Pomoc w wyborze panas 37 vs. panas 42

maciekxxx

New member
Witam
Przymierzam się do zakupu tivika. Początkowo miał być Samsung 32b650 jako że polecany do współpracy z kompem. W miare upływu czasu i po paru wizytach w sklepach apetyt wzrósł do 37 cali lub 40. W gre wchodziły Samsungi 40A656 albo 40B650 oraz Soniak 40W5500. Budzet ok 450f. Tv brałbym z ebaya czyli nowke lub uzywke

Poniewaz w monitorze dell 20 mam matryce ips i bardzo mi odpowiada, zainteresowałem sie Panasonicem. Stoje wiec przed wyborem:
Panasonic l37v10
Panasonic l42s20

Tv bedzie intensywnie uzytkowany pod pecetem, duzo filmow , gier. No i SD, HD.
Który wybrać ? Z jednej strony seria v to jakosc sama w sobie.
Absolutnie nie zalezy mi na wodotryskach typu internet w tv itp. Chce jakosci "użytecznej" czyli jak najlepszy obraz, tuner cyfrowy, systemy polepszajace itd
Generalnie idealny bylby pierwszy panas l37v10. Natomiast kusi większa przekątna ( wszyscy piszą że kazdy cal sie liczy). pytanie czy dosatkowe 5 cali będzie warte zejscia o dwie klasy w Panasonicowej hirarchii - budzet niestety ogranicza
Dzieki

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Podstawowe pytanie z jakiej odległości będziesz TV oglądał?
Druga sprawa cali nigdy dość a 5 to już robi różnicę!

maciekxxx

New member
mam nieduzy pokoj - tv bede ogladal z maximum 2 m. pokombinuje z ta odlegloscia. pierwotnie bylem nastawiony na 32 cale postawione zamiast monitora komp. Nigdy nie widzialem tego w akcji. na forach odradzali wieksze przekątne jako monitor komp. Bede musial pojsc na kompromis i zgodzic sie na zmniejszenie komfortu przegladania netu , windows itp - ewentualnie ( gdyby juz tragedia byla przy uzytkowaniu 37-42 z piecem) zostane z aktualnym monitorem dell 20 cali.

Co do pozycji serii v- moja wiedza to kilka review na hdtvtest, areadvd . tam dosyc entuzjastycznie sie wywiadaja.

Zatem lepiej wziać te 37v10 czy 42s20 - tak na marginesie , wlasnie wyczytalem ze ( w pewnym uproszczeniu) ubiegloroczne v10 to odpowiednik tegorocznego g20 ( podobnie g10=s20)

Do góry