Połaczenie suba z ampli

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Mógłby ktoś mi wyjaśnić dlaczego kabel do podłączenia suba jest kierunkowy? Mam na kablu strzałeczki, które jak się w ostatniej chwili przed zalaniem kabla w podłodze dowiedziałem pokazują kierunek przepływu sygnału. Czyli od ampli do suba. Kabel ma z dwóch stron identyczne końcówki. Dlaczego więc jest kierunkowy? Z czego się to bierze i co by się działo przy odwrotnym podłączeniu?

Vaderus

New member
Bez reklam
"kierunkowość" może mieć bardzo prozaiczne pochodzenie (bez wdawania się w kosmiczne teorie o kierunku płynięcia prądu i dźwięku itd :) ) - chodzi o to, z której strony jest podłączona masa do ekranu kabla - powinna być przy ampli.

Vaderus

New member
Bez reklam
A jakie byłyby konsekwencje odwrotnego podłączenia?

Dla dźwięku pewnie żadne lub praktycznie żadne. Dla elektroniki ampli różnice potencjału mogą ale nie musza byc jakimś ryzykiem. Elektronika ampli jest delikatniejsza wiec dlatego masa tutaj. O ile jednak nie masz pokreconych faz w gniazdkach w domu to pewnie ryzyko jest około 0.
Ostatecznie, jak już kable masz w betonie, to rozkrecasz wtyczki i zamieniasz uziemienie ( ale tylko uziemienie ekranu - przewodu minus nie ruszaj)

Do góry