Pomoc przy wyborze TV (3D?)

dollar

New member
Witam Forumowicze.
No właśnie jak w temacie, potrzebuje pomocy przy wyborze telewizora. Zacznę od tego, że dysponuję kasą do 3000zł. Chodzę od tygodni po sklepach i mam mętlik w głowie, na wystawie 30 modeli, każdy uważa się za fachowca i mówi co innego.
Jestem zdecydowany na tv 42 cale. Do tej pory oglądałem Samsung lub LG. Ten telewizor ma mi służyć kilka przyszłych lat więc wolałbym, żeby był 3d. Polecali mi też LED.
Do tej pory skupiałem się na:
LG LS570s, LW5400 lub ostatnio LM620s.
Telewizor ma służyć do oglądania około 6-8 godzin dziennie, głównie Polsat Cyfrowy HD, bajki, programy typu discovery, seriale, rzadziej filmy. Podłączony do DVD z hdmi, możliwość oglądania z USB i takie podstawowe bajery. Nie jestem jakimś maniakiem.
Niby byłem już zdecydowany na ten LM620s ale przeczytałem gdzieś na forum, że ktoś go kupił, podłączył w domu i padaka. Obraz bardzo kiepskiej jakości, zupełnie inaczej jak w sklepie. Właśnie pytam Was bo nie chcę się rozczarować. Te 3 tys to dla mnie dużo kasy i chcę je wydać rozsądnie. Głownie chodzi mi o to aby obraz był dobrej jakości, dźwięk, dosyć łatwy w obsłudze, raczej 3D, full hd.

Prosiłbym bardzo o jakieś sugestie, podsunięcie pomysłu, chodzi mi o konkretne modele głównie Samsung lub LG ale jestem otwarty też na inne.
Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc

Grawastar

New member
Witam!
To mój pierwszy post a do napisania go sprowokował mnie ten topic.
Od kilku dni posiadam LG 42LM620S.Do kupna przekonała mnie cena i 4 pary okularów w komplecie.
Jeśli chodzi o 2D, sporo czasu zajęło mi ustawienie go tak abym był zadowolony.Jakość przy sygnale SD nie zachwyca ale HD większości stacji już tak.Postanowiłem sprawdzić 3D, wypożyczyłem Bitwe 1920 i ... załamałem się! Jedyne co zobaczyłem to głębia,zero efektów zewnętrznych.Byłem sfrustrowany.Nie miałem zbytnio czasu na rozkminki i olałem temat.Kiedy oddawałem film do wypożyczalni postanowiłem jeszcze raz spróbować i wziąłem Resident Evil mega blue ray 3D.Po drodze zakupiłem kabel HDMI firmy Quistcable, high speed with ethernet, który na opakowaniu miał znaczek 3D (sorry za eufenizmy, jestem laikiem) koszt 130 pln a wcześniej jakiś kitowy kabel dodany do UPC. Jako odtwarzacz służy mi PS3.Jak tylko odpaliłem konsole dostałem monit o wykryciu TV3D, czego wcześniej nie było. Efekt mnie poprostu powalił, zarówno jakość obrazu jak i efektów 3d! Zadzwoniłem po kolege który widział ten film w kinie aby obejrzał zemną. Stwierdził że efekt 3D w kinie był nieco mocniejszy (rozmiar "matrycy" lol) ale i tak seans u mnie podobał mu się o wiele bardziej ze względu na jakość obrazu.
Ten post to nie reklama LG, porównywać z innymi markami też nie mogę, bo nie miałem okazji testować ale moim zdaniem dla przeciętnego Kowalskiego rozwiązanie LG z całą otoczką typu Smart tv,Smart share (sam dokupiłem moduł wifi) 4 a nawet 7 par okularów w komplecie a od 4 czerwca przy zakupie tego tv LG dodaje odtwarzacz 3D gratis, jest to wybór który mogę szczerze polecić.
Ps. Czy ktoś mógłby napisać coś więcej o kablach HDMI do telewizorów 3D? Zdaje się że w moim przypadku miało to kluczowe znaczenie.
Przepraszam za tą tyradę i pozdrawiam wszystkich!

dollar

New member
@Grawastar

Dzięki, że podzieliłeś się opinia :)
Właśnie jest to ciekawy telewizor do którego się przymierzam jednak zawahałem się jak przeczytałem opinie o kiepskiej jakości obraz różniącej się między tym co było na wystawie, ale mam świadomość ze nie ma gadżetu który by wszystkim dogodził :)

Czyli telewizję w obrazie 2D wystarczyło odpowiednio skofigurować aby osiągnąć przynajmniej zadowalający efekt ?
Czy uważasz, że dla kogoś kto raczej na chwilę obecną nie jest zainteresowany 3D warto wydać na tę zabawkę 3tys zł ?:)

Grawastar

New member
@Grawastar

Witaj!
Pisałeś że masz cyfrowy polsat, jeśli tak to jakość sygnału zarówno w SD jak i HD masz lepszą niż ja...
Wcześniej miałem polsat a teraz UPC i muszę powiedzieć że ten pierwszy jest zdecydowanie lepszy...
Jeśli do tego zainwestujesz w przyzwoite okablowanie to będziesz zadowolony.Ten tv ma wiele ciekawych funkcji, pełna obsługa przeglądarki internetowej i naprawde działa ok ale uprzedzam że mogę nie być obiektywny bo mam łącze 50/5 MB, więc nie odczuwam dyskomfortu, nie wiem jak by to wszystko śmigało na słabszych parametrach. Jak poczekasz do 4ego czerwca (poniedziałek) odtwarzacz BD 3D dostaniesz gratis...myślę że warto.
Pzdr.

Grawastar

New member
ale na wszelki wypadek poczekaj na posty bardziej doświadczonych forumowiczy, nie chciałbym mieć decydującego głosu bo znawcą nie jestem lol

dollar

New member
hehe dzięki dzięki mimo wszystko :) cenna opinia użytkownika. A bardziej doświadczeni wstrzymują się od wypowiedzi:p

daniel_l81

New member
Jak poczekasz do 4ego czerwca (poniedziałek) odtwarzacz BD 3D dostaniesz gratis...myślę że warto.
Pzdr.
Czy jesteś pewny, że od 4 czerwca do tej serii 42LM620S też będą dawać odtwarzacz 3D ?

Na stronie LG jest info, że trwa pewna akcja do 17 czerwca, ale dodają odtwarzacz 3D tylko do serii Cinema, czyli LM660s i od 47'' minimum.

Ostatnia edycja:

barteknowack

New member
Bez reklam
Ps. Czy ktoś mógłby napisać coś więcej o kablach HDMI do telewizorów 3D? Zdaje się że w moim przypadku miało to kluczowe znaczenie.
Przepraszam za tą tyradę i pozdrawiam wszystkich!

HDMI kompatybilne z 3D musi mieć oznaczenie 1.4 (lub to jakie podałeś, wg nowego standardu oznakowania) jednak cena nie ma znaczenia. Niestet ale musze powiedzieć że Cię oskubali - 130zł za kabel, nie licząć tych naprawdę najtańszych z chińskiego bronxu, kabel za 25-30zł w zupełności wystarcza. To są dane cyfrowe, nie ma gorszej/lepszej jakości. Albo obraz jest albo go nie ma.

Bitwa Warszawska to akurat średni przykład pokazania efektów 3D, polecam bajke Żółwik Sammy albo film, chociażby Avatar albo Oszukać przeznaczenie 5.

Pisałeś że chcesz odbiornik 42cale za 3000zł. Ja polecam LG 42Lm660s - model ten stoi w sklepach internetowych za ok 3300 zł ale warto - przede wszystkim bije 620 wzornictwem - wygląda jak jednolita tafla szkła, jest bezramkowy co spotęguje wrażenia podczas oglądania.

dollar

New member
masz rację lm660s prezentuje się imponująco. Poszukam gdzieś na wystawie w sklepie aby zobaczyć jak wygląda w rzeczywistości. No i troche ta cena jest taka dosyć wygórowana jak dla mnie bo wolałbym nie przekraczać tych 3000zł.

Co do lm620s nie ma jakoś dużo opinii o nim, ale ma ciekawe parametry. I dostałem w sklepie z RTV dosyć dobrą cenę, bo około 2900zł+ właśnie te 4 pary okularów w zestawie. Dodatkowo dają za 1zł adapter wi-fi i coś tam jeszcze

Do góry