Witam.
Chciałem prosić o pomoc w doborze telewizora do salonu. Czytam już od dłuższego czasu to forum, i mam straszny mętlik w głowie, tyle tego wszystkiego jest, więc wkońcu postanowiłem napisać - może ktoś pomoże. Telewizor będzie dość często chodził, więc rozglądam się za LEDami z znanych powodów (niższe zużycie energii).
1. Odległość od ekranu: ok. 3,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? : telewizor będzie umiejscowiony na południowej ścianie, zaraz obok dość dużego okna. W salonie znajdują się dwa okna od strony południowej, i jedno balkonowe od zachodu.
3. Jak duży jest pokój: salon z aneksem kuchennym to ok. 5x7m, lecz sama część salonowa to ok. 5x4
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: brak – nowe mieszkanie
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: wszystkiego po trochu
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: telewizor oglądany praktycznie cały dzień
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy delikatnym świetle
10. Matryca błyszcząca czy matowa: nie mam preferencji
12. Preferowana marka: nie mam preferencji
13. Czego nie lubisz w telewizorach: nienaturalnych kolorów, bladej czerni, wysokiego input lagu, smużenia, braku płynności ruchu
14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder telewizji N, kino domowe, czasem komputer, z czasem pewnie jakaś konsola
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 90% TV, 10% inne
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: raczej na wprost, lecz stół będzie bardziej z boku, żeby przy jedzeniu coś obejrzeć
17. Czy ważne jest wifi : niekonieczne
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie wiem
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: raczej nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD : chciałbym, acz niekonieczne
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : niekoniecznie bo w kinie domowy mam wejście USB
22. Ma mieć 3D: może, ale nie musi
23. Ma mieć slot na karty SD: może, ale nie musi
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie wiem
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: głównie HDMI
26. Jaki masz sygnał: telewizja N
27. Ile programów HD: przeszło 20
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: pewnie koło 10h
28. Ma stać czy wisieć: wisieć
29. Rozdzielczość: full HD
30. Dvb-t: nie wiem
31. Na czym najbardziej Ci zależy: na płynności i jakości obrazu, poprawnych barwach, braku smużenia i innych defektów, braku dziwnych odgłosów
32. Ile osób ogląda: 1-2 osoby
33. Jaka klasa cenowa: 2000 -3000 zł – no jak coś będzie naprawdę super to może ciut więcej
34. Rozmiar: 40-42'' no chyba, że się coś znajdzie większego
Bardzo bym prosił o pomoc.
Chciałem prosić o pomoc w doborze telewizora do salonu. Czytam już od dłuższego czasu to forum, i mam straszny mętlik w głowie, tyle tego wszystkiego jest, więc wkońcu postanowiłem napisać - może ktoś pomoże. Telewizor będzie dość często chodził, więc rozglądam się za LEDami z znanych powodów (niższe zużycie energii).
1. Odległość od ekranu: ok. 3,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? : telewizor będzie umiejscowiony na południowej ścianie, zaraz obok dość dużego okna. W salonie znajdują się dwa okna od strony południowej, i jedno balkonowe od zachodu.
3. Jak duży jest pokój: salon z aneksem kuchennym to ok. 5x7m, lecz sama część salonowa to ok. 5x4
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: brak – nowe mieszkanie
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: wszystkiego po trochu
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: telewizor oglądany praktycznie cały dzień
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy delikatnym świetle
10. Matryca błyszcząca czy matowa: nie mam preferencji
12. Preferowana marka: nie mam preferencji
13. Czego nie lubisz w telewizorach: nienaturalnych kolorów, bladej czerni, wysokiego input lagu, smużenia, braku płynności ruchu
14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder telewizji N, kino domowe, czasem komputer, z czasem pewnie jakaś konsola
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 90% TV, 10% inne
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: raczej na wprost, lecz stół będzie bardziej z boku, żeby przy jedzeniu coś obejrzeć
17. Czy ważne jest wifi : niekonieczne
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie wiem
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: raczej nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD : chciałbym, acz niekonieczne
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : niekoniecznie bo w kinie domowy mam wejście USB
22. Ma mieć 3D: może, ale nie musi
23. Ma mieć slot na karty SD: może, ale nie musi
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie wiem
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: głównie HDMI
26. Jaki masz sygnał: telewizja N
27. Ile programów HD: przeszło 20
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: pewnie koło 10h
28. Ma stać czy wisieć: wisieć
29. Rozdzielczość: full HD
30. Dvb-t: nie wiem
31. Na czym najbardziej Ci zależy: na płynności i jakości obrazu, poprawnych barwach, braku smużenia i innych defektów, braku dziwnych odgłosów
32. Ile osób ogląda: 1-2 osoby
33. Jaka klasa cenowa: 2000 -3000 zł – no jak coś będzie naprawdę super to może ciut więcej
34. Rozmiar: 40-42'' no chyba, że się coś znajdzie większego
Bardzo bym prosił o pomoc.