Podswietlenie matrycy

Pietkad

New member
Witam, mam pytanko do ludzi którzy moze juz tego doswiadczyli mianowicie: kupilem nowy TV samsung 37A656 jestem zadowolony z niego ale zauwazylem w nocy ze jak wylacze dekoder C+ to chyba z prawej strony mam jasniejszy ekran nierowne podswietlenie z prawej jest czarny a z lewej wpada w biel i teraz pytanko czy jest to wada? czy mozna to reklamowac w samsung.pl ?? czy bedzie sie to powiekszac czy poprostu to olac... sam juz nie wiem wkoncu 3 kola droga nie biega.

pozdrawiam.

piter-07

New member
Dla pewności musiałbyś zadzwonić na info samsunga ale nierówne podświetlenie matrycy to częsta przypadłość LCD i drobne polamy nie są uznawane na gwarancji szczególnie w rogach .
Zdarza się że plamy znikają po 400-600 godzinach matryca poprostu się wygrzewa ale nie jest to regułą .
Ja Poprzednio miałem philipsa 9703 i dwukrotnie wymieniałem na nową sztukę z tego powodu u sprzedawcy ale to było Euro AGD więc wymienili bez problemu zależy gdzie kupiłeś .

mare37

Banned
nic nie powiedzą..ja mialem tez to samo w 40a656..jeden oddalem drugi mial mniej ale tez..nowa poprawka oprogramowania to poprawila idealnie

raffe

New member
Witam,
Mam ten sam problem z modelem LE-40A656, czasami plamy sa mniej a czasami wiecej widoczne.
Serwis byl u mnie i nic konstrutkywnego nie powiedzial. Poprostu stwierdzili ze ta technologia tak ma. Natomiast w centrali Samsunga powiedzieli mi ze dla nich najwazniejsze jest zadowolenie klienta i ze najlepiej wymienic lcd na nowy egzemplarz.
Z tego TV jestem bardzo zadowolony, mam sygnal SD i obraz bez zarzutu. Swieci super, zadnych smug, pixeli itd. Najwiecej ogladam sportu. W panelu wogole nic sie nie odbija, jak niektorzy twierdza.
Katy tez niezle. Dzwiek tez super jak na TV.

To wymiana softu pomaga na ta plamy?

Pietkad

New member
hej ja bylem w serwisie w zielonej górze technicy powiedzieli ze technologia lcd dopuszcza takie podswietlenie pod warunkiem ze nie przekracza ono 30% matrycy bylem lekko w szoku temat olałem bo telewizor naprawde mnie zadowala tym bardziej ze obraz zyleta i wszystko ok a do tego podswietlenia mam nadzieje ze sie przyzwyczaje swoja droga ciut sie zawiodlem na samsungu bo jednak placac 3 tys pln powinienem miec tv w 100% sprawny bez zadnej lipy. moje zrodlo to nbox recorder discovery hd wymiata :))))

mare37

Banned
Oczywiscie aktualizacja softu pomaga. Dzwonilem po serwisach itd. Kazdy bajki wciskal ze matryca tak ma..a jak sie okazalo po wgraniu poprawki 1015 efekt byl idealny. Niestety poprawka malo udana pod wzgledem jakosci obrazu. Wiec zainstalowalem wersje 1011.2 na swopja oryginalna 1007 i teraz jest superowo. Jedyny blad to brak polskich liter na telegazecie tvp i tvp2 na polsacie i tvn jest ale to kwestia kodowania telegazety. Idzie przezyc wazne ze podswietlenie jest idealnie rownomierne i ladnie sie sciemnia podczas trybu oszczedzania energii. A tez mnie to denerwowalo..jasna matryca ze smugami. Jeden tv oddalem ale na drugim tez bylo to samo i myslalem ze tak musi byc na tych matrycach ale widzialem inne grundig czy toshibe i zero takich efektow. pozdr

Ostatnia edycja:
Do góry