Połaczenie z PC

dnc

Moderator
VIP
Jesli LCD ten posiada wejście D-Sub (niebieskie gniazdo) to to bedzie najlepsze połączenie. Możesz też posłać sygnał na wejście HDMI, ale pod warunkiem, że laptop posiada takowe złącze lub DVI oraz, że LCD nie będzie obcinał rogów ekranu tak, że nie będzie widać np. paska z menu. To akurat jest bardzo prowdopodobne, gdyż mało który obecnie produkowany TV obsługuje PC-ty po DVI-HDMI.

Badman2503

New member
dnc napisał:
mało który obecnie produkowany TV obsługuje PC-ty po DVI-HDMI.
??? Szukalem własnie postu nt. podłączenia PC do TV. W grafie ma DVI i S-video, w TV wszystko czego dusza zapragnie(prawie) S-video i HDMI.

Czy odczuje różnice między taki podłączeniami - Jakie będzie najlepsze??
S-video - S-video
S-video - Euro
DVI - Euro
DVI - HDMI ( koszt kabla 5 m ponad 50 zł :( )

Oglądam tylko Divxy, DVD mam stacjonarne
. Pozdrawiam

dnc

Moderator
VIP
Zdecydowanie DVI-HDMI. Będziesz miał najlepszy obraz z dostępnych możliwości oraz z tych, kótre podałeś poniżej.

Jak najbardziej, tak jak pisze dnc najlepszym rozwiązaniem z tym sprzętem byłoby podpięcie się poprzez DVI-HDMI, ale na to nie ma reguły, bowiem przeważnie z zasady obraz będzie przeskalowany jeżeli ten LCD nie ma wyjścia PC, z tego co wiem ma chyba tylko wyjście PC ale audio.
Nie ma co na razie marzyć również o HDMI w laptopach, bo dopiero co wchodzą do PC'tów, ale jak masz dużo kasy to polecam Qosmio G30, marzenie 10tys. papierków :p

Ator

New member
dnc napisał:
Zdecydowanie DVI-HDMI. Będziesz miał najlepszy obraz z dostępnych możliwości oraz z tych, kótre podałeś poniżej.

No więc to nie jest prawdą a przynajmniej nie w przypadku Panasonica PV60 42 cale. Obraz przez d-sub jest rewelacyjny, można spokojnie pracować a więc czcionki i inne elementy są ostre. Przez DVI-HDMI niestety tak nie jest, obraz jest obcięty u góry i na dole a dodatkowo czcionka jest rozjechana co powoduje, ze obraz staje się zdecydowanie mniej czytelny.

dnc

Moderator
VIP
Rozumiem, że traktujesz swój TV jako monitor? Wtedy rzeczywiście obraz jest bardzo dobry. HDMI jest złączem multimedialnym i jako taki powinien być traktowany jako połączenie do przesyłu video i audio. Ja swój wniosek podałem na podstawie jakosci obrazu video, a nie pulpitu kompa.

Piotr_the

New member
no właśnie może jest ktoś kto wyjaśni dlaczego po kablu dvi-hdmi obraz jest obcięty i na dodatek mniej czytelne są czcionki przecie na lcd monitorach po dvi jest super obraz czy to wina sterowników w kartach graficznych, czy samego windowsa czy może poprostu wina tego że jest to kabel dvi-hdmi samej konstrukcji kabla?? czy ktoś to wie? ,
może jest na to jakiś sposób, sam zastanawiałem się czy lepiej kupować kabel dvi-hdmi czy może przejsciówke dvi-hdmi + kabel hdmi ale pewnie nie gra to roli choć na przyszłość nie trzeba będzie znowu kupować nowego kabla jak powszechne będą karty graficzne z wyjściem hdmi!!

Piotrek_PP

New member
Piotr_the napisał:
no właśnie może jest ktoś kto wyjaśni dlaczego po kablu dvi-hdmi obraz jest obcięty i na dodatek mniej czytelne są czcionki przecie na lcd monitorach po dvi jest super obraz czy to wina sterowników w kartach graficznych, czy samego windowsa czy może poprostu wina tego że jest to kabel dvi-hdmi samej konstrukcji kabla?? czy ktoś to wie? (ciach)
Najczęściaj za over- i under-scan odpowiadają dwa niezależne czynniki:

1. Konieczność dopasowania rozdzielczości obrazu przesyłanego do rozdzielczości natywnej matrycy. Wbrew pozorom jest to zaganienie nietrywialne. Wiekszość skalerów w odbiornikach dostępnych na rynku stanowi kompromis pomiędzy ceną/złożonością a jakością. Absurdalnie głupia rozdzielczość natywna urządzeń hdready (1366x768 ) sprawia że taniej jest przeskalować obraz do rozdzielczości nieco większej i obciąć unikając tym samym w pewnej ograniczonej mierze błędów reskalingu (arytmetyka dla konkretnego przypadku). A że w sensie ogólnym można to zrobić bez kompromisów potwierdzi każdy, kto widział w działaniu profesjonalny upscaler/rescaler.

2. Unikanie śmieci jakie pojawiają się na krawędziach obrazu wynikających z niestabilności parametrów transmisji bądź preprocesingu czy zakłóceń w sygnałach synchronizacji (falowania, kreski itp. obecne na brzegach). Zazwyczaj taki overscan dotyczy wejść i analogowych i cyfrowych, jest pożyteczny i może być regulowany poprzez menu serwisowe.

Obraz na monitorach lcd jest super dopóki roz. sygnału wejściowego odpowiada rozdzielczości monitora bądź ta druga jest całkowitą wielokrotnością tej pierwszej.

Ostatnia edycja:

Piotr_the

New member
ok. rozumię tylko dalej coś mi tu nie gra ponieważ wielu ludzi pisze, że jak podłączają kablem dvi-hdmi to widać ten kiepski efekt skalowania a jak podłączą pod zwykłe analogowe wyjście VGA obraz jest ostry i mieści się na całym ekranie dla tego też czegoś nadal tu nie pojmuję?? w moim crt z hdmi obraz też się nie mieści na ekranie wychodzi poza w menu serwisowym tak poprzestawiałem, że widzę wkońcu przycisk start i połowę ikon z lewej strony ale nadal nie jest idealnie może i ten tv nie ma pełnych 720 lini ale jak ktoś pisał 700 tylko, że to jest crt no i producent powinien to przewidzieć i odpowiednio przeskalować więc nadal twierdzę, że to może być wina tych kabli dvi-hdmi lub samych sterowników w windowsie. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że dopiero Vista ma oficjalnie i poprawnie wspierać format hdtv no i co zatym idzie pewnie obraz pnoramiczny?

krzyżak

New member
Piotrek_PP napisał:
Najczęściaj za over- i under-scan odpowiadają dwa niezależne czynniki:
1. Konieczność dopasowania rozdzielczości obrazu przesyłanego do rozdzielczości natywnej matrycy. Wbrew pozorom jest to zaganienie nietrywialne.
Witam
Nie w tym tkwi problem. Na wszystkich kartach graficznych jakie testowałem, GF4, GF6800, GF6600, Matrox G550 a więc niekoniecznie nowych, po zainstalowaniu nowych sterów bez problemu można sobie wyświetlić rozdzielczość 1360x768 (braku tych 6 pixeli prawie nie widać). I po analogowym kablu VGA mamy bez żadnego kombinowania mapowanie pixel w pixel - obraz żyleta, niezależnie czy jest to pulpit czy oglądamy lekko przeskalowane video 720p. I podobnie jak Piotr_the za cholere nie rozumiem, dlaczego nie można wymusić na telewizorach lcd (w moim przypadku Sony "S") po cyfrowym kablu DVI-HDMI mapowania 1:1 w tej samej rozdzielczości. Skalowanie jest trudne - zgadzam się w 100% - więc po co je stosować skoro tylko szkodzi :)
--
pozdrawiam, krzyżak

Piotr_the

New member
dokładnie po analogu można a po dvi-hdmi nie ?? jak by ktos miał karte graficzną z wyjściem hdmi albo zainstalowany Windows Vista beta to by może się wypowiedział czy nadal z cyfrowym sygnałem jest taka maniana?

jacekkdf

New member
Ja testuje karte x1600 na AGP z HDMI z dzwiekiem + coax+ dvi z tv sony 50a11 ( tylna projekcja )

Nowy model 50a2010 wg mnie sadzac po zdjeciach z
http://www.avforums.com/forums/showthread.php?t=391681&page=3 ma duzo czytelniejsza czcionke niz 50a11 ( nie bardzo rozumiem ale z tego forum wynika ze ustawiono karte graficzna w 50hz zamiast 60 hz )

po podlaczeniu 50a11 do x1600 po hdmi obraz jest swietny bez zadnych problemow zajmuje caly ekran ( ale tv ma rozdz 1280x 720)

po vga obraz max 1024 x 764 po bokach pasy obraz jest ok

w obu przypadkach czcionka jest lekko niewyrazna ( nie ma znaczenia czy jest wlaczone wygladzanie czcionek czy nie )

regulacja ostroscia i kontrastem daje efekt ale nie jest to jeszcze idealne rozwiazanie

wiec na dzis uwazam ze nie ma nic lepszego niz karta z wyjsciem hdmi

obraz jest min lepszy niz przejscie z dvi na hdmi

Nie wiem czy ktos testowal LCD po wejsci z karty HDMI -> HDMI czy obraz jest wyrazny i czcionka jest tak dobra zeby mozna bylo kozystac z tv jak z monitora komp

Jesli ktos ma doswiadczenia niech sie podzieli

Piotrek_PP

New member
Problem overscanu dotyczy odbiornika nie nadajnika, czy interfejsu. Wymienione powyżej karty graficzne nie wykazują problemów z komputerowymi panelami lcd. Oznacza to, że poprawnie (zgodnie z normą) formatują sygnał na wyjściach dvi.
Nie mogę tłumaczyć producentów odbiorników telewizyjnych za głupoty dizajnerskie. Zaznaczam tylko, że ścieżka sygnału z wejścia vga jest inna niż z wejścia cyfowego zatem jest jak najbardziej możliwe aby jedno działało dobrze a drugie nie.
Rozdzielczość 1366x768 nie jest powszechnie stosowaną w telewizji wysokiej rozdzielczości, hmmm.. prawdę mówiąc nie jest nigdzie stosowaną. Jeżeli połączymy to z faktem, że pierwsze generacje telewizorów miały bardziej dopracowane interfejsy analogowe ze względu na ich bezdyskusyjną dominację wydaje się b.prawdopodobne, że wejścia cyfrowe były tam tylko jako bonus. To gorzka myśl, ale wychodzi na to, że trzeba się cieszyć iż w ogóle działają one dla standardowych rozdzielczości hdtv i nie wymagać od nich za dużo.
W każdym razie coraz więcej nowego sprzętu nie ma problemów z 1x1 pixel mapping via hdmi/dvi.

Piotr_the

New member
jeżeli to prawda co piszesz to znowu wychodzi na to, że dobry analog jest znacznie lepszy od kiepskiego cyfrowego sygnału tylko po co się chwalą i wypisują w ulotkach reklamowych, że HDMI zapewnia najlepsza jakość jak obraz się nie mieśći i bywa mało ostry - paranoja i oszustwo marketingowe.

Ciekawe jest to co pisze jacekkdf;) pytanie mam czy próbowałeś też podłączyć poprzez dvi-hdmi jak tak czy była jakas różnica w jakości czy wypełnienia całego ekranu?

Yuiren

New member
Telewizory z tylna projekcja to zupelnie inna bajka. Na LCD uzyskanie dobrego obrazu bez wzgledu czy to jest DVI czy DSUB jest bardzo ciezkie. Najlepsze jest wybranie dual view a nie clone. Z moich dlugich bojów na tym polu wynika ze nieda sie uzyskac idealnego obrazu. Zawsze bedzie mial jakies powazne wady.

Zibi32

New member
witam,
ze swoich spostrzeżeń.... mam podlaczony komp (grafika 7600GT) do monitora i TV LCD w dualwiev (podstawa !!) -LCD po kablu DVI-HDMI 5m... jest generalnie tak, że mam w TV dwa ustawienia sposobu odbioru sygnalu na wejsciu HDMI- jedno nazywa sie HD a drugie PC... na ustawieniu HD obraz jest poucinany co widac na pasku Widy albo menu WMC... na ustawieniu PC obraz miesci sie mozna powiedziec w całosci...choc musze przyznac ze na ustawieniu HD mam lepsze parametry nasycenia i żywszy obraz ... mimo delikatnego ucinania jako ze korzystam z LCD czysto multimedialnie (WMC) używam ustawienia HD.
pzdr
ps. LCD Philips 37 5321

Do góry