Pomoc w wyborze ampli

dbariusz

New member
Witam, znudzony płaskim, bezdzwięcznym i bezbarwnym dźwiękiem wydobywającym się z moich głośników komputrowych i starej miniwież JVC postanowiłem złożyć jakiś zestaw grający z którego dźwięk będzie koił nerwy i masował przyjemnie uszy ☺ Po sprawdzeniu stanu konta okazało się niestety, że nie stać mnie na taki sprzęt więc narazie poszukuje czegoś co pozwoli mi cieszyć się odrobiną przyzwoitego brzmienia ☺

Więc tak, sprzęt będzie służył głównie do słuchania muzyki (80%), oglądania filmów (15%) i grania (5%).
Słucham różnej muzyki ale z przewagą utworów instrumentalnych, klasyki, rocka i rock-metalu.

Poszukiwany Ampli powinien mieć 7 wejść audio w tym jedno na gramofon.
Gramofon jest dopero w planach i będzie kolejny po kolumnach do kupienia więc jak ampli nie będzie miał wejścia na niego to zawsze mogę dokupić przedwzmacniacz gramofonowy ale wolałbym mieć to w jednym klocku.

Budżet mam mocno ograniczony i mogę przeznaczyć na to 300, 400 jeżeli sprzęt będzie naprawdę tego wart. Więc wchodzą w grę tylko używki. Czy znajdę coś w sensownego tej cenie ?

Myślałem o czymś w stylu vintyage bo i wygląd czesto lepszy od współczesnych klocków i analogowe brzmienie podobno lepsze ale nie znalazłem ampli z tyloma wejściami.
Z "obecnego" okresu podoba mi się Yamaha RX-V730 rds ale to raczej za duże koszta.

dbariusz

New member
Niestety złotóweczki.
300 - 400 zł jest na sam amplituner albo 300 na wzmacniacz bo jeszcze taka opcja wchodzi w grę.
Potem zacznę szukać monitorków stereo albo niedużych kolumn do 500-600zł
I z tymi 7 wejściam to trochę przesadziłem, myślę że 6 spokojnie wystarczy.

Podoba mi się ta Yamaha RX-v730rds co o niej sądzicie? Wiem że to Kd a nie ampli stereo ale ma sporo wejść i wizualnie mi się podoba, nie wiem tylko jak gra o ile to może byś warte.
(niestety nie mogę wstawić jeszcze linka do alledrogo)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:

dbariusz

New member
Po przewertowaniu alledrogo i przeczytaniu kilku doszkalających postów stoję przed wyborem:
Yamaha AX-550 za ok 315zł
Sony TA-FE530R za 200 zł
Onkyo A-8840 za 270 zł

Prosiłbym teraz tych z Was co się znają na tym sprzęcie o jakieś opinie i wskazówki który z tych wzmacniaczy wybrać.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Do góry