Po przeglądaniu tego forum, nasunął mi sie pomysł. Banalny - ale zauważyłem, że stałych bywalców-profesjonalistów-jest może kilku, kilkunastu. Cała reszta ( w tym ja) to amatorzy szukający odpowiedzi na podstawowe pytania. Zdaje się, że w większości przypadków mówimy o subiektywnych odczuciach. A jednak są pewne dane obiektywne (mierzalne- przynajmniej katalogowo). I do nich chciałbym sie odnieść.
I TAK CO TO JEST I JAK SIĘ MA (MOŻE MIEĆ) do jakści odbioru (abstrahując od sygnału-chyba, że tego nie można robić);
Podam to na przykładzie dwóch modeli z różnych półek cenowych Sharp 37GA6E,Samsung37R41 :
a. stopa kontrastu (odpowiednio 450:1,800:1)
b. matryca 1366x768 (to samo)
c. jasność (450, 500 cdm2)
d. wyjścia HDMI - oba
e. HD Ready (?) - (tak-nie)
f. reakacja mtrycy (zdaje się 8-16ms)
mimo przewagi tylko(?) w ostatnich dwóch danych wyżej oceniany jest Sharp (cenowo i opiniach).
Może te pytania i odpowiedzi na nie nieco usystematyzują pojęcia, i nie będziemy się obracać tylko w ocenach typu - smużenie, lepiej,
chodzi itp.. Choć wiem,że na końcu i tak liczy się subiektywna ocena (wygląd zewnętrzny, chwila). Bo człowiek kupuje oczami.
UFF długo. Ale myślę, że warto.
pzdr
I TAK CO TO JEST I JAK SIĘ MA (MOŻE MIEĆ) do jakści odbioru (abstrahując od sygnału-chyba, że tego nie można robić);
Podam to na przykładzie dwóch modeli z różnych półek cenowych Sharp 37GA6E,Samsung37R41 :
a. stopa kontrastu (odpowiednio 450:1,800:1)
b. matryca 1366x768 (to samo)
c. jasność (450, 500 cdm2)
d. wyjścia HDMI - oba
e. HD Ready (?) - (tak-nie)
f. reakacja mtrycy (zdaje się 8-16ms)
mimo przewagi tylko(?) w ostatnich dwóch danych wyżej oceniany jest Sharp (cenowo i opiniach).
Może te pytania i odpowiedzi na nie nieco usystematyzują pojęcia, i nie będziemy się obracać tylko w ocenach typu - smużenie, lepiej,
chodzi itp.. Choć wiem,że na końcu i tak liczy się subiektywna ocena (wygląd zewnętrzny, chwila). Bo człowiek kupuje oczami.
UFF długo. Ale myślę, że warto.
pzdr