Witam,
od czasu do czasu przegladam różne wątki, a że w końcu nadszeł moment zakupu nowego tv chciałbym otrzymać porade
1. Odległość od ekranu: 2 metry
2. Jak słońce świeci w pokoju: Pokój od strony południa więc dosyć dobrze nasłoneczniony
3. Jak duży jest pokój: ok 21 m.kw.
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: od dłuższego czasu oglądam na monitorze komputerowym 28"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy DVB-T, filmy SD i HD z PC
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: i tak i tak
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: zdecydowanie ostry,
10. Matryca błyszcząca czy matowa: właściwie obojętne mi to jest obecnie mam matową
11. Preferowana wielkość telewizora: 42-46"
12. Preferowana marka: wszystkie znane i cenione
13. Czego nie lubisz w telewizorach: falowania obrazu lub migotania w zbliżeniu, makrobloków, zacinania, słabych przejść tonalnych, poszarpanych krawędzi, rozmycia scen, słabego skalowania SD, wolnego menu oraz włączania
14. Jakie urządzenia będą podłączone: Pendrive, tuner sat czasem laptop
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 80 tv, 10 filmy, 10 internet
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: raczej na wprost
17. Czy ważne jest wifi: TAK
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie jestem obeznany z tym ale całkiem możliwe
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: tak chciałbym
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: być może od czasu do czasu
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: dobrze byłoby
22. Ma mieć 3D: raczej tak bo chyba wszystko idzie ku temu
23. Ma mieć slot na karty SD: może ale nie jest to wymóg
24. Ma mieć tuner DVB-S: TAK
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI Laptop DVD, Przydałoby się również Component
26. Jaki masz sygnał: DVB-T, Sat
27. Ile programów HD: Tyle ile będzie w DVB-T oraz z SAT
28. Ma stać czy wisieć: wisieć na ścianie uchwyt już czeka
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Dvb-t: TAK
31. Na czym najbardziej Ci zależy: doskonała jakość obrazu, szybkie przełączanie kanałów, WiFi wraz z SmartTV
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok.3 godz.
33. Sugerowana cena: 2500-3500 pln
Po przegladnięciu tego co znalazłem na sieci widze, że najbardziej optymalny dla mnie byłby Philips 42PFL6007K wcześniej jak ten był zbyt drogi myślalem o modelu z serii 5500K jednak z uwagi na opinie o dość wolnym działaniu a podobno seria 6000K jest szybsza skłaniałbym się ku niemu. Być może to sprawa marketingu jednak na początku wogóle chciałem Samsunga jakiegoś, jednak żaden nie oferuje tylu bajerów w tym przedziale cenowym co Philips, mam tu na myśli głownie jakość obrazu plus multimedialność, nie wiem jak jest z innymi firmami niestety, choć jak sobie czytam forum to wydaje mi się że ten Phil nie byłby złym wyborem, bardzo prosiłbym o może dodanie jakiegoś innego modelu bądź w jakikolwiek sposób zachęcenie lub zniechęcenie do modelu o którym wspomniałem,
pozdrawiam
od czasu do czasu przegladam różne wątki, a że w końcu nadszeł moment zakupu nowego tv chciałbym otrzymać porade
1. Odległość od ekranu: 2 metry
2. Jak słońce świeci w pokoju: Pokój od strony południa więc dosyć dobrze nasłoneczniony
3. Jak duży jest pokój: ok 21 m.kw.
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: od dłuższego czasu oglądam na monitorze komputerowym 28"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy DVB-T, filmy SD i HD z PC
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: i tak i tak
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: zdecydowanie ostry,
10. Matryca błyszcząca czy matowa: właściwie obojętne mi to jest obecnie mam matową
11. Preferowana wielkość telewizora: 42-46"
12. Preferowana marka: wszystkie znane i cenione
13. Czego nie lubisz w telewizorach: falowania obrazu lub migotania w zbliżeniu, makrobloków, zacinania, słabych przejść tonalnych, poszarpanych krawędzi, rozmycia scen, słabego skalowania SD, wolnego menu oraz włączania
14. Jakie urządzenia będą podłączone: Pendrive, tuner sat czasem laptop
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 80 tv, 10 filmy, 10 internet
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: raczej na wprost
17. Czy ważne jest wifi: TAK
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie jestem obeznany z tym ale całkiem możliwe
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: tak chciałbym
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: być może od czasu do czasu
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: dobrze byłoby
22. Ma mieć 3D: raczej tak bo chyba wszystko idzie ku temu
23. Ma mieć slot na karty SD: może ale nie jest to wymóg
24. Ma mieć tuner DVB-S: TAK
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI Laptop DVD, Przydałoby się również Component
26. Jaki masz sygnał: DVB-T, Sat
27. Ile programów HD: Tyle ile będzie w DVB-T oraz z SAT
28. Ma stać czy wisieć: wisieć na ścianie uchwyt już czeka
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Dvb-t: TAK
31. Na czym najbardziej Ci zależy: doskonała jakość obrazu, szybkie przełączanie kanałów, WiFi wraz z SmartTV
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok.3 godz.
33. Sugerowana cena: 2500-3500 pln
Po przegladnięciu tego co znalazłem na sieci widze, że najbardziej optymalny dla mnie byłby Philips 42PFL6007K wcześniej jak ten był zbyt drogi myślalem o modelu z serii 5500K jednak z uwagi na opinie o dość wolnym działaniu a podobno seria 6000K jest szybsza skłaniałbym się ku niemu. Być może to sprawa marketingu jednak na początku wogóle chciałem Samsunga jakiegoś, jednak żaden nie oferuje tylu bajerów w tym przedziale cenowym co Philips, mam tu na myśli głownie jakość obrazu plus multimedialność, nie wiem jak jest z innymi firmami niestety, choć jak sobie czytam forum to wydaje mi się że ten Phil nie byłby złym wyborem, bardzo prosiłbym o może dodanie jakiegoś innego modelu bądź w jakikolwiek sposób zachęcenie lub zniechęcenie do modelu o którym wspomniałem,
pozdrawiam