Połączenie Laptop - Kino. Jest obraz, brak 5.1

Matt Damnati

New member
Witam,***
Chcę połączyć swój laptop z kinem domowym tak, by uzyskać dzwięk 5.1
Oto mój sprzęt:
TV Pansonic 50PY80
Kino Samsung HT E5530
Laptop Asus n73SV

Laptop podłączyłem kablem HDMI do kina. Kino kablem HDMI do TV. Obraz jest wyswietlony. Jednak nie mam dźwięku przestrzennego a jedynie zwykłe mono.***
Wg porad na rożnych forach zainstalowałem kodek AC3 i zmieniłem ustawienia w nim na 5.1 jednak to nie pomaga.

Menedżer Realtek HD Audio nie widzi kina tylko zwykle głośniki laptopa.
W jaki sposób mogę połączyć laptop by uzyskać dźwięk 5.1?
Dziękuje za pomoc.

WiTT

New member
Bez reklam
Obstawiam że masz coś nie tak w komputerze, przy tym podłączeniu musi być 5.1 na kinie domowym.

Co do lapka - co odtwarzasz (DVD, avi, divx)? czym odtwarzasz (Windows Media Player, inny player)? Może player nie wspiera (nie jest ustawiony) na dźwięk przestrzenny? Może plik avi ma zaszyty taki dźwięk?
Poza tym dziwne że jest mono a nie choćby stereo. Grają Ci tylko dwie kolumny z kina domowego? Jak stwierdziłeś że to mono?

Matt Damnati

New member
Windows media classic: plik mkv
Windows media center: płyta DVD
Grają przednie głośniki. Z każdego wydobywa się ten sam dźwięk.
Czyli podłączenie ok. Zacznę wszystko od nowa ustawiać na komputerze.

PeteShadow

New member
Bez reklam
Odtwarzając dźwięk przez kabel HDMI nie korzystasz z Realteka, tylko z zewnętrznego DAC znajdującego się Pansonic 50PY80, lub w Samsung HT E5530. Za wstępne przygotowanie dźwięku odpowiada w tym przypadku nVidia GT540M. Wejdź w opcje sterownika nVidia i tam pogrzeb dość głęboko. W końcu znajdziesz między innymi opcje próbkowania itp. K-Lite do MKV jest ok i playera nie musisz zmieniać. Wejdź jedynie w opcje wyjścia konfiguratora ffdshow i sprawdź czy masz zaznaczone Pass-thru dla DTS i pozostałych formatów dźwięku 5.1.

Matt Damnati

New member
Winne były kodeki.
Odinstalowałem wszystko i zainstalowałem ponownie k-lite codec pack. Podczas instalacji zaznaczyłem dźwięk 5.1 i wszystko działa tak, jak powinno.
Dziękuję za pomoc.

PeteShadow

New member
Bez reklam
No tak. Zapomniałem o tej "drobnej wadzie" K-Lite. Jak się podczas instalacji nie wybierze właściwej konfiguracji głośników, to potem za grzyba nie idzie tego zmienić bez ponownej instalacji. A może ktoś wie gdzie da się to ustawić bez reinstalacji?

Do góry