Pomoc w wyborze HD player-a

janusz_kasia

New member
Witam,

Wielu użytkowników tego forum posiada pewnie odtwarzacz multimedialny dlatego proszę o pomoc w jego wyborze, oto moje opcje:
· Ferguson 310
· Ferguson 200A
· Ferguson 210
· Popcorn A210
· Popcorn A200

Najbardziej zależy mi, by odtwarzacz czytał wszystkie formaty (rmvb mnie nie interesuje), ale począwszy od divixa poprzez najnowsze formaty. Gdzieś na forum rzuciło mi się w oczy, że ponoć Ariva nie czyta plików AVI, pomimo, iż jest wyszczególnione w specyfikacji więc może ktoś mi to wyjaśni.

Kijek1

Member
Każda pliszka swój ogonek chwali, więc ja bym polecił Dvico TVIX HD SlimS1, w euro-rtv teraz są po 599,- Jeszcze mnie nie zawiódł.

D

Deleted member 121090

Guest
Każda pliszka swój ogonek chwali, więc ja bym polecił Dvico TVIX HD SlimS1, w euro-rtv teraz są po 599,- Jeszcze mnie nie zawiódł.
Kijek1 jako że w tym temacie jestem zielony to mam do Ciebie parę pytań. Mam Panasa VT30 który mi znakomitą większość materiału obsługuje. Ale nie ma często polskich napisów. Czasami również jak podaję mu filmy z zewnętrznego dysku to obserwuję rwanie obrazu. Nie jest to częste ale się zdarza. Czy podpięcie Dvico pomoże w tych problemach? I czy ma on polskie menu? Polską instrukcję? Czy poprawia on w jakiś sposób jakość obrazu zapodanego materiału? Czy obsługuje formaty dźwięku HD tak zebym na amplitunerze miał po optyku HD Master Audio? Widzę że parę osób zwracało uwagę na jego wolną pracę. Jak to oceniasz? Widzę że player który proponujesz jako jeden z nielicznych jest ładny i ma ładny pilot.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Kijek1

Member
Kijek1 jako że w tym temacie jestem zielony to mam do Ciebie parę pytań. Mam Panasa VT30 który mi znakomitą większość materiału obsługuje. Ale nie ma często polskich napisów. Czasami również jak podaję mu filmy z zewnętrznego dysku to obserwuję rwanie obrazu. Nie jest to częste ale się zdarza. Czy podpięcie Dvico pomoże w tych problemach? I czy ma on polskie menu? Polską instrukcję? Czy poprawia on w jakiś sposób jakość obrazu zapodanego materiału? Czy obsługuje formaty dźwięku HD tak zebym na amplitunerze miał po optyku HD Master Audio? Widzę że parę osób zwracało uwagę na jego wolną pracę. Jak to oceniasz? Widzę że player który proponujesz jako jeden z nielicznych jest ładny i ma ładny pilot.

Nie mam zielonego pojecia co do HD Master Audio. W opcjach mogę wybrać WYJ. Audio HDMI lub SPDIF, i każda z tych opcji ma możliwość AC3 cyfrowy lub analog, DTS cyfrowy lub analog, AAC cyfrowy lub analo. Jest opcja force audio pass-thru.
Ze strony producenta: next-generation HD-Audio pass-tru

HOME > Products > TVIX HD SLIMS1

Dvico Tvix HD Slim S1

HOME > Products > TVIX HD SLIMS1

i jeszcze o dzwięku"
Audio Format (Container)​

• AAC, M4A
    MPEG audio (MP1, MP2, MP3, MPA),
    APE, PCM, AC3, FLAC (Audio track in MKV)
    WAV(DTS), WAVPACK, WMA (Lossless not supported)
    Ogg​
Audio Codec​

• Dolby Digital
    DTS Down Maxing
    WMA, WMA Pro
    APE, FLAC, WAV, MP1, MP2, MP3, M4A, LPCM, Ogg Vorbis, aif, aiff​
Audio Pass-thru​

• DTS, Dolby Digital, Dolby True HD, Dolby Digital Plus

Polskie menu oczywiście jest, instrukcja też, w najnowszym firmware dodano klienta BT. Napisy z polskimi znakami obsługuje.

Czy wolny? Szybszy od Arivy 110. Czy szybki? Wybieram film/muzykę i oglądam/słucham. Mam podłączony dysk 500gb, prawie cały pełny i przeglądanie zawartości przebiega w normie, po sieci również. Jak już pisałem wcześniej, mam filmy po 1gb (seriale 720p) 5-12 gb (720p - 1080p BR ripy), jak i obrazy BR (np batman i avatar po około 50gb) i nic mi nie przycina.
    Nie wiem czy poprawia obraz filmów w niższej rozdzielczości, bo takich nie ma. Nawet klasyków szukam w HD.
    Poszukaj także informacji o Tvix M-6600, bo to w zasadzie to samo, różnią się tylko:

"Najnowszy odtwarzacz sieciowy Dvico Tvix HD Slim S1, podobny funkcjonalnie do Dvico Tvix M6600A, różniący się od niego brakiem slotu rozszerzeń dla tunera DVB-T oraz znacznie mniejszymi rozmiarami. W odróżnieniu od M6600A, odtwarzacz HD Smil S1 posiada wyjście Component, slot eSATA oraz zewnętrzny zasilacz 12V, co dla użytkowników, którzy chcą zastosować S1 jako centrum rozrywki w samochodzie jest olbrzymią zaletą."

W tej cenie to chyba lepiej kupić HiMedia 600A/B/C - nowszy i lepszy chipset.

Pewnie nowszy i lepszy, ale... właśnie wygląd HiMedia mi nie odpowiada, a Tvix podoba mi się bardzo. Tvix obsługuje wszystkie moje formaty, więc ten lepszy procek do czego?

D

Deleted member 121090

Guest
Kijek1
Dzięki za odpowiedź. Jeśli obsługuje Dolby True HD to i pewnie z HD Master Audio da radę.
Ale jeszcze znalazłem informację że nie obsługuje napisów w formacie txt. Czy może po nowym sofcie coś się zmieniło?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Kijek1

Member
Jak jeszcze ktoś napisze o napisach txt, to go...:-D A tak na poważnie. Napisy txt to wynalazek Polaków. Nigdzie na świecie takiego formatu się nie używa. Dlatego obsługa txt znajduje się tylko w najbardziej popularnych playerach w Polsce (np. asus). Natomiast zamiana txt na srt, to dosłownie 5s. ToSrtConverter zamienia HURTOWO txt na srt, wystarczy wskazać mu katalog. Nowa wersja napiprojekt pozwala ściągać już napisy w srt., oraz na większości stronach poświęconych napisom, jest możliwość ściągnięcia srt,. Dlatego brak wsparcia dla txt nie uważałbym za wadę.

Do góry