Podłączenie sygnału antenowego - radio

woytaski

New member
Bez reklam
Panowie,
Może znajdzie się jakiś "anteniarz" na forum...
Chcę w końcu doprowadzić do ampli jakiś sensowny sygnał fradiowy.
Pomyślałem sobie o założeniu anteny zewnętrznej Dipol 1RUZ B.
Ponieważ nie mam możliwości dołożenia osobnego kabla z dachu do pokoju, czy jest szansa podłączyć w/w wraz z istniejącą anteną TV poprzez jakąś zwrotnicę, i poprowadzeniu sygnału istniejącym koncentrykiem?
W pokoju ponowne rozdzielenie sygnału w gnieździe, na TV i radio...
Jest to wykonalne?

woytaski

New member
Bez reklam
Na maszcie zwrotnica antenowa ZA 1-12/21-60 DIPOL lub ZA 6 1-12/21-69.
Antena TV do wejścia 21-60/UHF. radiowa do wejścia 1-12/VHF.
W mieszkaniu gniazdo końcowe GAR-BG-DK lub GAR-BG-DK-SAT lub Gniazdo końcowe Signal RTV-SAT.
W ostateczności zwrotnica, taka jak na maszcie.
Co do anteny radiowej: we Wrocławiu nadawanie odbywa się w obu polaryzacjach, bardziej odpowiednia będzie
antena 1RUZ PM B lub 1RZ PM B.

do zamknięcia...

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
A czy czasem korzystanie z opcji radia internetowego nie daje lepszego efektu niż analogowe ?

Dokładnie. Mając ampli z taką możliwością i po podlączeniu do sieci masz dostęp do multum stacji radiowych w dobrej jakości, jeszcze posegregowanych gatunkowo. A na antenie to raz szumi, raz trzeszczy. Poza tym z radia internetowego muzyka leci non stop i nie jest przerywana przez beznadziejne dyskusje, wiadomości czy reklamy.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Podobno na razie Radio Maryja, ale mają ponoć super listę przebojów:)

Ty sie smiej, kiedys posluchalem sobie tego radia w trasie, slucham i nie wierze (nie wiedzialem ze to RM), nagonka, pranie mozgu i tak w kolko. Patrze na wyswietlacz, oczywiscie RM. Nie w tym rzecz ze inne media mowia prawde, bo to inny glebszy temat, ale tutaj tak perfidnie i bez ogrodek koloryzuja ze az sie czlowiekowi odniechcialo tego sluchac, sek w tym ze starsi, ci mniej pojetni daja sie nabrac i taka o to Polske mamy, ale to tak na marginesie, szkoda gadac :)
Co do radia internetowego, to oczywiscie rewelacja, momentami jakosc bardzo akceptowalna, a co najwazniejsze - stacje (muzyka) cudna.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ty sie smiej, kiedys posluchalem sobie tego radia w trasie, slucham i nie wierze (nie wiedzialem ze to RM), nagonka, pranie mozgu i tak w kolko. Patrze na wyswietlacz, oczywiscie RM. Nie w tym rzecz ze inne media mowia prawde, bo to inny glebszy temat, ale tutaj tak perfidnie i bez ogrodek koloryzuja ze az sie czlowiekowi odniechcialo tego sluchac, sek w tym ze starsi, ci mniej pojetni daja sie nabrac i taka o to Polske mamy, ale to tak na marginesie, szkoda gadac :)
Co do radia internetowego, to oczywiscie rewelacja, momentami jakosc bardzo akceptowalna, a co najwazniejsze - stacje (muzyka) cudna.

Armanig, no toś się dzisiaj obudził? Nie wiesz że kościół to najwięksi złodzieje? Ja jestem wierzący, ale nie w kościół. Czemu naciągają te biedne babcie na kasę. Oglądałeś może " Stygmaty"?, bardzo fajny film dajacy do myslenia. Oni nie dopuszczą żeby instytucja kościoła upadła, a ponoć Bóg jest wszędzie. A Święta inkwizycja, palenie czarownic itd. Człowiek się teraz z TV wielu rzeczy dowiaduje, a to może więksi złoczyńcy niż Stalin i Hitler razem wzięci. Czemu idąc ochrzcić dziecko czy poprosić o udzielenie ślubu jest " co łaska, ale nie mniej niż..." Paranoja

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Temat znam od kilkunastu lat, sporo sie interesowalem tym i owym, mam sporo materialow na YT i nie tylko, oczywiscie sie z Toba zgadzam nt. kosciola i "zlodzieje" to malo powiedziane, ale nie sadzilem ze az tak perfidnie (ogolnie dostepna) pierze mozgi - polityka, kasa, polityka, kasa i tak na okraglo, zenada.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
W czerwcu ma zostać wybrany w przetargu operator który będzie prowadził emisję cyfrowego radia ,za dwa lata cyfrowe radio będzie dostępne na terenie całego kraju
30 kwietnia ruszyła również emisja DAB na terenie Szczecina z nadajnika Szczecin/Kołowo nadawane są Polskie Radio 1,2,3 ,Radio dla Ciebie ,Radio Szczecin i Radio Kielce

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Może i tak. Ale większość stacji nadawanych jest w kompresji mp3.

Co nie znaczy ze nie można czerpać z odsłuchu radości, a w wybranych stacjach swietnej jakości, nie jakości studyjnej, ale takiej która daje radość z odsłuchu na sprzęcie bez zadnych animozji.

eddielublin

New member
Co nie znaczy ze nie można czerpać z odsłuchu radości, a w wybranych stacjach swietnej jakości, nie jakości studyjnej, ale takiej która daje radość z odsłuchu na sprzęcie bez zadnych animozji.

podłączę się do dyskusji bo od czasu kiedy kupiłem odtwarzacz strumieniowy stałem się zaangażowanym słuchaczem internetowych stacji radiowych i ze swej strony poleciłbym kilka stacji które mimo tego, że nadają sygnał skompresowany mp3 to jest to bit rate 320kbs:
- chillout zone
- inteligent zone
- linn radio
- naim exclusive radio paradise (320 kbs AAC)
a gdyby ktoś miał ochotę na jakieś "dziwne" dźwięki to polecam Strange Frequencies Channel
no i zawsze warto mieć w playlist jakiś dubstep radio do rozruszania niskotonowców :)
poza tym często słucham RMF rock progresywny słabsza jakość ale zawartość extra
gdyby ktoś miał jakieś ciekawe i dobrej jakości stacje to oczywiście proszę o podzielenie się...
pozdrawiam

Do góry