Podstawowy LED bez fajerwerków do 2 - 2.5k

retro_89

New member
Witam wszystkich

Poszukuję TV LED dla wujka :) Sam się średnio zna na tych sprawach, więc poprosił mnie o pomoc w zakupie, a ja się zwracam z prośba o poradę do Was :)

Impulsem do zakupu nowego TV była wiadomość o wprowadzeniu cyfrowej telewizji kablowej - stary telewizor kineskopowy nie pozwala na jej odtwarzania, zamiast kupować dodatkowy dekoder zapadła decyzja o kupnie nowego TV.

Telewizor najlapiej LED, najlepiej Sharp lub Samsung (to najlepsze firmy - cyt. wujek :p) no ale wiadomo, jak będzie jakis lepszy Sony czy Panasonic w dobrej cenie to nie będziemy się upierać przy Sharpach i Samsungach :)

Telewizor ma być bez bajerów - bez 3D, smart TV, YouTube - nic z tych rzeczy.

Jedyne, co jest ważne, to: odtw. filmów z USB, dekoder tel. cyfrowej (niedługo będzie obowiązkowa)

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 4 m x 3,5 m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 2 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1 - 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? przeważnie na wprost, czasami pod delikatnym skosem do 20 stopni
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? zza telewizora
7.Jaki masz obecnie telewizor ? jakiś stary kineskopowy 21" Sony
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? HDMI, USB (odtw. filmów), tuner TV cyfrowej
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? początkowo SD, ale wkrótce cyfrowa kablówka
10.Jakie urządzenia ? w przyszłości mozliwe odtw. blu-ray, zest. kina domowego
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? ok. 3 - 4
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? ciężko powiedzieć... raczej bez różnicy, ale chyba lepszy mat
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? informacje, sport, filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? NIE
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? NIE
16.Preferencje co do marki ? Sharp, Samsung
17.Preferencje co do wielkości ? 40"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? za dużo niepotrzebnych funkcji (np. 3D)
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2 500, chociaż fajnie, gdyby znalazło się coś do 2 000
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? żadnego 3D :)

Przeglądając forum natknąłem się na następujące, wg mnie fajne, pozycje:
Sharp 40 LE 630 za 2 300,-
Philips 40 PFL 5007 za 2 250,-
Panasonic 42 ET5 za 2 600,- (nie wiem, czy jest sens dopłacać 300 zł dla dodatkowych 2 cali)

Czekam na Wasze opinie :) z góry dzieki za zainteresowanie tematem :)

Do góry