Polecane Amplitunery AV? może jakiś ranking?

tomaszsocho

New member
witam,

po dłuższym czasie poszukiwania , obsłuchania kilkunastu zestawów stereo od denon-a, nad-a, marantz-a, do rotel-a, przepadkiem trafiłem na amplituner yamahy RX-V1065 i dzwięk naprawdę bardzo mnie pozytywnie zaskoczył. zawsze wydawało mi się że stereo zagra lepiej niż kino, ale tym razem się pomyliłem...słucham głównie metalu, lata 80-90 gdzie realizacja większości płyt pozostawia wiele do życzenia. w tej chwili gra to z JBL 880.

w związku z tym pytanie : czy być może ktoś natrafił na jakieś rankingi, ewentualnie czy są jakieś szczególnie polecane/udane amplitunery z ostatnich lat?
zależy mi przede wszystkim na sekcji stereo, nie będę oglądał filmów. głównie mi chodzi o sprzęt z wyższej półki, powiedzmy 10-letni i młodszy, który kilka lat temu kosztował 5-6tys albo i lepiej, a dziś pewnie można kupić go za część tej kwoty...
w necie udało znaleźć mi sie niewiele , czyli kultowy juz ranking z hi-fi.com oraz whathifi - zakup roku od 2013 (nie mogę podać linków z względy na zasady na forum)....

z góry dziękuję za odpowiedzi...pozdrawiam.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Myślę, że to bardziej chodzi o dopasowanie pod siebie sprzętu, a nie kierowanie się wrażeniami innych. Z takich słynących z ok brzmienia to amplitunery Harmana, Arcama, Cambridge Audio, Nada. Każdy oferuje jednak inna charakterystykę brzmienia.

tomaszsocho

New member
nie chodzi o kierowanie się wrażeniami innych, ale powiedzmy sobie że są "sprzęty" bardziej udane oraz niestety te mniej udane...mi chodzi właśnie, o te bardziej udane :). przy obecnych cenach używanego sprzętu jest możliwośc porównania praktycznie każdej marki.
również urządzenia niektóych marek sa bardziej polecane do danego rodzaju muzyki (chyba na wszystkich forach poleca sie NADa do słuchania rocka/metalu).
piszesz ""amplitunery Harmana, Arcama, Cambridge Audio, Nada"" . no właśnie co wybrać? z każdej z tych marek będzie sprzet bardziej lub mniej udany i tym samym polecany

Do góry