy może samba wystarczy? mój samsung 37c630 do momentu hackowania nie widział udziałów CIFS(samba) - jak to jest w przypadku blu-rayów? na pewno nie zamierzam stawiać żadnego serwera DNLA (zabawy w OpenWRT/miniDNLA dla routera odpadają)

Do góry