Pomoc w doborze TV 3d

pdolny

New member
Witam,

Zamierzam kupić nowy Tv 3D dla mojego kina domowego. Posiadam już zestaw ampli H/K AVR 265 oraz zestaw głośników Paradigm Monitor 9 v.6. Do obecnej chwili miałem podłączony tv samsung UE40D5500, ale zachciało mi się 3D. Jako, iż ostatnio też sugerowałem się Waszą pomocą w doborze poprzedniego telewizora, z którego jestem bardzo zadowolony, teraz chciałbym również zaczerpnąć Wasze opinii. Mam już swoje typy co do TV ,ale jak już wspominałem chciałbym poradzić się Was. Oto odpowiedzi na standardowe pytania

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? - 4x4
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - 2 - 2,2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? - przeważnie 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? - na wprost i lekko bokiem (do 1m od osi)
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? - w godzinach od 11 do 17 słońce świeci w pokoju, ale mam do tego rolety, więc nie przeszkadza mi słońce zbytnio
7.Jaki masz obecnie telewizor ? - Samsung UE40D5550
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Full HD, Full HD3D, przeglądarkę internetową (ale to nie jest wymóg ostateczny). Najbardziej zależy mi na jakości obrazu w 3d i 2D, bez smużenia, claudingu, itp. Przydała by się również możliwość nagrywania na pen drive z telewizji.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? - Blu-Ray, cyfrowa telewizja naziemna
10.Jakie urządzenia ? - Blu Ray
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? - 3-4
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? - czasem
15.Czy zamierzasz grać w gry - nie
16.Preferencje co do marki ? - Samsung dobrze mi służył, może sony. Inne marki też jeśli znacie coś lepszego(poza LG).
17.Preferencje co do wielkości ? - 46" - 47"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? - clauding, smużenie, itp.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? - ok. 5000 (choć wolałbym 4000)
21.Czy telewizor ma mieć 3D - Tak, aktywne i tylko takie.

Jak już wspominałem mam swoje typy oto one samusng UE46ES7000 (trochę drogi bo ponad 4500pln) i tańszy Sony KDL 46HX750 lub Sony KDL 46HX753, a może Philips 47 PFL 6007 ale nie wiem na co się zdecydować. Czy brać któryś z tych dwóch, czy może coś Wam się lepszego nasuwa. Moje pytanie jeszcze jedo a może starczy mi w zupełności 40" dla tej odległości oglądania. Proszę bardzo o waszą opinię.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz extra sprzęt Audio więc i telewizor musi sprostać Twoim wymaganiom.
Byłbym za :
Sharp 52LE830:
http://www.hdtv.com.pl/forum/sharp/65908-sharp-40le830-test-otwarty-pierwszy-test-na-rynku.html
Philips 4PFL 6007
http://www.hdtv.com.pl/forum/philip...ilips-czyli-nowa-jakosc-w-klasie-premium.html

Philips:
- dodatkowy wbudowany głośnik
- Dual games
- Procesor DUal Core
- Ambilight
- równiejsze podświetlenie matrycy
- 4 okulary w komplecie
- mniejszy input lag
- mniejszy pobór energii (Eisa nagroda)
European Green TV 2012-2013 - Philips 55PFL6007 | EISA - The European Imaging and Sound Association
- lepsza czerń
- wzorcowe blokowanie szumów.
- rewelacyjna płynność obrazu
http://www.hdtv.com.pl/forum/philip...ilips-czyli-nowa-jakosc-w-klasie-premium.html - tu masz test poczytaj.
- świetny design (bezramkowy)
- obsługa extra z poziomu Androida.

http://www.hdtv.com.pl/forum/relacj...prezentacji-nowosci-pfl-6007-7007-8007-a.html - tu masz jeszcze inne możliwości tego telewizora.
Na dniach przybędą nowe widgety więc będzie i pod tym względem super .
Dokupisz tylko Dongla z Androidem masz tysiące, tysiące aplikacji :
http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/...-telewizorze-w-twoim-telewizorze-rowniez.html

pdolny

New member
Witam, byłem wczoraj w sklepie zobaczyć wybrane przeze mnie telewizory i porozmawiałem z sprzedawcą. Z telewizorów, o których wspominałem na samym początku tego posta, sprzedawca polecił mi Sony 46HX750 (cena 4,5k z dwoma parami okularów - czyba trochę drogo widziałem to w niższych cenach). Co do samsunga UE46ES7000 bardzo się zawiodłem kolory wyblakłe, barwy zimne (może to kwestia ustawień).

Kiki myślałem o tym Philipsie 46PFL 6007 (szkoda że ma pasywne 3D) ale sprzedawca mówił, że lepszy jest ten Sony, a później dopiero Philips. Niestety nie byłem w stanie tego określić sam gdyż na Philipsie puszczano jakieś gówniate reklamy z Media Expertu.

Więc tu moje pytanie, który rzeczywiście jet lepszy Sony czy Philips? Sprzedawca mówił mi też, że 46 cali jak na 2,2m to za duży telewizor. Czy rzeczywiście miał rację? Osobiście mnie się dobrze odlądało 3D na Soniaczu z 2,2m w sklepie.

Ostatnia edycja:

rafel1809

Member
Co do oględzin sklepowych to tym w ogóle bym się nie sugerował. Kilka dni temu byłem w sklepie, gdzie była promocja na samsunga ue40es6800 za 2999zł, obraz był w nim tak ustawiony, że model ue40es5500 wyglądał jak bajka. Chyba komuś nie do końca zależało, by akurat ten lepszy model zszedł po tej cenie. Najlepiej poczytać opinie i iść do sklepu dogłębnie zbadać temat ;)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dokładnie tak. Niestety na sklepie nie zobaczysz należytych różnic.
To wymaga wiele czynności aby dobrze je porównać.
Podałem Ci różnice - ja wybrałbym Philipsa do podanych potrzeb.
Ale decyzja należy do Ciebie.

pdolny

New member
Ok temat zamykam. Postanowiłem dołożyć i kupuć sony KDL 46 hx 850. Napiszę potem kilka słów w recenzjach na temat tego TV.

Ostatnia edycja:
Do góry