Podłączenie TV do zestawu HIFI

PaprykarZ

New member
Chciałbym do TV Panasonic TX47AS650 podłączyć wzmacniacz Luxman A-384 z kolumnami, tak by móc czasem posłuchać lepszych dźwięków z tv.
Szczerze mówiąc, nie jestem specjalistą w tych sprawach i byłbym wdzięczny jakby ktoś mi podpowiedział jak to najlepiej zrobić? Jakie kable kupić i gdzie powpinać :)
Niestety nie mogę dodać zdjęć z wejściami jakie mam w tv i wzmacniaczu ze względu na ograniczenia - nie mogę dodać załącznika ani linków.

PaprykarZ

New member

A powiedz proszę do jakiego wejścia w TV i jakiego we wzmacniaczu miałbym podpiąć te kable?

thumbs_P1690218.JPG

b4da507fa084036f.jpg

e266a6ca544a6fda.jpg

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
Tv ma wyjście tylko optyczne więc oprócz kabelka musisz jeszcze kupić przetworniczek optyk cyfra na analog chinche.

PaprykarZ

New member
Jak już zapewne zdążyliście się zorientować, jestem kompletnie "zielony" w tym temacie, dlatego jeszcze dopytam. Proszę o wyrozumiałość : )

Opcja nr 1 z zakupem kabla chinche + przetwornik. W tv wpinam dwie końcówki w wejścia audio L/R, następnie do przetwornika, tylko tam są z jednej strony dwa wejścia/wyjścia a z drugiej już tylko jedno i dalej też bym jeszcze jakiś kabelek do wpięcia na wyjściu z przetwornika potrzebował, który byłby wpięty do wzmacniacza?

Opcja nr 2 z wykorzystaniem wyjścia słuchawkowego - z boku pod wejściem na kartę SD mam wejście słuchawkowe i kupuję kabel z końcówka jack z jednej strony, a z drugiej strony do wzmacniacza analog chinche z dwoma końcówkami czy z jedną?
To rozwiązanie wydaje się dużo prostsze i mniej kosztowne, bo nie potrzeba przetwornika. Pytanie tylko o jakość dźwięku, czy po takim połączeniu bym miał w kolumnach dźwięk stereo czy mono jak jest tylko jeden kanał po kablu?

Do góry