połączenie kompa z lcd tv

kondoliza

New member
siemka.
jestem nowym praktykantem w dziedzinie hdtv wiec potrzebuje małej rady\
kupilem ostatnio lcd tv samsunga model LE26R8. w kompie mam karte graficzna gigabyte gf6600 gt.
jak połaczyć te sprzety zeby jakos filmow byla najlepsza.
do karty mam jakas przejsciówke ktora konczy sie wyjsciem s-video i 3 chinchami. czy one sa do hdmi???
nie chodzi mi o urzywanie tv jako monitora tylko o przelaczanie na czas ogladania filmow.
dzikei z gory za porady

Bogi71

New member
Na swojej karcie nie masz wyjścia hdmi. Prawdopodobnie chodzi Ci o to, czy masz wyjścia do hd- tak masz:
1) 3szt Cinch z adapterem;
2) DVI;
To drugie zapewne wykorzystujesz do monitora lcd- ale dzięki niemu mógłbyś uzyskać najlepszą (cyfrową) jakość obrazu przez bezpośrednie połączenie z gniazdem pc Twojego tv. Musiałbyś dodatkowo połączyć dodatkowym przewodem 2cinch out-in kompa z tv (lub głośnikami), żeby mieć również audio w tv.
Pierwszy sposób- to połączenie 3 cinch bezpośrednio do tv- wejście komponent z tv + również 2cinch z kompa do audio. Chyba byłoby to lepsze rozwiązanie.
Przez s-video uzyskasz gorszą od dwóch powyższych jakość obrazu i tylko w SD.
Twój tv ma 2 wejścia hdmi- możesz połączyć kartę przez przejściówkę: przewód komponent (3 cinch) do karty -hdmi do tv. Na allegro są po kilkanaście złotych. Pozdrawiam!

Do góry