podstawy o LCD

nowy66

New member
Po przeglądaniu tego forum, nasunął mi sie pomysł. Banalny - ale zauważyłem, że stałych bywalców-profesjonalistów-jest może kilku, kilkunastu. Cała reszta ( w tym ja) to amatorzy szukający odpowiedzi na podstawowe pytania. Zdaje się, że w większości przypadków mówimy o subiektywnych odczuciach. A jednak są pewne dane obiektywne (mierzalne- przynajmniej katalogowo). I do nich chciałbym sie odnieść.

I TAK CO TO JEST I JAK SIĘ MA (MOŻE MIEĆ) do jakści odbioru (abstrahując od sygnału-chyba, że tego nie można robić);

Podam to na przykładzie dwóch modeli z różnych półek cenowych Sharp 37GA6E,Samsung37R41 :

a. stopa kontrastu (odpowiednio 450:1,800:1)
b. matryca 1366x768 (to samo)
c. jasność (450, 500 cdm2)
d. wyjścia HDMI - oba
e. HD Ready (?) - (tak-nie)
f. reakacja mtrycy (zdaje się 8-16ms)

mimo przewagi tylko(?) w ostatnich dwóch danych wyżej oceniany jest Sharp (cenowo i opiniach).

Może te pytania i odpowiedzi na nie nieco usystematyzują pojęcia, i nie będziemy się obracać tylko w ocenach typu - smużenie, lepiej,
chodzi itp.. Choć wiem,że na końcu i tak liczy się subiektywna ocena (wygląd zewnętrzny, chwila). Bo człowiek kupuje oczami.
UFF długo. Ale myślę, że warto.

pzdr

kaz

New member
Jvc 32s60 i PC

Te sprawy były omawiane na forum. Niestety nie masz racji. Obiektywne parametry to np. rozdzielczość lub złącza bo każdy może zobaczyć, dotknąć lub policzyć - wszędzie są takie same. Natomiast kontrast, jasność, czas reakcji są podawane przez producenta i tak jak to jest w podanym przez ciebie porównaniu Sharpa i Samsunga co innego napisali co innego widać. Sam kiedyś pisałem, że parametry podawane przez producentów tych samych modeli są różne w różnych krajach, wystarczy wejść na strony www tej samej firmy i sprawdzić.
Przeglądnij dokładniej to forum to znajdziesz dokładne odpowiedzi na twoje pytania.

nowy66

New member
Zdaje się że niechcący źle mnie zrozumiałeś. A może ja niejasno sie wyraziłem. To nie jest kwestia racji lub nie. Nie chodzi mi o ocenę tych dwóch konkretnych modeli. Raczej o zasadę ocen. W przeciwnym wypadku dojdziemy do absurdu i będziemy oceniać jedynie na zasadzie "lepiej" "gorzej" - i liczyć się będzie tylko magia i ocena (w końcu wyłącznie subiektywna) konkretnej osoby w konkretnych warunkach. Czyli pokazy. Albo ocena guru. (bez zadnych aluzji) :)
Samochód przyspiesza do setki w 6.5 s to jest lepiej niż 7.0s, spala mniej, hamuje wolniej, itp. Tego dotyczy moje pytanie.
Ale nie jest wcale wykluczone, że dokładnie o tę sferę odczuć chodzi (wyłącznie subiektywną). Czyli chodzi mi o info jakie dane mają (mogą) miec znaczenie dla dalej subiektywnej oceny jakości odbioru, postrzegania.
pzdr

kaz

New member
Jvc 32s60 i PC

Takie dane jak kontrast, jaskrawość czy czas odświeżania nie są bezwzględne, każda firma robi po swojemu.
Konkretne dane liczbowe dotyczące tych parametrów są z tego powodu mylące.
Nie da się wprosty sposób porównać telewizorów tak jak samochody.

nowy66

New member
Zestaw kolumn do KD STX

No sorry, ale jak moga nie być bezwzględne jeśli są podane w konkretnych jednostkach !!!! milisekundy to milisekundy i tak samo jasność w cd/m2 !! Na pewno jest to mierzalne czyli z pewnością NIE JEST względne.
pzdr

kaz

New member
Cytat z Audio-Video nr. 11/2005 (z testu telewizorów LCD 32" str. 70):
"Deklarowane parametry 8,12 czy 14 ms są niczym więcej jak zabiegiem marketingowym".
Radze ci zaponać się z tym artykułem, nie pod kątem wyników lecz zastosowanych reguł porównania.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
plazma, lcd czy moze crt?

witam
testując różne urządzenia - rzeczywiście stwierdzamy ze smutkiem ,że nie wszystkie parametry które brzmią tak samo , są takie same.
Podaj jaki cel masz zakupu tych dwóch LCD 37" ?
Co będziesz podłączał ?
Każdy ma swoje wady i zalety.
Ważne jest więc określenie zapotrzebowania.
W przypadku wątpliwości poproś o pokaz u siebie w domu. ten rozwiewa wszystkie wątpliwości
Nie lepszej formuły
pozdrawiam

nowy66

New member
Witam,
Prosze bardzo : Poznan,odległość 3.5-4 m, sygnał Cyfra z ich dekoderem(80%), DVD (20%). Również antena dachowa. Brak kablówki. Pokój nasłoneczniony (z 3 stron okna) miejsce na przeciw największego okna - dla odbiornika, potem (II poł. 2006) chcę dokupić sat być może uda mi się Premiere HD - przez znajomego Niemca. (Czy będzie dostępna w Poznaniu?) Na pewno NIE PC i konsole. Zakup na 7-8 lat. Cena między 7 a 9k. Wolę zapłacić ciut więcej ale mieć bardziej energooszczędny odbiornik (więc nie plazma). Choć kto wie ... Na pewno chcę byc przygotowany na HD - ale z pewnością (przynajniej na razie) nie jestem fanatykiem HD. Czyli przeciętny odglądacz TV/DVD. Nie upieram się przy tych konkretnych modelach. Jako zestawy do wyboru (na razie) 2 odbiorniki wyżej oraz PV500 Panasonic (mimo że plazma) Samsung M51 i 61 (ale na razie przekraczają budżet i mimo, że 40).

Troszkę inne pytanie - czy wykorzystując splittera (rozdzielacza sygnału) - potrzeba 2xtuner HD? czy tylko główny?

Oglądałem również stronę www.testberichte.de Daje do myślenia.
pzdr

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
No sorry, ale jak moga nie być bezwzględne jeśli są podane w konkretnych jednostkach !!!! milisekundy to milisekundy i tak samo jasność w cd/m2 !! Na pewno jest to mierzalne czyli z pewnością NIE JEST względne.
pzdr

No mogą być... i są nieobiektywne, ponieważ gdy np mierzysz jasność czy kontrast danego ekranu i robisz to w całkiem zaciemnionym pomieszczeniu, to obie wartości będą wyższe niż jakbyś robił to samo w nasłonecznionym ... czas reakcji matrycy ... tutaj także można mierzyć daną wartość na wiele sposobów np. jeden producent poda czas reakcji matrycy szarego koloru do szarego a inny poda jak reaguje przy odświeżeniu bardziej wymagającego koloru ...

kaz

New member
Tak na marginesie,
wiadomo że szary to coś między białym a czarnym ale w krórym dokładnie miejscu.
jaka jest dokładna definicja koloru szarego?
jakie parametry go określają?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
Poznań pokazy w tygodniu. Cyfra - znakomita jakość dla 37" przy tej odległości.
W tej sytuacji - 37" Loewe Xelos za 9999 - to znakomita jakość za extra cenę / ale przkroczyliśmy pulę/
37" JVC s 60 - 8099 zł
oraz 37 Panasonic PV 500. Wszystkie powinny spokojnie spełnić Twoje zapotrzebowanie
ale najbardziej energooszczedny jest - Loewe :
Zużycie prądu 70 W
Zasilanie
170 – 240 V
Zużycie prądu w stand

Panasonic
Pobór mocy 281 W

Poproś o pokaz - przy takim zestawieniu - warto.
Nie będziesz żałował ,że mogłeś lepiej albo inaczej . Może plazma a może LCD. W domu w spokoju sam - sprawdzisz.

Spliterem nie rozdzielisz sygnału - znaczny spadek jakości przy HD.

pozdrawiam
Krzysztof

TOmeKK

New member
Loewe? A moze cos innego?

@nowy66

Niestety nie da się porównać parametrów, bo świadomie podawane są inne dane przez producentów-marketing. Uzgodnione jest tylko minimum wymagań do do napisu HD ready.

I masz rację o LCD jest to opinia subiektywna, lub nawet bardziej zaufanie do marki, miejsca produkcji.

Jasność- nie do porównania 'gołym' okiem te dwie wartości, tak jak Ar2 napisał, pomiar w zupełnej ciemności.

Czas reakcji, możesz porównywać, jeżeli ta sama firma wypuści nowy inny model, z innym (lepszym) czasem. Jest to średnia wartość i zależy od rozmiaru piksela, tzn 32 cale XYZ, będzie miał gorszy czas reakcji niż 40 cali XYZ.

Ale nie da sie porównać 8 ms firmy X z 12 ms firmy Y.

Co do różnic pomiędzy stronami internetowymi w różnych krajach, to jest na nich wiele błędów, nie można podchodzić bezkrytycznie.

Są funkcje dyskryminujące zakup - jak połączenia z PC, jak zapamiętywanie ustawień dla róznych rodzajów wejść, ilość wejść, rozdzielczość natywna, ustawienia użytkownika, tunery, dysk twardy, wreszcie design.

Rozumiem twój dylemat, chcesz jakości, żeby był future-proof. Niestety wybór elektroniki jest kompromisem. Moja sugestia to, jeżeli twój stary TV jeszcze chodzi, to poczekaj do wiosny/wczesnego lata - przed mundialem będzie wysyp nowych TV, nie wiadomo jakie będą ceny - myślę, że podobne, ale na pewno będą to nowości, w 37'' 1920x1080.

Pozdr.

nowy66

New member
TOmeKK,

Wiesz coś konkretnego o "nowych" modelach czy tylko na zasadzie koniecznych nowości rynkowych na "przednówku"?
Staram sie podejść do zakupu maksymalnie na chłodno. Stąd tyle pewnie dziwnych pytań i wątpliwości. Zdaję sobie sprawę, że wiosna to idealny czas na taki zakup. Taki mam tez plan. Moja Nokia CRT działa. :) Kierunek 1920 jest zdaje się oczywisty. Jak i oszczędzanie energii. Do tej pory myślałem najcieplej o GA6E 37, ale różnica w cenie o której pisaliśmy wcześniej mnie trochę zniechęciła. Poczekam do wiosny. To samo zresztą jest z Toshibą 58 (37). Looknij na stronę którą podałem wcześniej. To co u nas najbardziej polecane tam rzadko się pojawia lub średnio oceniane. I na odwrót. Które z modeli 37 sa produkowane w "pewniejszych" miejscach? Znasz bliżej mejsca produkcji poszczególnych modeli?

Kiki,

podałeś, że modele o których pisałem mają "wady i zalety" może coś bliżej? Czy pokazy sa otwarte, czy dla zdecydowanych klientów w ich domach?

pzdr

TOmeKK

New member
http://hdtv.com.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=1532&highlight=visual

Tutaj trochę o nowych modelach. To produkty na Japonię i Stany, u nas kilka miesięcy później. To 'tylko' Japonia. Jeszcze Loewe i Philips.

Loewe- bardzo ciekawe - już teraz w jednej obudowie 3 tunery i twardziel, mają być z MPEG4 i full HD - panel Sharpa.

Philips - dał d**y z 9830 - nie ma tam zapowiadanego układu Clear LCD - mogą czekać do targów we wrześniu albo wprowadzić nowości przed meczami.

W czerwcu-lipcu jest mundial - jako producent czekałbyś do jesieni, jak wszyscy są napaleni jak szczerbaty na suchary, na transmisje w HD z mundialu? Chcemy czy nie, jesteśmy tylko zapleczem dużego rynku niemieckiego, wspólne produkty, nie ma problemu z wtyczką, itd., u nas mamy te same produkty, ale i zrzuty z magazynów.

Co do miejsc produkcji. Kiedyś Japonia to był syf, dotyczyło to samochodów i elektroniki, ale zmieniono image - masz coś do Hondy, Mazdy? A Nakamichi czy Yamaha?- ja nie. Korea to np. LG ( dawniej Goldstar )- ja ciągle mam problem. Sharp ga6 i gd7 robią w Niemczech (w Loewe), lepiej czy gorzej? - sam odpowiedz. A samsung dzisaj ma wartośc rynkową większą od sony!

Chodziło mi o to, że to może być motyw preferencji w zakupie.

Pozdr.

nowy66

New member
TOmeKK,
Niewątpliwie mam większe zaufanie do produktu Made in Germany. Mimo, że mogą tam pracować nasi :) . Moje pytanie o miejsce produkcji było całkiem serio - jak zauważyłeś - jako jedno z kryteriów wyboru. No to samsung skąd? To jest ciąg dalszy moich poszukiwań.

Poniekąd w poście jest sugestia - ale jakie są Twoje preferencje co do LCD 37?
pzdr

TOmeKK

New member
Samsung z korei, wspólna fabryka z sony.

Preferencje, na razie wiadomo o Sharp Ge1 (istnieje ge2), będzie Loewe, trzeba będzie sprawdzić nowe philipsy ( z clear lcd - to wreszcie ma nie mazać), sony ma być 40 i 46.
I nowa funkcja 1080p. Teraz każdy LCD właściwie jest progressive - wyświetla w p, ale nie wszystkie akceptują podany sygnał 1080p.
Czyli Tv jest full hd, ma 1920x1080 pełną rozdzielczość, ale akceptuje na wejściu tylko 1080i. Jako cechę future-proof szukałbym akceptacji sygnału 1080p na wejściu. Teraz tylko gry - nie interesują mnie, ale w przyszłości filmy-już są- w 1080p, nadawanie może być w 1080p standardem, albo w kamerze domowej.
Nowe nadchodzące TV to mają!! Sony, sharp na pewno.

Zawsze jest coś nowego, ale dzisiaj przed Świętami zakup TV to swędzenie, to gorączka, naprawdę za chwilę idzie nowe, może nie ostateczne, ale nic nowego jeszcze nie wyjawiono. 1920x1080 to podstawa, a wybór naprawdę jeszcze mały.

Pozdr.

janunio

New member
Bez reklam
GOLDSTAR obecnie LG/Philips produkuje w Mławie.
Zaś za 1 mld eu w przygotowaniu nowa fabryka LG na Śąsku.
Więc Polska gigantem w produkcji LCD.
Samsung też coś kombinuje ale jeszcze tajemnica.

W temacie:

Ja to robię tak:
Wybieram ulubione dzieło ( audio czy filmowe ) i do tego dobieram głośnik, słuchawki czy ekran by dostać maxa. I już.
Problem w przenośnych źródłach HD ( np. znakomity SNAZIO jest trochę mało mały ).

nowy66

New member
A może rozpocząć temat o przyszłości, w którą idzie LCD?
Widzieliście na pewno w necie Toshiba 37 Z1000, prawda?
Bardzo ładne obrazki pokazujące działanie 1920x1080.

pzdr

Do góry